Sahipsiz hayvanların korunması için gönüllü aranıyor

Sokakta yaşayan hayvanların korunması için, her ilde gönüllü yerel hayvan koruma görevlileri aranıyor.

Haberin Devamı

Gönüllüler, bölge ve mahallelerindeki sahipsiz hayvanların bakım ve aşılarının yapılması, kısırlaştırılması ve aşılandıktan sonra geri bırakılmasının takibini üstlenecek. Elbette önce, hayvan davranışlarından bakımına, beslenmesinden korunmasına kadar birçok bilginin aktarıldığı eğitim verilecek. Eğitimin başlaması için gönüllü hayvanseverlerin başvuruları bekleniyor.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında çıkarılan yönetmelik gereği, sokakta yaşayan hayvanların korunması için illerde gönüllü yerel hayvan koruma görevlileri oluşturulacak. Hayvan koruma görevlisi olmak isteyenlerin nüfus cüzdanı kopyası, ikametgáh ve 2 tane fotoğrafla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne müracaat etmesi yeterli. Ardından, bulundukları bölgedeki belediyeler tarafından düzenlenen eğitim programına katılacaklar. Eğitimini tamamlayanların görevli olarak seçimi İl Hayvan Koruma Kurulu tarafından yapılacak. Uygun görülenler 1 yıl boyunca yerel hayvan koruma görevlisi olarak çalışacak.

Görevlilere hayvan davranışı, bakımı, beslenmesi, hasta hayvanların tanınması, hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması, numaralandırılması ve sahiplenilmesi gibi konularda eğitim verilecek. Ancak İstanbul’da belediyelere müracaat az olduğu için eğitim verilemiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Veteriner Hizmetleri Müdürü Arif İrfan Eker "Amacımız hayvan refahının temini için kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları arasında olması gereken ilişkiyi, hayvanların kayıt altına alınmasını ve kontrol edilmesini sağlamak. Hayvanların varsa hastalıklarını tedavi etmek ve diğer canlılara karşı oluşabilecek sağlık riskini ortadan kaldırmak için gönüllülere ihtiyacımız var" diyor. .

GÖNÜLLÜNÜN GÖREVLERİ

Gönüllü yerel hayvan koruma görevlileri, bölge ve mahallelerindeki sahipsiz hayvanların, özellikle kedi ve köpeklerin bakım ve aşılarının yapılması, aşılı hayvanların işaretlendirilmesi, kayıtlarının tutulması ve kısırlaştırılmasından sorumlu olacak. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların sahiplendirilmeleri, saldırgan olanların eğitilmesi, bakım evlerine gönderilmesi gibi konularda yerel yönetimlerle işbirliği yapacak. Bölgelerindeki lokanta, işyeri ve fabrika gibi kuruluşlardaki artık besin maddelerinden sahipsiz hayvanların faydalanmasını sağlayacak. Görevliler, hayvanlara karşı yapılan olumsuzluklar hakkında yetkilileri uyarabilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, örneğin Etiler’den kısırlaştırmak üzere köpek alacaksa, orada yaşayan hayvan koruma görevlisini bulmak zorunda. Belediye, toplayacağı köpekleri görevliye gösterip imzasını alacak. Daha sonra kısırlaştırılan köpekler yine Etiler’deki aynı hayvan koruma görevlisinin denetimi, gözlemi ve imzası ile bırakılacak. Rabia ZAMUR

Özün Kanbay (Serbest Meslek)

Daha çok insan lazım

Büyükada ve Alibeyköy barınak gönüllüsüyüm. Akatlar ve Etiler bölgesinde sokak hayvanları için çalışmalar yapıyorum. Tek eksiğimiz gönüllüler. Ne kadar çok kişi olursak, o kadar çok hayvana yardım edebiliriz. Kanun yerel hayvan koruma görevlisi statüsündeki kişilere en azından bölgelerindeki hayvanları koruyabilmeleri için hak tanıyor. Artık hayvanlar komşu şikayet etti diye durup dururken kaybolmayacak. Artık onları geceleri korka korka beslemeyeceksiniz. Çünkü resmi yolları takip ederseniz belediyenizi onları beslemeye dahi mecbur edebilirsiniz.

Ayşegül Bölükbaşı (Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Yaşama hakkını korumak görevimiz

Alibeyköy Rehabilitasyon Merkezi’nde gönüllü olarak çalışıyorum. İstanbul çok büyük bir şehir. Beşiktaş, Levent ve Maslak bölgelerindeki sokak hayvanlarına sahip çıkmaya çalışıyorum. Özellikle Eminönü, Bağcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa, Esenler gibi yeşil alandan yoksun birçok bölgede gönüllülere ihtiyacımız var. Eğitimlere başlamak, daha çok bölgeye ulaşabilmek için gönüllü hayvanseverlerin bulundukları bölgelere müracaat etmelerini bekliyoruz. Kanuni yolları takip etmezsek onları bir an önce yok etmek isteyenlere karşı hiçbir şey yapamayız.

Beria Atamtürk (Serbest Meslek)

Sokaklara broşürler astım

Emirgan bölgesinde sokak hayvanları konusunda çalışmalar yapıyorum. Halkı aydınlatmak amacıyla sokaklara broşürler astım. İş çıkışları toplantılar yaptım. Hayvanları toplatamayacaklarından, bunun bir çözüm olmadığından bahsettim. Bu hayvanların gidecek yerleri yok. Ormanlara atılmış çok hayvan var ve onların oradan kurtulmasını istiyorum. Ancak semtimdeki köpeklere yetişebiliyorum. Çok aç, zarar gören hayvan var. Bu yüzden çok gönüllü olsun istiyorum.

Kafes kuşlarının uyku ihtiyacı

Evde beslediğimiz muhabbet kuşu, kanarya, papağan gibi kuşların çoğu, ortalama olarak günde 10-12 saat kadar uykuya ihtiyaç duyar. Ortalama 8 saat uyku uyuyarak ihtiyacını karşılayan insanla, kafes kuşlarını karşılaştırdığımızda onların uyku ihtiyaçlarının bizimkinden yüzde 30-50 daha fazla olduğu ortadadır. Yaşadıkları ortamın uzun süre aydınlık kalması ile çevresindeki gürültü ve hareket, kafes kuşlarının uyku ihtiyaçlarını tam olarak karşılamalarını çoğu kez engellemekte.

Ev ortamında ve özellikle büyük şehirlerde yaşanan evlerde, ortalama olarak gece saat 24:00’e kadar hareket, televizyon ve ışıklandırma olduğunu ve genellikle de gün ağardığında kuşun bizimle birlikte uyandığını düşünürsek, bizimle aynı ortamda yaşayan birçok kuş, uyku ihtiyacını giderememekte. Uyku yetersizliği sonucunda tüm canlılarda olduğu gibi kuşlarda da birçok sağlık problemi oluşabiliyor. Bunlardan en önemlileri:

Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve bunun sonucunda hastalıklara karşı kuşların direncinin azalması

Uyku yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan saldırganlık, çığlık atma ve ısırma gibi karakter bozuklukları

Oluşan stres neticesinde tüy yolma gibi kuşun kendine zarar vermesine yol açan davranış bozuklukları

Dişi kuşlarda kronik yumurtlama problemleri

Bu problemlerin oluşmasını önlemek için kafes kuşlarının günde 10-12 saat uyku uyuyabilecekleri bir ortamda bulunmaları gerekir. Bu ortamı sağlamak için belli bir saatten sonra kafes kuşlarını evin daha karanlık, sessiz ve daha az girip çıkılan bir odasına kafesi ile koymak daha uygun olabilir. Uyku uyuması için daha küçük bir kafes sabit olarak böyle uygun bir odada da bulundurulabilir. Özellikle ülkemizde, gün ışığının 15-16 saat kadar sürdüğü dönemlerde, kuşun sabah erken uyanmaması için uyuduğu kafesi ışık geçirmeyen bir örtüyle kapatıp yeterli uyku almasını sağlayabilirsiniz.

Pako pano

Haberin Devamı

Köpeklerin kovaladığı hamile anneyi içeri aldık, 7 tane bebeği oldu. Bebekler şimdi 1.5 aylık. Acil yuvalar arıyoruz. Yardımcı olur musunuz? Tel: (216) 384 51 65

2 aylık yavru kedilerin ikisi erkek, biri dişi. Yanınıza almak isterseniz Şahsene Hanım’a ulaşabilirsiniz. Tel: (535) 668 38 82.

Tarçın, 29 Nisan Pazar gecesi, Ankara Bahçelievler’deki buz pateni pistinin orada kayboldu. Eğer onu gördüyseniz veya nerede olduğunu biliyorsanız Tayfun Anar’a haber verin. Tel. (533) 332 59 65

1. 5 aylık erkek kediciğe acil yuva aranıyor. İlgilenenler; magapas@gmail.com adresine mail atabilir, (535) 662 38 82 numaralı telefonu arayabilir.

Fügen Takçı’nın muhabbet kuşu Maviş, geçen salı ailenin Ankara Gaziosmanpaşa, Koza Sokak’taki evinden kaçmış. Maviş adı gibi mavi ve erkek bir kuş. Görenler lütfen (312) 447 31 35 numaralı telefonu arasın.

Evinde hayvan besleyenlerin adresi

Doğa keyfini internette yaşamak isteyenler için gugukcuk.com en keyifli adreslerden biri. Sitede çiçek, bitki, bahçe ürünleri, bahçe el aletleri ve pet shop ürünleri satılıyor. Ayrıca hem evcil hayvanların hem de bahçenizdeki bitkilerinizin genel bakım bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

Gugukcuk.com, 22 Ağustos 2005’te "hayalinizdeki çok şey" sloganıyla yayına girdi. Bahçecilikle uğraşanların internette buluşma adresi olan sitede, bahçeye ekilecek bitkilerden bahçe gereçlerine, bahçede beslenebilecek hayvanlardan yararlı bilgilere kadar ihtiyaç duyabileceğiniz her konuda bilgi var. Geniş ürün yelpazesine sahip site sizlere kolay, güvenli bir alışveriş imkanı sunuyor.

Gugukcuk.com’a evcil hayvanların ilanlarını verebilir, onlara eş arayabilirsiniz. Sitede alışveriş sayfalarında ilk kez yapılan uygulamalar da var. Mesela soru cevap gibi. Ürünler hakkında açıklamaları, resimleri ve videoları inceledikten sonra öğrenmek istedikleriniz varsa bu bölüme aklınıza gelen soruları yolluyorsunuz. Sitenin kurucusu Demir Ali Toktaş "Hayal ettiğiniz, yapmak isteyip de yapamadığınız ürünler üzerine kurulu siteye ilgi her geçen gün hızla artıyor. Sitemiz her gün yaklaşık 15 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor" dedi. Gugukcuk.com bir de showroom mağaza açıyor. İlk mağazasını İstanbul’da Mahmutbey Caddesi’nde bu ay sonunda müşterileri ile buluşturacak.

Yazarın Tüm Yazıları