Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Alerjilerin arttığı mevsim

Bahar mevsimi alerjik bünyeliler açısından oldukça zor geçer. Bu sene yağışların uzun sürmesi, nemliliğin artması nedeniyle alerjilerin daha da yoğunlaşmasına neden oldu. Nemli bir havanın ardından gelen sıcaklar ev tozu ve küf alerjilerinin ciddi bir sorun haline gelmesine yol açıyor.

Ev tozu alerjileri

Ev tozu alejisine yol açan etken, sekiz bacaklı ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan böcekler. Örümceklerle uzaktan akraba olan bu böceklerin alerji dışında bir zararı yok. Mite (okunuşu mayt) adlı bu böceklerin dışkıları ve cesetleri evdeki tozlara karıştığında, duyarlı kişilerde alerji nedeni olabiliyor. Ev tozu alerjisi özellikle alerjik nezle ve astım nedeni olabiliyor. Ayrıca alerjik konjuktivit olarak adlandırılan göz nezlesi ve ürtiker türünde cilt alerjileri de yaratabiliyor.

Mite'lar özellikle nemli ve sıcak ortamda yaşıyorlar. Halı gibi toz tutabilen ev eşyası ile yatak ve yastıklar bunların çok sevdiği ortamlar. Yatak ve yastıklar hem mite'ların yaşamasına uygun bir ortam olması, hem insan deri döküntülerinin mite'ların temel gıdalarından olması, hem de yatıldığı zaman hava akımı ile bunların doğrudan solunum sistemine dolması açısından çok büyük bir önem gösteriyorlar.

Korunmak için öncelikle havanın çok kuru olmasını sağlamak gerekiyor. Elektrikli süpürgelerin yaptığı temizliğin bir anlamı yok. Mite tutucu özelliği olmayan süpürgeler, bunlara ait döküntülerin bütün odaya yayılmasına yol açıyor. Halı gibi toz tutucu eşyanın kaldırılması çok yararlı. Yatak ve yastıkların mite geçirmeyen özellikte üretilmiş malzeme ile kaplanması gerekiyor. Ayrıca, ortaya çıkan belirtiler için uygun alerji tedavilerinin de sürdürülmesi gerekiyor.

Küf alerjileri

Nemli ve sıcak ortamda sorun olan bir diğer madde de küfler. Bir çeşit mantar olan küfler evlerin içinde de dışında da sorun yaratabiliyor. Yağışların ardından ısınan hava, bunların üremesi açısından çok uygun. Ev tozu alerjisinde olduğu gibi astım ve alerjik nezle başta olmak üzere hemen her tür alerjik belirtiye yol açabiliyor.

Tedavi, hastanın durumuna ve belirtilerine göre hekim tarafından düzenlenir. Ancak tüm alerjilerde olduğu gibi, küf alerjisinde de korunma çok önemlidir.

Korunma yöntemleri

Küf oluşabilmesi için nemlilik gereklidir. Özellikle zemin ve bodrum katları gibi ortamlar bu açıdan uygundur. Buralarda cephelerin neme karşı izolasyonu denenmelidir. Temiz ve pis su tesisatında sızıntı olup olmadığı iyice kontrol edilmeli varsa onarılmalıdır. Ayrıca sürekli olarak havalanmanın sağlanması da gereklidir. Böylece ortamın havasında nem oranının artması engellenecektir. Yemek pişirilmesi, su kaynatılması gibi nem üreten işlemlerin havalandırılması iyi ve genel yaşama ortamlarından ayrı yerlerde yapılması önemlidir. Klima cihazları da küf mantarlarına uygun ortamlar yaratır. Cihazın soğuma ünitesinde nem yoğunlaşması görüldüğü gibi kompresörün ısınması nedeniyle sıcak bir ortam da oluşacaktır. Bu cihazların sık sık temizlenmesi ve filtrelerinin sık değiştirilmesi gerekmektedir. Havadaki nemi belirli bir orana kadar azaltan nem giderici cihazlar da var. Aşırı nemli yerlerde yeterli olmadığı gibi, bu cihazların da sık temizlenmesi gerekmektedir.

Dışarıdaki nemin önlenmesi için yağmur suyu giderlerinin kontroldan geçirilmesi, binanın civarında nem artışına neden olacak tarzda çim gibi bitkiler ekilmemelidir. Alerjinin dışarıdan gelen küf alerjenlerine bağlı olduğu hallerde pencereleri kapalı tutmanın da yararı olmaktadır.

Polen alerjileri

İlkbahar bitkilerin çiçek açtığı bir mevsim. Çevredeki renk renk çiçekler insana coşku veriyor. Ancak polen alerjisi olanlar açısından da kabus gibi bir dönem. Çiçeklerin ya da çiçeksiz bitkilerin havaya saldığı polenler bunlara karşı aşırı duyarlığı olanlarda alerjik olaylara neden olur. Havadaki polenler solunumla burunda ya da bronşlarda veya göz zarında alerjik hastalıklar yaratabiliyor. Saman nezlesi denilen alerjik nezle, astım krizleri ya da göz nezlesi gibi tablolar görülebilir.

Polen alerjisi olanlarda, her türlü polene karşı alerji olmayabilir. Her hastada değişik türde polenler alerji yaratabilir. Bu nedenle polen alerjisi olduğu düşünülen kişilerde hangi cins polene karşı alerji bulunduğunun belirlenmesi yararlıdır.

Yazarın Tüm Yazıları