SaÄŸlıktaki yerimiz çok kötü

BEBEK ölüm hızı bir ülkede sağlık hizmetlerinin düzeyini gösteren en hassas ölçüttür.

Haberin Devamı

Ortalama ömür de tüm diğer kalkınma faaliyetlerinin sonuç bileşkesi sayılabilir.

UNICEF’in yayınladığı ’Dünya Çocuklarının Durumu-2007’ raporuna göre, ülkemizde bebek ölüm hızı (BÖH), bizden yoksul 32 ülkenin değerlerinden daha kötü. Kişi başına milli geliri (KBMG) bizimkinden iyi olup da, BÖH bizimkinden kötü olan hiçbir ülke yok. Bu ülkelerde ortalama ömür de bizdekinden iyi.
Söz konusu rapora göre;

KBMGBÖHOrt. ömür
Türkiye’de4710 $binde 26

69 yıl

Vietnam’da620 $   binde 16 71 yıl
Moldova’da880 $ Âbinde 14 69 yıl
Sri Lanka’da1160 $  Âbinde 12 74 yıl
Filistin’de1110 $ binde 2173 yıl
Suriye’de1380 $ binde 14 74 yıl
Küba’daÂ1170 $binde 678 yıl



                    

 

 

 

Haberin Devamı

Bu veriler ülkemizde para ve insan gücü kaynaklarının iyi yönetilemediğini ve israf edildiğini gösteriyor. Kısaca, bebek ölümlerinin en önemli nedeni Sağlık Bakanlığı’nın kötü yönetimi diyebiliriz.
Prof. Dr. Ferit KOÇOĞLU
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi


81 ile üniversite açılırsa

K. MARAŞ Sütçü İmam Üniversitesi’nin Tıp ve Mühendislik Fakülteleri 1995’ten beri hastane ve organizasyonları bir türlü bitirilemediği için bir türlü gelişememiştir. Tıp fakültesi hastane inşaatı karkas halinde beklemekte, Tıp Fakültesi Devlet Hastanesi’nin bir köşesine sığınmış faaliyet göstermektedir. Patoloji laboratuvarı kurulamadığı için yılda 30 öğrenci alabilmekte ve bu öğrenciler 1 ve 2. sınıfları Çukurova Üniversitesi’nde tamamlayıp 3. sınıfa K. Maraş’a dönmektedirler. Patoloji laboratuvarı kurulabilse derhal 200 kişi likkontenjan alınabilecektir. YÖK Başkanı ve Sağlık Bakanımızın ilgisini istiyoruz. Çünkü Sağlık Bakanı ısrarla doktor talep etmektedir.

Mimarlık-Mühendislik Fakültesi de ilgisizlikten sadece 40 kişilik kontenjanıyla Elektrik-Elektronik bölümüyle faaliyet gösterebilmektedir. Oysa kuruluşunda var olan bölümler; İnşaat, Mimarlık, Makina, Jeodezi, Kimya Mühendisliği bölümleridir. Bu fakülteye de yıllık 700 kişilik kontenjan alınabilecektir.

En çok ihtiyaç ve talebin olduğu bu fakülteler tamamlanamazken, her ile bir üniversite açmanın bir anlamı yoktur. Oysa gereken 50 milyonluk bir ödenekle, umursamazlığın üstüne gidilmesidir.
Aslan ÖZMEN-Makine Müh.

Uçmakdere ve Dupnisa’da yarın etkinlikler var

TEKİRDAĞ 3. Hıdrellez Bahar Bayramı ve Yamaç Paraşütü Şenliği yarın Marmara’nın muhteşem doğa ve deniz manzarasına sahip sayılı bölgelerinden biri olan Tekirdağ’a 25 km. uzaklıktaki Uçamakdere’de yapılacak. Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan’ın girişimiyle Tekirdağ’a alternatif turizmin geliştirilmesi çalışması kapsamında turizme kazandırılan alan 625 metre yüksekliğinde... K.Doğu, Doğu, G.Doğu, G.Batı rüzgarlarıyla kalkış olanağı veren pankur, pilotlara 10 dakika ile beş saat arası bir uçuş imkanı sağlıyor. (tekirdag@icisleri.gov.tr; 0282-261 20 07; 0505-269 75 75)

ADINI, Türkiye’nin en önemli mağaralarından, Trakya’nın ilk ve tek turizme açılan mağarası olan 3.200 metre uzunluğundaki Dupnisa Mağarası’ndan alan Dupnisa Doğa Şenliği’ne sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra İstanbul’dan, çevre köylerden ve Trakya genelinden çok sayıda doğaseverin iştirak etmesi bekleniyor. Dupnisa Mağarası’nın mevcut otantikliğini koruyarak, mağara ve çevresindeki köyleri tanıtmak amacı ile yapılan şenliklere katılacak olanlar aynı zamanda kamp yapma olanağını da bulacak. Çekimlerinin büyük bölümü Kırklareli’nin Karadere köyünde gerçekleşen ve 27 Şubat’ta vizyona giren ’Gölgesizler’ filmi, ilk kez düzenlenen Dupnisa Doğa Şenliği kapsamında 16 Mayıs cumartesi akşamı düzenlenecek özel bir gösterimle Trakya halkıyla buluşacak. (www.golgesizler.com)

Köpek, hırsız, çöp

ATAÅžEHÄ°R
sınırları içindeki hayvan barınağı şu an Ümraniye Belediyesi sınırları içinde bulunuyor. Aldığım duyumlara göre barınağa kimseyi sokmuyorlar ve kapıları lehimliyorlamış. Hatırlarsanız Beykoz’daki hayvan barınağında da benzer bir olay yaşanmış ve hayvanlar bir gecede ortadan kaybolmuştu. Aynı olayın tekrar yaşanmaması için ilgililerin dikkatini çekmek için bunu yayınlamanızı istiyoruz. Gizen GÜLDÜRSUN

DÄ°KKAT...
Evinizin önünden gece yarısı bir motosiklet geçerse muhakkak ki bir araba hırsızlığı oluyordur. Motosiklet sesi arasında o anda aracın camı kırılmış ve soygun gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu olay Kemerburgaz Mithatpaşa Mahallesi’nde yaşandı. Jandarma’nın dikkatli olması gerekiyor.

BİR dostumuz geçenlerde Şişli’de bir çöp kamyonunun şoförü ile sohbet ederken "Çöp toplarken krizin izlerini görebiliyormusunuz?" diye sormuş. O da "Eskisine göre bu kamyonla 1.5 ton daha az çöp topluyoruz. Yemek artıkları daha da azaldı. Kriz tabaktan teğer geçmemiş, delmiş geçmiş...."

Düzeltme

SORUMLU gazetecilik anlayışımız gereği Şanver Çolak ve Yusuf Uzun vekili Av. Celal Babayiğit tarafından talep edilen bu düzeltme metnini okurlarımızla paylaşıyoruz: "Beylikdüzü’nün öyküsü (10.4.2009) başlıklı yazıda yer alan ’AKP Beylikdüzü Belediye Başkan adayı Yusuf Uzun’un (şimdi Beylikdüzü Belediye Başkanı), eski Yakuplu Belde Belediye Başkanı Şanver Çolak’ın oğlu ile imarı olmayan bir arsayı alarak imar değişikliği yaptırıp inşaat yaptıkları...’ ifadesine karşı Şanver Çolak ve Yusuf Uzun’un vekili Av. Celal Babayiğit tarafından Büyükçekmece 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuruda Büyükçekmece 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2009/509 Müt. Kararı ile sözkonusu haberin doğru olmadığı gerekçesiyle düzeltme ve cevap yazısının ilgili yayın kuruluşunda yayınlanmasına karar verilmiş ve bu karara karşı yapılan itiraz üzerine Büyükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2009/125 müteferrik kararı ile itiraz reddedilerek haberin doğru olmadığı mahkeme kararıyla kesinlik kazanmıştır." Bu açıklamanın, ayrıntılarını merak edenler ’Beylikdüzü’nün Öyküsü’ başlıklı yazımız ile 16.2.2009 tarihli Milliyet gazetesinin ’Çekmece’den rant çıktı’ başlıklı yazıları okuyabilirler.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

ARTIK parti tabanı yerine dışarıdan getirilmenin de işaretle genel başkan seçiminin iyi sonuç vermediği sabit olmuştur. Bu nedenle DSP örgütü, delegesi kendi içinden, projesini beğendiği birini genel başkan seçmelidir. Böylece DSP’de vesayet altında Genel Başkanlık dönemi de son bulur, parti içi demokrasinin başlangıcı olur.
Av. Sait KEKEÇ-DSP PM üyesi

Yazarın Tüm Yazıları