Åžekere dikkat

Ne güzeldir değil mi bayram ziyaretleri. Boğazına düşkün olanlar için de ayrıca "lezzet bayramı" niteliği taşır.

Her gidilen evde bir ÅŸeyler yenir bayramlarda. Bayram denince akla önce tatlılar gelir ve yapılan her ziyaret sırasında mutlaka ÅŸekerli bir ÅŸeyler yenir. Tatlılar Türk mutfağının vazgeçilmezleridir ama özellikle de ailede ÅŸeker hastalığı varsa yenen tatlı miktarına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü dengesiz beslenme, ÅŸiÅŸmanlık veya sinir bozukluÄŸunun neden olabileceÄŸi ÅŸeker hastalığının bir diÄŸer nedeni de kalıtımdır. Tıp dilindeki adı diyabet olan ÅŸeker hastalığı, baÅŸlangıçta çok yeme ve su içme ihtiyacı, idrar miktarındaki artış ayrıca devamlı yorgunluk hali ile kendini belli eder. Ä°leri safhalarında ise devamlı baÅŸ aÄŸrısı, el ve ayak titremeleri, iÅŸtahsızlık baÅŸlıca ÅŸikayetlerdir.Â

Hastalığı, kandaki şeker miktarının sürekli yüksek olması diye de açıklayabiliriz. Ancak hastalığa neden olan, kan yoluyla taşınan glikozun hücrelere girememesidir. Normal şartlarda ise besinlerden alınan veya karaciğer tarafından kana bırakılan glikoz, pankreasın salgıladığı insülin hormonunun yardımıyla hücreye girer ve burada yakılarak enerjiye dönüşür. İnsülin yeteri kadar salgılanmadığında ise bu metabolizma için kötü bir haberdir.

Nedenlerine bağlı olarak birçok çeşit şeker hastalığı vardırO güne kadar şeker hastalığının hiçbir belirtisini göstermemiş hamile kadınların da dikkatli olması gerekiyor. Çünkü hamilelik döneminde aşırı kilo alan, karnı çok büyük olan anne adaylarında o güne kadar çıkmamış olan gizli şeker hastalığı çıkabiliyor.

Kadınların şeker hastalığı açısından geçireceği kritik bir dönem de menopoz dönemidir. Bu dönem içerisinde kadının hormonal dengesinde değişiklikler meydana gelir ve o güne kadar şeker hastalığı olmayan kadınlarda şeker hastalığının belirtileri görülebilir.

Yumurtalı bulgur köftesi

6 kiÅŸilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 2 çay bardağı dolusu köftelik bulgur

(Simit, düğü denilen çekilmiş bulgur da kullanabilirsiniz.)

á 3 adet yumurta

á 1 çay bardağı zeytinyağı

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 6 diş sarmısak

á 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası

á 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası

á 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

á 2 çay kaşığı tuz

á varsa 1 sap taze sarmısak

Üzeri için;

á 1 demet taze nane

á 1 demet maydanoz

á 7-8 adet taze tarhun

Bulguru derin bir kaba aktarıp üzerine 2 çay kaşığı tuzu ekledikten sonra 2 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Bulgurun kabarıp yumuşaması için yaklaşık 10 dakika bekleyin. Diğer taraftan, kuru soğanları soyup incecik doğrayın. Aynı şekilde sarmısakları da soyup incecik dilimleyin. Soğanlar ve sarmısakları bulgurun üzerine aktarın. Üzerine domates salçası, biber salçası ve kırmızı pul biberi ilave edip malzemeleri sıkıca yoğurun.

Bulabilirseniz incecik kıyılmış taze sarmısak da ilave edebilirsiniz. Zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp yumurtaları bir kasede çatalla çırptıktan sonra kızgın yağa aktarın. Sık sık karıştırarak yumurtalar katılaşıncaya kadar pişirin. Pişen yumurtaları ocaktan alıp ılık hale gelmelerini bekleyin. Ilık hale gelen yumurtaları tavadaki yağla beraber bulgurlu hamurun üzerine aktarıp yumurtaları fazla ezmeden köfteyi tekrar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra yassılaştırın. İsterseniz çiğ köfte gibi sıkarak servis tabağına yerleştirin. Üzerini, taze nane, taze tarhun otu ve maydanozla süsleyerek servis yapın.

Oraletli deniz yıldızı pastası

8 kiÅŸilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş )

á 1 su bardağı tozşeker

á yarım su bardağı hazır süt kreması

á 125 gr yumuşamış margarin

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 2 su bardağı un

Üzeri için;

á 4 su bardağı su

á 9 yemek kaşığı dolusu oralet

á 5 yemek kaşığı tozşeker

á 3 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle yaklaşık 5 dakika, krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Üzerine süt kreması, yumuşamış margarin ve vanilyayı ilave edip 2-3 dakika daha çırpın. Diğer taraftan, un ve kabartma tozunu başka bir derin kapta elinizle karıştırın.

Karışımı tel süzgeçten geçirerek yumurtalı harcın üzerine aktarın. Plastik spatula ya da kaşık yardımıyla tüm malzemeleri iyice harmanlayın. Yıldız şeklindeki kek kalıbını yumuşamış margarinle yağlayıp hazırladığınız karışımı kalıba aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayaladığınız fırında 40 dakika kadar pişirip çıkarın.

Üzerinin sosunu hazırlamak için; su, oralet ve tozşekeri küçük boy bir tencereye aktarıp kısık ateşte ısıtın. Diğer taraftan, nişastayı 5 yemek kaşığı soğuk suda ezip oraletli suyun içine azar azar ilave edin. Sürekli karıştırarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp mikserle 2-3 dakika kadar çırptıktan sonra ılık hale gelmesini bekleyin. Kekin üzerini ılık sosla kaplayın. Üzerini üzüm ve şekerlemeyle süsleyip servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları