Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Kollarım ağrıyor

Benİm bir süreden beri kollarımda şiddetli ağrı oluyor. Önceleri sol kolumda olan ağrılar, şimdilerde sağ koluma da geçti. Yatakta dönmek bile çok zor oluyor...

Ben 1951 doğumlu ve şeker hastasıyım. Sürekli insülin kullanıyor ve günde 1 paket sigara içiyorum...

S. Kaya/ALMANYA

Mektubunuzda belirttiğiniz doktor raporuna göre bel ve boyun omurlarınızda sorunlar var. Bunlarda kireçlenmeler olduğu ve sinir köklerine baskı yaptığı için ağrılara yol açıyor. Bunun tedavisinde ilaçların yanısıra fizik tedavi uygulamalarının da yararlı olacağını düşünüyorum.

Ancak ihmal edilmemesi gereken konu, şeker hastalığı. Şeker hastalığı özellikle iyi kontrol edilmediği takdirde bazı ek sorunlar (komplikasyonlar) ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de nöropati olarak adlandırılan sinirlerin hasarlanması. Öncelikle duyu sinirleri hasarlanıyor. Bunun sonucunda vücudun bazı yerlerinde yanma hissi ve ağrılar duyulabiliyor. Hasarın ilerlemesi halinde de duyu kayıpları ortaya çıkabiliyor. İşte bu olayı da sizin boynunuzdaki kireçlenme ile bir arada değerlendirdiğimizde ağrılarınızın bu denli büyük olmasında rol oynadığı düşünülebilir.

Doktorlarınız diabetik nöropati denilen bu olay açısından tetkik ve tedavi yapıyorlar mı bilmiyorum ama şeker hastalığı konusunda çok titiz davrandığınızı sanmıyorum. Bende bu kanının oluşmasının nedeni, hem şeker hastası olup hem de sigara içiyor olmanız. Bildiğiniz gibi şeker hastalığı vücudun bir çok yerinde olduğu kadar kalp-damar sisteminde de riski arttırır. Sigara da bu yönde riski büyük ölçüde arttıran bir etkendir. Böyle olunca ciddi damar sorunları riski karşısında çok duyarlı olduğunuz söylenemez.

Şeker hastalığınızı tedavi eden doktor ya da merkezle ayrıntılı olarak konuşup, insülin kullanmanın dışında alabileceğiniz önlemleri öğrenip titizlikle uygulamanızı tavsiye ederim

Ayağımın altında nasır çıkıyor

Ben 23 yaşında bir bayanım. Uzun zamandan beri ayağımın altında nasır vardı. Bir süre önce bu nasırı aldırdım. Doktor rahat ayakkabı giymemei önerdi, ben de ortopedik terlik giymeye başladım. İşin ilginç yanı bir süre sonra aynı yerde tekrar olmaya başladı. Nasırın yeri ayağımın altına orta kısımda parmakların 1 cm, kadar altında.

Bu nasır benim yürümemi engelliyor. Neden tekrarlamış olabilir, ne yapmamı öneririsiniz.

Ayşe Öner/İSTANBUL

Nasır, cildin üst tarafında bulunan koruyucu keratin tabakasının artarak sert bir doku oluşturması sonucu oluşur. Genellikle ayağın normalde bu denli sürtünme ve baskı altında kalmaya uygun yapıda yaratılmamış kısımlarının, çeşitli nedenlerle baskı altında kalmasına bağlı olarak gelişir.

Bu genel bilgileri sizin durumunuza uyarlarsak, sizde nasır çıkan yerin normalde yere güçlü basmaması gerekir. Yürürken bir çeşit amortisör görevi yapabilmesi için ayakta başlıca iki kavis bulunur. Bunlardan biri taban kavsi denilen topuk ile ayağın uç kısımları arasında kavis, diğeri de ayağın iç ve dış kısımları arasında yer alan parmakların biraz arkasındaki kavistir. Metatars kavsi denilen bu kavis nedeniyle ayak, başparmağın tarak kemiklerine bağlandığı kısım ile küçük parmakların bağlandığı kısımla yere basar. Normalde bu kavsin orta kısmı yere pek güçlü basmaz. Eğer metatars kavsi düşüklüğü olarak adlandırılan bir durum varsa, bu kavsin orta kısmı yani orta parmakların tarak kemiklerine bağlandığı kısım sürekli olarak baskı altında kalır. Buranın direncini arttırmak için oluşan doku sertleşmesi aşırı boyutta olduğu zaman da nasır olarak kendini gösterir.

Siz bir ortopedi uzmanı ile bu konuyu konuşun. Muhtemelen sizi bir ortopedi atölyesine sevk ederek ayağınızın daha dengeli basması için bazı destekler önerecektir.

Oğlum kalbinden hastaymış

9 yaşında olan oğlumu kalp atışlarının hızlı olmasından dolayı doktora götürdüm. Kalbinde üfürme olduğundan bahsedip, EKO çekilmesi için sevk etti. EKO sonucunda damarlarından birinde büzüşme olduğu söylenip, balon göndermekten bahsetti. Oğlumda morarma gibi bir şey yo

Ebru Yavuz / ADANA

EKO yapıldıktan sonra damarlarda daralma olduğu söylenmiş olamaz. Muhtemelen kalp kapaklarından birinde darlık olduğu söylenmiştir. Kalbin kulakçıklarıyla karıncıkları ya da karıncıklarıyla vücuda giden ana damarlardan birinde daralma varsa, kanın akışı zorlaşmaya başlar. Oğlunuzun şu anda herhangi bir şikayet olmaması teşhisin yanlış olduğunu değil, kalbinin şimdilik bu zorlanmaya dayanabildiğini gösterir.Yıllar geçtikten,kalp yorulmaya,başladıktan sonra belirtiler ortaya çıkacaktır. Kapaktaki darlığın giderilmesi için şikayetlerin yoğunlaşmasını beklemeyin. Kalp yetersizliğe düştükten sonra darlığın giderilmesi pek fazla yarar getirmez.Kalbin kondüsyonu iyiyken sorun düzeltilirse, oğlunuz tüm yaşamını sağlıklı olarak sürdürecektir.

Yazarın Tüm Yazıları