Savaşçı baharatlar

Dünkü yazımızda tuzla “seviyeli bir birliktelik” yaşayabilmek için baharatlara sarılmıştık. Hazır konu buraya gelmişken, sizlere Christian Boudan’ın “Mutfak Savaşı” kitabından bir araştırmayı aktarmak istiyorum.

Haberin Devamı

Son yıllarda dünyada besinlere bulaşan 30 adet bakteri ortaya konmuş ve baharatların bu bakteriler üzerindeki etkisini gösteren çok yönlü bir araştırma yapılmış.
Besinlere bulaşan 30 bakteriye karşı 30 adet aroma ve baharat kullanılmış. Laboratuvar ortamında yapılan uzun süreli deneyler sonucunda elde edilen sonuçlar gerçekten de dikkate değer.
Yemeklerimizde kullandığımız miktarlardaki sarmısak, soğan, yabani mercan köşk ve Jameika karabiberinin bu bakteri türlerinin yüzde 100’ünü öldürdüğü görülmüş.
Kekik, tarçın, tarhun otu, kimyon, karanfil, limon ağacı yaprağı, defne, biber, biberiye ve hardalın ise bu bakterilerin en azından yüzde 75’ini yok ettiği ortaya çıkarılmış.
Frenk kimyonu, nane, adaçayı, rezene tohumu, kişniş, dereotu, hindistancevizi, fesleğen ve maydanoz ise bakterilerin yarısını yok ediyormuş.
Kakuleler, karabiber, zencefil, anason, kereviz tohumu ve limonun da bakteriler üzerinde yüzde 50 ile yüzde 25 arasında değişen oranlarda öldürücü etkisi varmış.
Son yüzyılın en etkin 30 bakterisine karşı böylesine bir savaşma gücüne sahip olan baharatlara sarılmamak artık mümkün değil gibi görünüyor...

Izgarada kıymalı gözleme

Haberin Devamı

İçini hazırlamak için kıymayı, sıvıyağı ve yemeklik doğranmış soğanları orta boy bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi serpip cevizleri katın ve 2-3 dakika daha kavurup ocaktan alın, soğumaya bırakın.
Diğer taraftan, yufkaları mutfak tezgahına yan yana serin. Yufkaların iki kenarını içeri katlayın. Sonra diğer iki kenarını da içeri katlayarak kenar uzunluğu 35-40 santim olan kare yufkalar elde edin. Üzerlerine fırçayla bolca su sürün.
Bu kare yufkaların her birini dört eşit parçaya bölüp her bir parçanın ortasına 1,5 yemek kaşığı kadar kıymalı harç koyun. Dört köşesini üzerine kapatıp zarf şeklinde gözlemeler hazırlayın. Zarfların uçları suyla iyice yapışmalı.
Gözlemelerin her tarafına fırçayla zeytinyağı sürüp kömür ızgarasında çevire çevire önlü arkalı üçer dakika kızartın. İsterseniz yağsız teflon tavada da kızartabilirsiniz.

Haberin Devamı

2 adet hazır yufka
200 gr az yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yarım su bardağı ceviz içi
Üzeri için;
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

Yazarın Tüm Yazıları