Sarıyer-Münih hattı

MÜNİH’in 4. kez seçim kazanmış Belediye Başkanı Christian Ude, Türkiye’yi sever, sık sık da gelir.

Haberin Devamı

Çok sayıda siyasetçi ve belediye başkanı dostu vardır. (Dostları arasına Mustafa Sarıgül’den başka Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de girmiştir.) “68 bin Türk’ün yaşadığı Münih, Türkiye’nin 68. vilayetidir” sözü artık klasikleşmiştir. Biz de kendisiyle bazen bir arada oluruz... Özellikle kalabalık toplantılarda, bizim partililer dinlesin/öğrensin diye ‘mahsus’ şunları sorarız:

“Makamınıza neyle gidip gelirsiniz?”

“Yürüyerek, metro ve bisikletimle” der ve arabası olmadığını da ekler.

“Münih kentinin coğrafi yapısı nedir, rant alanlarınız var mıdır?”

Kafada rant diye bir hesap olmadığı için yanıtı kısadır: “Münih’in üçte biri konut, üçte biri orman ve üçte biri de havaalanı sahasıdır.” Çünkü bir yeri inşaata açmak öyle kolay değildir. Onun için Almanya yemyeşildir, düzenlidir.

Haberin Devamı

Tunceli kökenli Münihliler, Pülümür’de adınıza bir Kültür Merkezi yaptırdılar, oraya Münih Belediyesi’nden tuğla, demir, seramik yardımı yaptınız mı?” Kendi açısından mantığı olmadığı için bu soruyu iki-üç kez yinelemek zorundasınız. Sonunda ne demek istediğinizi anlayınca kahkahalarla güler... “Belediyeden mi?” diye sorar, sonra da cevabını kendi verir: “Benim dost çevrelerimden, hobi olarak yaptığım kabare gösterilerinde bağış olarak toplanan 20-25 bin Euro gönderdim, sadece o. Başka param olmadığı için gönderemem” der, herkes şaşırarak dinler. Bu tür soruları genellikle kalabalık gruplar arasında sorarız ki, dinleyenler bir şeyler öğrensin diye...

Bu konuyu bu köşede birkaç kez yineledik. Daha da yineleriz; düzgün ve şeffaf belediyecilik nasıl yapılıyor görülsün diye... Ude’yi tanıtmak için “Çok düzgün belediye başkanıdır” demek bile haksızlıktır. Böyle bir tarife gerek olmaz.

Christian Ude, Yunanistan’da tatildeyken, kendisi de eski bir ‘Münihli’ olan CHP Parti Meclisi üyesi Ali Kılıç tarafından davet edilmiş, Sarıyer’deki Barış Etkinlikleri’ne... O da “Hele ramazanda memnuniyetle” demiş. Ude, salonda Almanya, Ermeni ve Yunanistan’ın da bayraklarının asılı olduğunu görünce barış üzerine güzel sözler söyledi: “Bunlar barış bayraklarıdır, bu güzel etkinliği Münih’te herkese anlatacağım ve bir benzerini de yapacağım” dedi ve kendisini alkışlayanları cebinden çıkardığı kamera ile görüntüledi.

Haberin Devamı

“Salondakileri Münih’e davet ediyorum” demeyi de unutmadı.

SİGARA TÜMDEN Mİ YASAKLANACAK

İftarda kendisiyle biraz sohbet ettik. “Münih’te sigara yasağı nasıl gidiyor” diye sorduk. Kentte gerginlik yaşandığını söyledi: “Bavyera eyaleti neredeyse, Sigara İçenler Kulübü’ne döndü. Sigara içme dernekleri kuruluyor. ‘Sigara içmek yasaksa o zaman üretiminin de yasak olması gerekir’, ‘Kafe ve lokantalarda mutlaka sigara içilecek yer olmalı’, ‘(Sigara İçmeyenler İnisiyatifi’nden) sigara tümden yasaklansın, bunun için de referandum yapılsın’ gibi karşıt görüşleri izliyoruz. İçmeyenler sigaranın tümden yasaklanması için büyük bir imza kampanyası yürütüyor. Önümüzdeki yıl sigaranın yasaklanıp yasaklanmaması konusunda referandum yapılacak.”

Haberin Devamı

Türkiye’de bir belediye başkanı gece rahat uyuyabilir mi? Ude’ye sorduk, “Ben uyurum” diyor, ”Ama gazetelerde hakkımdaki haksız bir eleştiriden veya imar konusunda aldığımız bir kararın mahkeme tarafından iptal edilmesinden çok üzülürüm.”

