Sek mi tatlı mı

Dün bu köşede şarapları çeşitlere ayırmanın pek çok şekli olduğunu yazmış ve içinde kullanılan üzümlere göre şarabın sofra ve kalite olarak ikiye ayrıldığını yazmıştık.

Haberin Devamı

Gelin bugün de şarapları içlerinde bulunan şeker miktarına göre sınıflanıdırmaya çalışalım.
İçerdiği şeker miktarına göre şarapları sek ve tatlı olmak üzere ikiye ayırmak mümkün. Sek şaraplar Avrupa Birliği normlarına göre içinde fermante olabilecek şeker miktarı sıfır ya da sıfıra yakın olan şaraplardır. Yine aynı normlara göre, “sek” olarak adlandırılabilecek şarabın bir litresinde maksimum beş gram şeker bulunmalıdır. Ancak ideal bir sek şarabın litresinde sadece iki gram şeker vardır. Ayrıca sek şarabın alkol oranı da en az yüzde 11 olmalıdır. Bir şarabın sek sayılması için illa kırmızı olması gerekmez. Her renkteki şarap yani kırmızı, beyaz ya da pembe, sek olabilir.

Karidesli çilav salatası

· 2 su bardağı çilav
(İran pirinci de denilen uzun sivri uçlu pirinç)
· 8 su bardağı su
· 2 çay kaşığı tuz
· 1 adet limonun suyu
· 50 gr tereyağı
· 150-200 gr haşlanmış karides
· 1 adet orta boy domates

Haberin Devamı

YAPILIŞI: Suyu orta boy bir tencereye aktarıp üzerine tuzu atın. Orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca üzerine limon suyunu ekleyip çilavı ilave edin. Arada sırada karıştırarak pirinç yumuşayıncaya kadar haşlayın. Diri kalacak şekilde haşladığınız pirinci süzüp tencereye tekrar aktarın. Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını küçük parçalar halinde ilave edin. Pirinci çok kısık ateşte, arada sırada karıştırarak yaklaşık 5 dakika pişirin.
Üzerine haşlanmış karidesleri aktarıp tekrar karıştırın. Salatayı isterseniz bir kek kalıbı yardımıyla şekil vererek servis tabaklarına alabilirsiniz. Kabuğu soyulmuş domates dilimleriyle süsleyerek ılık ya da soğuk olarak servise sunun.

Soğanlı diyet bonfile

· 2 adet orta boy dana bonfile
· 2 çorba kaşığı sıvıyağ
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 2 çay kaşığı dolusu hardal
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 su bardağı sıcak su
· 250-300 gr yeşil taze fasulye

YAPILIŞI: Önce taze fasulyeleri ayıklayıp bütün olarak bir tencereye koyun. Üzerine 10-12 bardak su, 1 çay kaşığı karbonat ve 2 çay kaşığı tuzu ilave ederek haşlayın. İyice yumuşayıncaya kadar haşladığınız fasulyeleri süzdürüp hemen bol buzlu suya aktarın. Böylece fasulyeler yeşil canlı renkte kalacaktır. İsterseniz buharda da haşlayabilirsiniz. Bu arada orta boy bir teflon tavaya sıvıyağı koyup kızdırın. Ateşi yükseltin ve bonfileleri tavaya yerleştirin.
Yüksek (harlı) ateşte bonfilelerin her iki yüzünü ikişer dakika kızartıp tavadan alın ve bir tabağa koyun. Bu arada ateşin altını normal (orta) seviyeye getirin ve incecik ama halka doğranmış soğanları aynı tavaya aktarın. Karıştırarak soğanları 2-3 dakika kavurun. Tekrar bonfileleri soğanların olduğu tavaya koyun. Öte yandan ufak bir kasede sıcak su ve hardalı karıştırın. Bu sosu soğan ve bonfilelerin üzerine gezdirin. Yemeği 15 dakika daha kısık ateşte pişirip alın. Bir servis tabağına soğanlı bonfileleri koyun. Yanında haşlanmış fasulyeleri yerleştirin. Süsleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları