Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Varikosel kısırlık yaparmı

Benim sorunum bir süreden beri devam eden, sol testisimdeki ağrıdır. Gittiğim doktor önce antibiyotikler ve başka ilaçlar verdi, daha sonra da varikosel olduğunu söyledi. Bu hastalık nedir? Ağrı yapar mı? Bana bir zararı olur mu? Nasıl tedavi edilir?

A.AHMETLİ/EDİRNE

Bir süreden beri sol testisinizde devam eden ağrının varikosel hastalığına bağlı olması ihtimali kuvvetli. Eğer doktorunuzun ilk düşündüğü gibi iltihaplanmaya bağlı olsaydı kullandığınız antibiyotik ve diğer ilaçlarla, en azından şikayetleriniz azalırdı.

Varikosel de ağrı yapabilen bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri ağrı ve testislerin üst kısmında, skrotumun (torbanın) içinde kıvrımlar halinde şişlik hissedilmesidir. Hastalık, testislerden giden kanı taşıyan toplardamarlardan bir tanesinin varis oluşturacak şekilde genişlemesidir. Varis hastalığını, özellikle bayanların bacaklarında olan, mavi renkli genişlemiş damar yumaklarından tanırsınız. Testis damarı da bacaklardaki damarlar gibi genişleyip şişebilir. Gerginlik oluştuğu zaman da ağrı oluşur. Ağrıdan kurtulmanın tek yolu, testislerin sarkması ve dolayısıyla damarın gerilmesini önlemektir. Bu amaçla, özellikle sporcuların kullandığı süspansuvarlardan yararlanılabilir.

Eğer varikosel ileri derecede ise, testisin kan dolasımını bozduğu için, testislerin sperm üretme yeteneğini azaltır.Bu da kısırlığa yol açan etkenlerden biridir. Varikoselin, sperm üretim yeteneğini bozup bozmadığının araştırılması için tahlil yapılması gerekir. Spermiogram adı verilen tahlil bozuk çıkarsa varikosel için ameliyat gerekir. Bu ifadeden de anlaşılacağı gibi, varikosel tedavisinin tek yolu ameliyattır. Ancak, az önce de belirttiğim gibi, sperm üretiminde sorun yarattığı takdirde...

KISA... KISA... KISA...

E.G./ADANA

12 yaşındaki bir çocuğun, dikkatini çok uzun süre bir yere toplamaması, evde hırçın buna karşılık dışarıda sakin olması, ev ödevlerini çok kısa sürede geçiştirmesi, verdiği sözleri unutması sizi endişelendirmesin. Bu yaşlarda çocuğu olan ailelerle görüşün, büyük bir kısmı aynı durumları anlatacaktır. Çağımızın çocuğu, bizim çocukluk dönemimizden farklı bir yaşantı içinde.

Bilgi artışı, televizyon ve radyo gibi haberleşme araçlarının etkisi ile, beyinsel olarak daha çabuk gelişiyor. Bu nedenle çocukluktan sıyrılmak istiyor ama, bedensel, ekonomik ve sosyal gelişmesi bunu izleyemediği için bir kimlik arayışı içine giriyor.

Bu dönemde aile büyüklerinin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Çocuğa aşırı baskılı bir tutum, onun ya tümden isyankar olmasına ya da pısırık kişiliksiz biri olmasına yol açabilir. Bu açıdan anne babanın ve çocuğu ezecek derecede katı ne de her istediğini yapmasına izin verecek derecede yumuşak bir tutum izlemesi gerekmektedir.

Çocuğa vitamin verilmesi konusuna gelince, gelişme döneminde vitamin ve mineral içeren ilaçlar ile takviye yapmak yararlı olacaktır. Piyasada satılan poli-vitamin ve mineral ilaçlarından birini vermenizde yarar var.

K.ACAR/ALMANYA

Bel fıtığı ameliyatı olduktan sonra bel bölgesinde bazı rahatsızlıklar hissetmeniz doğaldır.

Bel fıtığı denilen olayda, omurlar arasında yastık görevi yapan disklerin yırtılması ve bunun parçalarının omurilik ve ana sinirlere baskı yapması söz konusudur. Ameliyatla, baskı ortadan kaldırılsa bile, sinirlerdeki zedelenmenin kendini toplaması oldukça uzun bir zaman alabilir. Ayrıca gerek ameliyat öncesi ve gerek ameliyat sonrası dönemde, bu bölgedeki kaslar ve eklemler zarar gördüğü için, bir miktar şikayet kalması doğaldır. Bunlardan kurtulmak için fizik tedavi uygulanması yararlıdır.

Y.K./İSTANBUL

Eşinizin raporlarına bakıldığında, testislerin sperm üretme yeteneğinde bir kusur olduğu anlaşılıyor. Ayrıca, testis parçalarının tetkikinde, bağ dokusu artışı, burada kronik (müzmin) bir iltihaplanma olduğunu da düşündürüyor. Bu durumun nedenleri ve tedavi olanakları konusunu bir üroloji uzmanı ile ayrıntılı olarak görüşmelisiniz.

Vasektomi ameliyatına gelince, bu ameliyat, artık çocuk sahibi olmak istemeyen erkeklere uygulanmaktadır. Eşinizin durumu ile bunun bir ilgisi yok.

Y.KARAMAN/İSTANBUL

Doktorunuz, tetkikleri yaptıktan sonra herhangi bir hastalık bulmadığına ve rahim ağzındaki yara kapandığına göre, arada olan kanama açısından endişe etmemelisiniz. Bazen hormonların düzensizliğine bağlı olarak ara kanamalar olabilir. Yumurtanın atıldığı gün de hafif bir kanama olması, sıklıkla rastlanan bir durumdur.

Ara kanamalar rahimde miyom adı verilen iyi huylu bir urun belirtisi de olabilir. Miyomlar çoğu zaman muayene ile fark edilirlerse de, henüz başlangıç halinde bulunabilecek bir miyomu teşhis edebilmek için, ultrasonografik tetkik yapılmadıysa, bunu da yaptırmanızı tavsiye ederim.

S.D./BELÇİKA

Mektubunuzda anlattığınız tüm şikayetler sinir sisteminizin düzenli çalışmamasının bir sonucu. Doktorlarınız da yaptığı tüm tetkiklerden sonra iyi olduğunuzu söylüyorlarsa, bu da organik bir hastalığınızın olmadığı anlamına gelir. Ruhsal şikayetlerin kaynağına gelince, bu yönde en büyük etki, yabancı bir ülkede yaşıyor olmanızdır. Türkiye’de iken başlayan şikayetleriniz, dilini bilmediğiniz bir ortamda yaşamak zorunda kalınca daha da artmış. Doktorlarınızla yeterince anlaşamamanız, onların ruhsal yapınızı anlayıp daha iyi yaklaşmalarını engelliyor. Size tavsiyem, Fransızcayı iyi konuşan birini yanınıza alıp doktorla ayrıntılı olarak konuşmanız. Bu taktirde size daha da yardımcı olabilirler. Düzenli bir tedavi ile düzelirsiniz. Bu arada özel yaşantınızda da aksayan yönler varsa, bunları da düzeltmelisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları