Sen ölmedin, al sana ceza

SERVET Encü, Uludere’de bombalardan tesadüf sonucu kurtuluyor, ölmüyor. Ama, bu kez ona bir başka bomba çarpıyor.

Haberin Devamı

Burası Türkiye Cumhuriyeti. Burada “Yaşar ne yaşar, ne yaşamaz” öykülerinin bini bir para. Uludere’de insanların üzerine bomba yağıyor, otuz dört kişi öldürülüyor. Kurtulanlar arkadaşlarına mı üzülsün, sağ kaldıklarına mı sevinsin, o karmaşık duyguyla ortada dolaşırken, sağ kalanlardan Servet Encü’nün kapısını postacı çalıyor. Postacının elinde bir karar:
“Sınır ihlali nedeniyle Pasaport Kanunu’na muhalefet etmiş olmanızdan dolayı, size iki bin lira para cezası verilmiştir”.
Neden sınır ihlali? Başka geçim kaynağı bulamadıkları için “sınır ticareti” yapmış olmaktan ve pasaportu olmadan Irak’a gidip gelmekten dolayı.
Fıkra gibi. Başka üç kişiye daha ceza yazan Gülyazı Jandarma Karakol Komutanlığı.

LEVENT GÖK’ÜN SORUSU

Vaaay, Servet Encü ve arkadaşları sınır ticareti için Irak’a gidip geliyor, hem de pasaportsuz. İyi ki, “vatana ihanetten” ömür boyu hapse mahkûm olmuyorlar, iki bin lirayla kurtuluyorlar. Fıkra gibi.
Ne sınır ticareti cezası, ne pasaport yasası ihlali, bizimle dalga mı geçiyorlar?
Bu ceza üzerine Uludere Komisyonu üyesi, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök soru önergesi veriyor. “Sınır ticareti nedeniyle para cezası verilmesini uygun buluyor musunuz” diye soruyor.

Haberin Devamı

GÜLER’İN YANITI

Levent Gök’ün sorusuna yanıt İçişleri Bakanı Muammer Güler’den geliyor. Şöyle:

“a) Şırnak ili Uludere bölgesinde sınır ticareti uygulaması bulunmamaktadır.
b) Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını pasaportsuz veya pasaport yerine kaim olacak bir vesikaya hamil olmaksızın terk eden veya buna teşebbüs edenler ile Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından her nasılsa pasaportsuz olarak girmiş olan vatandaşlar ve yabancılara 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 33’üncü ve 34’üncü maddeleri gereğince (1.000) Türk lirasından (3.000) Türk lirasına kadar idari para cezası verilmektedir”
.

ARTIK PES

Aaaa, demek ki, sınır ticareti yokmuş. Uludere faciası sonrasında Başbakan başta, hükümetin bakanları, valisi, askeri yetkililer günlerce sınır ticaretinin bölgenin geçim kaynağı olduğunu söylemiyor mu? Sınır ticareti Meclis Uludere Komisyonu Raporu’na geçmiyor mu? Hatta, Başbakan “Sınır ticaretini yasal zemine oturtacağız” demiyor mu?
Şimdi, sınır ticareti yok, ne demek? Eski Güvenlik Müsteşarı ve vali kimliği, ayrıca Mardin milletvekili olarak Muammer Güler sınır ticaretinin o yörede hayatın ta kendisini olduğunu, hepimizden daha iyi bilmez mi? Ne demek, sınır ticareti yok.
Ya para cezası? Bölge insanını gerçekten kutluyorum, iyi yine de, çıldırmadan yaşıyorlar.

Haberin Devamı

‘Taraf’ ve 23 Nisan

ESKİ solculardan ve yeni Akil insanlardan Oral Çalışlar’ın genel yönetmenliğini yaptığı Taraf gazetesi dün ibretlikti.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili birinci sayfasında tek bir haber yok. İç sayfalarında “Çocuklar Taksim’de” filan diye, anlamsız bir haber var.
Birinci sayfada 23 Nisan yerine, 24 Nisan haberi var. “24 Nisan’a Küresel Anma” başlığı ile. Egemenlik Bayramı yerine Ermeni Soykırımı anma haberi.
Cumhuriyet düşmanlığını net tavırla sergiliyor. Eski solcu olarak, iktidara ne kadar yanaşırsa, kendini kabul ettirmek için atmayacağı takla kalmıyor.
Oral’a yakışıyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları