Sana kalan saz

Lale Barçın İMER
Haberin Devamı

Önce tınılar sokuluyor usul usul... Sonra sanki soluk almanıza fırsat veren bir sessizlik, kısa bir an ve onun sesi. Kimi zaman sessiz bir dinginlikte, kimi zaman da yüreğinizin daha hızlı çarpmasını sağlayan bir kırılganlıkta sıralıyor dizelerini. Sözler beyninize kazınırken, yüreğiniz onunla dans etmeye başlıyor. Kendinden emin bir ses tonuyla birbirinden anlamlı dizeleri size aktaran kişi, işini iyi biliyor. Belki de yüreğinin sesi, belki de yaşamışlığın verdiği gücün sayesinde...

Aynı zamanda garip bir hüzün taşıyan sesiyle hayatıyla yüzleşirken, yüreğini kocaman kocaman açıyor bizlere. Yakalanıyorsunuz ve yakalanmaktan aslında korktuğunuzu hissediyorsunuz.

Garip bir ferahlık yaşadığınız... Kimi zaman hafif bir tebessümle, kimi zaman da gözlerinizde beliren bir iki damlayla dinliyorsunuz bu albümü. Ve dinlemeye başladığınızda alamıyorsunuz kendinizi ondan. Çünkü usul usul sokuluyor size ve usul usul da darmadağan ediyor sizi. Çünkü sizi yakalıyor o. Karşınızda duran adam yüzünüze bakıyor, yüzünüzün tam ortasına bakıyor. Gözleri gözünüzde, sıralıyor dizelerini. Kulağınızın etrafında ise başka bir dille konuşan başka biri. Size çok yakın ve o kadar da mesafeli ve ulaşılmaz.

İki kahraman var bu albümde, ikisinin de gizi farklı. Biri beyni, biri yüreği temsil ediyor adeta. Üstelik mevsim hüzün renklerine döndüğü bir dönemde bu iki adamla karşılaşmak daha bir anlam katıyor hayatınıza.

‘‘Kayıp Kentin Yakışıklısı’’nda başrolde sadece Yılmaz Erdoğan yok. Kulağınızın etrafında başka bir dilde, inanılmaz güzellikte ‘‘dizeler’’ fısıldayan adamın ismi Metin Kalender.

En az Erdoğan kadar etkili bu çalışmada. Bilmem onun müzikleri olmasa, bu dizeler aynı etkiyi yaratır mıydı?

Sadece bir şiir kaseti değil önerdiğim albüm. Son zamanlarda türüne az rastladığımız bir görkem, bir sadelik, tiyatral bir anlatım var müziklerinde. Sanki onlar da Erdoğan'ın dizeleri gibi dingin, kırılgan ve yürekli konuşuyorlar.

En başta ‘‘Sana Kalan Saz’’, ‘‘Hepsi Bu’’, ‘‘Başkalaşan Aşk’’, ‘‘Bildiğim Gibi Değil’’, ‘‘Aşk Hayatı’’ ve ‘‘Bizi Bilirsin’’deki ‘‘müziği’’ dinlediğinizde bana hak vereceksiniz. Ve Metin Kalender'in adı ‘‘beyninizde ve yüreğinizde’’ derin izler bırakacak...

Yazarın Tüm Yazıları