Sanatta iddialı gelişmeler

Aslan burcunda dolaşmaya başlayan Ay, Terazi burcundaki Jüpiter ve Mars’ı harekete geçiriyor.

Büyük arzular uyandıracak olan bu etki olabileceklerin üzerinde beklentiler de doğurabilir. Birbirine yabancı kişilerin veya konuların biraraya geleceğini ve uzlaşma ortamına ihtiyaç duyulan durumların açığa çıkacağını işaret eden gökyüzünün bu konumu ayrıca sanat, estetik duygular ve müzik alanında iddialı gelişmelerin olabileceğini gösteriyor.

Müthiş hikayeler

Hiç ölmeyecekmiş gibi projeler yapabilir ve bunları gerçekleştirmek için çok çalışabilirim ama yarın ölecekmiş gibi yaşarım. Bu durumu yaratan duygu benim yaşamayı, dünyayı, insanı, kendimi sevmemden kaynaklanıyor, ölüm korkusundan değil. Ölmekten korktuğunuz zaman yaşayamazsınız.

Şimdi bütün bunları niye anlatıyorum, çünkü gelen mektuplardan biri korkularını öyle şiddetli bir biçimde ifade etmiş ki, intihar etmeyi bile düşünüyor. Okurken tüylerim diken diken oldu ve bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Yazdıklarını ne yazık burada anlatamıyorum çünkü yazılmamasını istemiş. Halbuki herkesle paylaşılması ve benzer duyguları yaşayanlara yardımcı olması açısından çok önemli açıklamalar içeriyor. Fakat şu kadarını söyleyebilirim, bu kadar genç yaşta her şeyi yaşayıp bitirmişlik duygusunu yansıtan mektup ölümden söz ederken cesaretini vurguluyor. ‘Ölmekten korkmuyorum’ diyor. Yaşadıklarını anlatıyor.

Evet, gerçekten müthiş hikayeler, kısa zamana sıkıştırılmış birkaç kişilik hayatlar. Fakat en önemlisi kişinin yaşadıklarına hangi açıdan bakıyor olduğu. Yaşamaya devam ediyorsak, yaşanacak daha çok şeyler var demektir. Böylesine hızlı yaşamak da her kişiye nasip olmaz.

Bunun kıymetini anlamak için düşünce biçimini değiştirmek, başka açılardan bakabilmek gerek. Zor tecrübeleri güçlü karakterler yaşar.

KİTAP

‘Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı’ adlı kitap Carl Sagan’ın keyifli anlatımıyla bilimsel konulara bilimden uzak olanların ilgi duymasını sağlıyor.

Pulitzer Ödüllü Dr. Sagan yaptığı çalışmalarla ve özellikle yazdığı kitaplarla en iyi yazınsal üsluba sahip bilim yazarı olarak tanınıyor.

Emmy ve Peabody Ödülü alan ‘Kozmos’ adlı kitabı okumamış olanlar varsa mutlaka bulup okumalarını tavsiye ediyorum.

Kitabın çevirisi ‘Miyase Göktepeli’ye ait.

CARL SAGAN
Yazarın Tüm Yazıları