SavaÅŸanlar birbirini görmeyecek ama öldürecek

İSİMLERİ bize çok yabancı. Cisimleri de yabancı.

Haberin Devamı

Predator, Reaper, Swords, Crusher, Dragon Runner. Biz bunları bilmiyoruz. Bizim bilgiğimiz Heron, insansız uçak. Adlarını saydığım bu ölüm makineleri de, Heron’lar gibi insansız savaş araçları.

Kimi tank tipi, kimi uçak tipi, kimi makineli tüfek tipi. Hepsi Amerikan imalatı. Fiyatları çok deÄŸiÅŸik, ama dudak ısırtan türde. Nedeni çok basit. Ä°nsan yerine geçiyor.Â

Örneğin, bu yıl içinde Amerika, Irak ve Afganistan’daki birliklerinin üçte birini geri çektiğinde, askerlerin yerini bu robot savaş araçlarıyla doldurmaya hazırlanıyor.

İnsanlar değil, robotlar savaşacak. Tek taraflı. Afgan ve Irak Birlikleri çaresiz insanlardan oluşuyor. Amerikan tarafı ise, robotlardan. Robotlar Afgan ve Irak’lıları öldürecek, Afgan ve Irak askerleri ise karşıda savaşacakları çok az insan bulacak. İşte Amerika askerinin üçte birini geri çekiyor.

44 ÃœLKEDE


Amerikan imalatı savaşan robotlar dünyada pek gözde. Silah sanayi dergilerine göre, yaklaşık 44 ülke Amerika’ya savaşan robotların her türünü ısmarlamış bulunuyor. Amerikan savaş sanayiinin karını düşünebiliyor musunuz?

Amerika’nın Irak işgali sırasında ilk yıl 5600 patlama ve intihar saldırısı meydana geliyor. 2010 yılına geldiğimizde bu rakam ortalama 30 bine yükseliyor. Müthiş bir direniş.

2003’te Irak savaşı başladığında Amerika’nın tek bir robot savaş aracı yok. Savaş, teknolojiyi geliştiriyor. Bugün gelinen noktada yukarıda isimlerini verdiğim robotlar icat edilmiş bulunuyor.

Amerika, Vietnam’da 60 bin insanını kaybediyor. Irak’ta bu rakam bugün 4500 dolayında. Savaşla birlikte Amerika’da başlayan teknolojik arayış, insanlarla robotları ikame ediyor.

Böylelikle 5 bin yıllık kural değişmeye başlıyor. İki ülke, iki grup, iki ayrı güç savaşıyor. 5 bin yıldır iki tarafta da insan var. Şimdilik bundan sonra insan tek tarafta. Robotlar insanlara savaş açıyor. Öbür taraftaki insan çaresiz.

Gelişmiş ülkeler arasında yaklaşık 44 tanesi işte bu nedenle savaşan robotlara büyük iştahla yaklaşıyor.

2012 OLÄ°MPÄ°YATLARI

44 ülke arasında iki tanesi diğerlerinden daha çok önce çıkıyor. İngiltere ve Güney Kore.

İngiltere’de 2012 yılında Olimpiyatlar var. İngilizler stadyumlar kadar, yollar kadar robot silahlara yatırım yapıyor. Hatta bir projeye göre, 2012 Olimpiyatlarında güvenliği sağlamak üzere polislerin yerine robotların işbaşı yapması öngörülüyor. Eğer gerçekleşirse, bu bir ilk olacak.

Güney ve Kuzey Kore arasında bitmeyen sınır anlaşmazlıklarında robotlar yine göreve çağrılıyor. Güney Kore sınırda Kuzey Kore’ye karşı askerlerini geri çekip robotlarını devreye sokmaya hazırlanıyor.

Türkiye bu işin şimdilik sadece Heron faslında, insansız uçaklarla. Bir de eskiden kalma Awacks, gözetleme uçakları var.

Peki, bütün bu savaşan robotlar arasında insan nerede?

Nerede olacak, öldürülme, yok edilme menzilinde.

Yine ceza, yine sen ben ödüyoruz

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye aleyhine bir karar daha çıkıyor.

İstanbul’da Rum’lara ait mal varlıklarına el konuyor. Rumlar AİHM’e başvuruyor. AİHM, Rumları haklı buluyor, Türkiye’yi 2 milyon Euro ödemeye mahkum ediyor.

Tıpkı işkenceye ödenen ceza gibi, el koyma cezası da, bu durumda senin benim cebimden çıkıyor.

AİHM cezalarına kesilen paraların suç işleyenler tarafından ödenmesinin zamanı artık geldi, çoktan geçiyor. Bu konuda ciddi bir yasal değişikliğe mutlaka ihtiyaç var.

Ülkücüler ateş püskürüyor

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Erdoğan’ın grup konuşmasında eski ülkücülerin idamından söz ederek gözlerinin yaşarması pek çok ülkücüyü kızdırıyor.

Ülkücülerin yorumuna göre, Erdoğan’ın 30 yıl önce yapılan idamı gündeme getirmesi, MHP’den referandurum için oy toplama çabası. Erdoğan referandumda soldan oy alamayacağını biliyor. Buna karşılık belki MHP’den oy alabilir. Bunun için de sararmış mektupları okuyor, çok geride kalmış anıları tazelemeye çalışıyor.

MHP’liler gözyaşlarına ikna olmuyor.

Yazarın Tüm Yazıları