MÜNİH, METRO YAPIMINDA İSTANBUL’U UTANDIRIYOR

İstanbul’a 30 yıldır geldiğini, eskiden fakir olan kentteki değişim ve dönüşümü hayretle izlediğini anlatıyor. 900 bin nüfuslu Münih’te 16 yıl önce metroyu 40 km’de aldığını ve 100 km’ye çıkardığını ve 35 istasyon eklediğini söylüyor. (15 yıldır İstanbul’u yöneten RP/FP/AKP zihniyetinin 10 km metro yapamadığını belirtirsek, kimin daha başarılı olduğunu anlayabilirsiniz. Bavyera Eyaleti’nde; Hıristiyan Demokratlar iktidarda, Münih Belediye Başkanı Ude ise SPD’li...) Sarıyer’de Ermeni vatandaşların mahallesini gezdiğini, onların ne kadar özgür ve rahat bir yaşam sürdüklerini, daha önce Şişli’de de aynı tabloyu gördüğünü anlattı. Ude 3. köprü tartışmalarını duymuş, ancak projeyi bilmediğini söylüyor. “Ama bir kent trafikten boğuluyorsa, alternatif yollar bulunması gerekir. Ancak 3. köprü ile trafiğin daha da artacağını bilmelisiniz. Bizde de trafik sorunu ciddi. Çevre yollarını daha uzaklardan geçirerek kent trafiğini biraz olsun rahatlatabilirsiniz.”

Haberin Devamı

 

Boğaz’da mutlaka kafa kopartılır

 

ÇINAR Oteli’nin sahibi ve MAN kamyonlarının üreticisi Tevfik Ercan’ın Bebek’te bir yalısı vardı. Vefat ettikten sonra eşi ve üç çocuğunun ilgisizliği nedeniyle bu yalının terk edildiği, bakımsız kaldığı dışardan dikkat çekiyordu. Geçenlerde 18 milyon dolara satıldığını söylediler. Yeni sahibi yalıyı (karşısında Bebek İskelesi var) aldıktan bir-iki gün sonra öndeki dolgu alanı aniden çöküvermiş. Gece meydana gelen olayda çevre sakinleri deprem oluyor diye paniklemiş. Şansa bakın. Adam bu kadar para vermiş, şimdi de onarmak için Boğaziçi İmar Müdürlüğü ile sorunlar yaşayacak. Ne ‘bahşişler’ ne ‘katkı payları’ istenir kendisinden bilinmez. Allah yardımcısı olsun...Ne demek istediğimizi anlamak için “Büyükşehir’den Öyküler” (...) başlıklı yazımız aydınlatıcı olabilir.

Haberin Devamı

 

Bir tişört alın deseydiniz bari

 

DEVLETİN resmi rakamları ülkenin % 20’sinin alım gücünün yüksek olduğunu söylüyor. Paramız olsa tüketici kredilerini ve kredi kartlarını kapatacağız. Emekliye % 1.8 memura % 5; sıkı para politikasına devam et. Sonrada niye ekonomi baş aşağı diye sor! Reklamlarda oyuncak al diyenler oyuncakların % 90’ının Çin’den geldiğini bilmiyorlar mı? ÖTV ve KDV’yi indirdik Alman, Japon ve Çin işçisini sevindirdik. Onun yerine bir tekstil ürünü al denemez miydi?

Ekrem Hayri PEKER

 

Biliyor musunuz

 

* AKP’nin Anayasa taslağını hazırlayan Prof. Ergun Özbudun’un ekibinden Doç. Dr. Serap Yazıcı’nın Bilgi Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne (vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine geçen ilk hoca) geçtiğini, böylece fakültede anayasa dersleri verecek öğretim üyelerinin sayısının 5’e yükseldiğini...

* BAKANLAR Kurulu kararıyla yürürlüğe giren ‘Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin yıllarca doktora yapan diş hekimlerinin doktora ile kazandıkları haklarının ve ‘uzmanlık’ yetkisinin ellerinden alınması üzerine yüzlerce diş hekiminin yargıya başvurduğunu (Hukukun Egemenliği Derneği’nin açıklamasından)...

* BU akşam Dış Türklerden Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik’in, Türkiye’de bulunan bütün Rumeli dernek ve vakıflarına Feshane’de iftar yemeği vereceğini...

Yazarın Tüm Yazıları