Savaş görmüş kadınlar

Bugünlerde tüm dünyada tüketim konusunda bir uyanış var. Artık nesneleri "kullanmak" yerine "tüketmeyi" seçen zihniyet, ne medyada ne toplum içinde hoş karşılanıyor.

Biz zaten yokluk nedir bilen bir millet olduğumuz için, büyüklerimiz sadece evdeki malzemeleri kullanarak pek çok yemek üretmiştir. Tabii bu şekilde tasarruf etmekle kalmayıp, evimize aldığımız besinleri de en iyi şekilde değerlendirmiş oluyoruz. Bunu yapabilmek için de hangi yiyeceğin nasıl saklanması gerektiğini bilmemizde yarar var. Örneğin kuru besinleri satın aldıktan sonra içindeki taşı, toprağı ayıklamalı ve kırık ve bozuk olan taneleri ayıkladıktan sonra bez torba içinde saklamalıyız. Eğer nemli bir ortamda ya da deniz kenarında yaşıyorsanız, bu yiyecekleri iyice kurutup naylon torbada, ağzını sıkıca bağlayarak saklarsanız bozulmalarını engelleyebilirsiniz. Yağları ise serin ve karanlık yerlerde, kapalı olarak saklamalısınız. Kasaptan aldığınız eti buzdolabında en fazla bir gün tutabilirsiniz. Daha uzun süre saklamak için yağlı kağıtlara sarmalı ve buzluğa koymalısınız. Yumurtaları yıkamadan ve ıslatmadan buzdolabınızda 2-3 hafta saklayabilirsiniz. Tüketim çılgınlığının sizleri etkilememesi dileğiyle...

Somonlu krep ruloları

12 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

2 adet yumurta

1 su bardağı dolusu un

2 su bardağı süt

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

İç harcı için

1 kutu labne peyniri (200 gr) (herhangi bir krem peynir de kullanabilirsiniz)

2 yemek kaşığı dolusu mayonez

Yarım su bardağı süt (hazır süt kreması da kullanabilirsiniz)

1 demet dereotu

3 yemek kaşığı dolusu yeşil soğan (incecik kıyılmış)

4-6 dilim orta boy somon füme

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine unu azar azar ekleyip mikserle çırpmaya başlayın. Ilık haldeki sütü de azar azar ilave ederek mikserle çırpmaya devam edin. Tuzu serpip zeytinyağını da katın. Malzemeleri iyice çırpıp ayran kıvamında bir hamur hazırlayın. Üzerini alüminyum folyoyla kapatıp oda sıcaklığında en az 30 dakika dinlendirin. Krem peynir, mayonez ve sütü derin bir kaba aktarıp çatalla karıştırın. Üzerine incecik kıyılmış dereotu ve yeşil soğanı da ilave edip karıştırın. Krep tavasına ya da küçük bir teflon tavaya fındık kadar yağ koyup, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yağ kızınca krep hamurundan Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan alıp yakın mesafeden tavaya aktarın. Tavayı hafifçe sallayarak hamuru tavaya yayın ve altı kızarıncaya kadar pişirin. Altı kızaran krebin öbür tarafını da pişirin. Hazırladığınız kreplerin soğumasını bekleyip üzerlerine ince bir tabaka halinde peynirli karışımdan sürün. Üzerlerine somon dilimlerini parçalayarak koyun. Krepleri sararak rulo yapın ve hazırladığınız ruloları 2 parmak eninde dilimleyip servis tabağına dik ya da yatık şekilde yerleştirin. Servisini kolay yapabilmek için krep parçalarına kürdan batırabilirsiniz. Yeşil sebzelerle süsleyerek servis yapın.

Muzlu Alman pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

Kek için

4 adet yumurta

Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan tozşeker

Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan un

1 paket vanilya

1 çay kaşığı kabartma tozu

2 adet muz

Krema için

125 gr margarin

1 adet yumurta

Yarım su bardağı tozşeker

2 tepeleme yemek kaşığı un

3 su bardağı süt

Üzeri için

Yarım su bardağı pudra şekeri

Keki hazırlamak için, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tozşekeri ekleyerek mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Un ve kabartma tozunu da ilave edip tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırın. 25-30 santim çapındaki kek kalıbını sıvıyağla iyice yağlayıp, hazırladığınız hamuru kalıba aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri sararıncaya kadar, 30-35 dakika pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip enlemesine ikiye bölün. Yumurta ve tozşekeri küçük bir tencerede çatalla çırpın. Un ve sütü de ekleyip iyice karıştırın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine alıp sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirip kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Üzerine yağı katıp sıcak haldeyken mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Kremayı kekin arasına bolca sürüp üzerine muz dilimleri yerleştirin. Kekin ikinci parçasını üzerine kapatıp, üzerini pudra şekeriyle süsleyerek servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları