Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Ayağımın altında nasır çıkıyor

23 yaşında bir bayanım. Uzun zamandan beri ayağımın altında nasır vardı. Bir süre önce bu nasırı aldırdım. Doktor rahat ayakkabı giymemi önerdi, ben de ortopedik terlik giymeye başladım. İşin ilginç yanı bir süre sonra aynı yerde tekrar olmaya başladı. Nasırın yeri ayağımın altına orta kısımda parmakların 1 cm, kadar altında.

Bu nasır benim yürümemi engelliyor. Neden tekrarlamış olabilir, ne yapmamı öneririsiniz. Ayşe ÖNER

Nasır, cildin üst tarafında bulunan koruyucu keratin tabakasının artarak sert bir doku oluşturması sonucu oluşur. Genellikle ayağın normalde bu denli sürtünme ve baskı altında kalmaya uygun yapıda yaratılmamış kısımlarının, çeşitli nedenlerle baskı altında kalmasına bağlı olarak gelişir.

Bu genel bilgileri sizin durumunuza uyarlarsak, sizde nasır çıkan yerin normalde yere güçlü basmaması gerekir. Yürürken bir çeşit amortisör görevi yapabilmesi için ayakta başlıca iki kavis bulunur. Bunlardan biri taban kavsi denilen topuk ile ayağın uç kısımları arasında kavis, diğeri de ayağın iç ve dış kısımları arasında yer alan parmakların biraz arkasındaki kavistir. Metatars kavsi denilen bu kavis nedeniyle ayak, başparmağın tarak kemiklerine bağlandığı kısım ile küçük parmakların bağlandığı kısımla yere basar. Normalde bu kavsin orta kısmı yere pek güçlü basmaz. Eğer metatars kavsi düşüklüğü olarak adlandırılan bir durum varsa, bu kavsin orta kısmı yani orta parmakların tarak kemiklerine bağlandığı kısım sürekli olarak baskı altında kalır. Buranın direncini arttırmak için oluşan doku sertleşmesi aşırı boyutta olduğu zaman da nasır olarak kendini gösterir.

Siz bir ortopedi uzmanı ile bu konuyu konuşun. Muhtemelen sizi bir ortopedi atölyesine sevk ederek ayağınızın daha dengeli basması için bazı destekler önerecektir.

Oğlum kalbinden hastaymış

9 yaşında olan oğlumu kalp atışlarının hızlı olmasından dolayı doktora götürdüm. Kalbinde üfürme olduğundan bahsedip, EKO çekilmesi için sevk etti. EKO sonucunda damarlarından birinde büzüşme olduğu söylenip, balon göndermekten bahsetti. Oysa oğlumda morarma, sıkışma gibi bir şey yok. Bu durumda karar veremiyorum, anjiyo yaptırmam gerekli mi, bunun ilaçla tedavisi yok mu? EBRU YAVUZ/ADANA

EKO yapıldıktan sonra damarlarda daralma olduğu söylenmiş olamaz. Muhtemelen kalp kapaklarından birinde darlık olduğu söylenmiştir. Kalbin kulakçıklarıyla karıncıkları ya da karıncıklarıyla vücuda giden ana damarlardan birinde daralma varsa, kanın akışı zorlaşmaya başlar. Oğlunuzun şu anda herhangi bir şikayet olmaması teşhisin yanlış olduğunu değil, oğlunuzun kalbinin şimdilik bu zorlanmaya dayanabildiğini gösterir. Ancak yıllar geçtikten sonra kalp yorulmaya, yetersizliğe düşmeye başladıktan sonra belirtiler ortaya çıkacaktır. Kapaktaki darlığın giderilmesi için şikayetlerin yoğunlaşmasını beklemeyin. Kalp yetersizliğe düştükten sonra darlığın giderilmesi pek fazla yarar getirmez. Oysa kalbin kondüsyonu iyiyken sorun düzeltilirse, oğlunuz tüm yaşamını sağlıklı olarak sürdürecektir.

Bu tür sorunların ilaçla tedavisi yok. Eğer başarılabilirse, darlığın damardan sokulan balonla genişletilmesi en kolay yol. Aksi taktirde ameliyatı gerekecektir.

Doktorların önerilerine uymanızı tavsiye ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları