Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Babama göz nakli önerdiler

72 yaşında olan babam 10 ay önce katarakt ameliyatı geçirdi. Ameliyattan sonra beklediğimiz iyileşme olmadı. Bunun üzerine birkaç doktor gezdik. Son çare olarak ‘Kornea nakli’ önerildi. Göz arkasındaki sinirler sağlam olduğu için bunun uygun olabileceği söylendi. Acaba bu, gerçekten bir çözüm olabilir mi? Bu ameliyatı nerede ve kim yapabilir? İkinci sorum da bir arkadaşımla ilgili. Uzun bir süredir cildinde bazı kızarıklıklar ve kaşıntılar oluyor. Kimi zaman egzama, bazen ürtiker ve sedef teşhisleri konuldu. Kortizon tedavileri gördü, ama gerek yan etkileri ve gerekse kalıcı çare yaratmaması nedeniyle son verdi. Ayurveda uzmanı, karaciğer yorgunluğu teşhisi koydu, bazı bitkisel ilaçlar verdi, hiçbir yararı olmadı. Bir doktor uyuz ilacı kullandırdı, çare yok. Sülük yapıştırıldı, çare yok. Arkadaşım son derece umutsuz ve huzursuz. Kaşıntı başladığı zaman yerinde duramıyor. Onu bu dertten nasıl kurtarabiliriz?

V. Sarfati / İSTANBUL

Yukarıda özetlediğim mektubunuzda verdiğiniz bilgiler babanızın gözünün durumu hakkında ayrıntılı bilgi vermiyor. Anlayabildiğim kadarıyla katarakt ameliyatı olmasına rağmen görmesi düzelmeyince bir süre tedavi olmuş. Bunun sonucunda kornea nakli önerilmiş. Ancak babanızın korneasının neden nakil gerektirecek derece hasarlandığı yolunda bir kanaat oluşamıyor. Ya babanızda daha önce de bir hastalık vardı, bunun üzerine katarakt eklenince görmesi iyice bozuldu, katarakt ameliyatı olmasına rağmen görüşü düzelmedi ya da babanızın gözünde daha doğrusu korneasında bir sorun yoktu, katarakt ameliyatı sırasında ya da sonrasında iltihaplanma veya benzeri bir nedenle hasar gördü. Ben ikinci düşünceye ağırlık veriyorum. Daha önceden korneasında bir sorun olsaydı, ameliyat öncesi bundan bahsedilirdi.

Konuyla fazla ilgisi olmayan okurlarım için konuyu biraz açmak istiyorum. Kornea gözün önündeki saydam tabakadır. Katarakt olan ise bu tabakanın arka kısmında yer alan göz merceğidir. Mercek saydamlığını kaybedince görme giderek kaybolur. Bu durumda mercek çıkarılarak yerine yapay mercek konulur ya da kalın bir gözlükle merceğin işi tamamlanır. Babanızda olduğu gibi gözün önündeki saydam tabaka hastalanırsa, mercek ne kadar sağlam olursa olsun görme sağlanamaz. Bu tabakanın henüz yapayı olmadığı için ölü gözünden alınarak nakil yapılır. Bu ameliyat birçok merkezde yapılabiliyor. Ancak babanızın gözünün durumu hakkında ayrıntılı verileri bilmediğimiz için ne kadar başarılı olacağı yolunda bir görüş belirtmek mümkün değil. Babanızı Bayrampaşa’da bulunan Göz Nurunu Koruma Vakfı’nın hastanesine muayene ettirerek durumu ve kornea nakli olanakları açısından görüşmenizi tavsiye ederim.

Arkadaşınızın durumuna gelince, öncelikle ne olduğu bilinmeyen, bilimselliği konusunda kanıtlar bulunmayan yöntemlere, bunları uygulayanlar maalesef tıp fakültesi mezunu hekimler olsa bile, itibar etmemenizi tavsiye edeceğim. Hele sülük yapıştırma gibi riskli uygulamalar iyice anlamsız.

Ciltteki döküntülere gelince, bunların ne olduğunu hemen söylemek çok kolay değil. Anladığım kadarıyla birçok cilt doktoru görerek çok kesin bir teşhis koyamamış. Alerji açısından tetkik yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Eğer bugüne kadar bu yönde tetkik yapılmadıysa alerji uzmanı bir doktora başvurmalı. Alerji yönünde tetkik yapılmasını mutlaka önermekle beraber, arkadaşınızın teşhisinin nörodermit olması ihtimali daha yüksek. Bu teşhis olayın kökeninin sinirsel etkenlere bağlı olduğu durumlar için kullanılır. Deneyimli bir deri hastalıkları uzmanı ile şimdiye kadar yapılan tüm tetkikleri, konulan tüm teşhisleri ve uygulanan tedavileri ele alacak şekilde bir görüşme yapmalı. Eğer sinirsel etkenlerin varlığı düşünülüyorsa, psikiyatrik hastalıklar uzmanı bir doktorla işbirliği yapılmasında yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları