Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Doğum sonrası cinsel yaşam

Cinsel yaşam, bu köşenin ‘kapsama alanında’ değil. Ancak sağlığı ilgilendiren yönleri olduğu takdirde yanıtlamaya çalışıyorum. Doğumdan ne kadar sonra cinsel yaşama dönüldüğü takdirde, zarar görme ihtimalinin bulunmadığı sık sorulan sorular arasında. Tıbbın hemen tüm alanlarında olduğu gibi bu konuda da herkesin uygulayabileceği kesin bir süre belirlemek doğru, kişinin ruhsal ve bedensel durumu ile doğumun ne kadar normal olduğuna göre farklılıklar gösterir. Müdahaleli ve zor doğumlarda bu süreyi, yapacağı kontrollardan sonra doktorun belirlemesi gerekir.

Normal doğumlardan sonra rahmin hamilelikten önceki normal boyutuna dönmesi genellikle 6-8 hafta sürer. Vajina da bu süre içinde normal ölçüsüne dönmüş olur. Bebeğini emziren annelerde salgılanan hormonlar rahmin daha kısa sürede normale dönmesini sağlar ama bu hormon vajinada kuruluğa da neden olabilir.

Eşlere uygun zamanı seçmek

Doğum sonrası yaşamla ilgili bazı endişeler bulunabilir. Yeni bir yaşam düzenine alışmak, uykusuz kalmak, eşler için zor bir dönem olabilir. Bazı annelerin doğum sonrası depresyon geçirmeleri olağandır. Yorgun ya da gergin olmak da çok doğaldır. Bazı eşlerde herşeyin eskisi gibi olmayacağı düşünceleri de belirebilir. Böyle olması gerekmez, ama cinsel yaşamın normale dönmesi biraz zaman alabilir. Bebeğin anne-babasına tanıdığı fırsat oranında çiftlerin birbirine ilgi gösterecek zamanı bulması ve kendilerini cinsel yaşama hazır hissetmeleri de önemlidir.

Eskiden, cinsel yaşama dönme zamanının, mutlaka doktor kontrolüyle belirlenmesi önerilirdi ama artık çiftlerde bir sorun yoksa ve çiftler kendilerini hazır hissediyorlarsa cinsel yaşama dönmenin sakıncalı olmadığı kabul ediliyor. Ancak herşeyin tamamen eskisi gibi olması konusunda aceleci olmamak, hatta bazen ara vermeye de hazırlıklı olmak gerekir.

Yeni gebelikten korunma

Halk arasında emzirme süresince hamile kalınmayacağı yönünde bir inanç vardır. Bu kesin bir korunma yöntemi değildir. Yeniden adet görmeye başlamadan hamile kalmanın mümkün olduğunu da bilmekte yarar var.

Bu yazı, DUREX’in hazırladığı bir broşürden yararlanılarak hazırlandı. Konuya ilgi duyanlar: DUREX Basın Merkezi Ressam Hikmet Onat Sok No:9 İstinye 80860 İstanbul adresine, üzerlerinde kendi adresleri yazılı ve dönüş için posta pulu yapıştırılmış bir zarf bulunan bir mektup gönderdikleri takdirde bu broşür adreslerine ücretsiz olarak gönderilecektir.



Yazarın Tüm Yazıları