Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kortizonunuzu sakın kesmeyin

Geçtiğimiz günlerde Zerrin Özer’in hastalığı ile ilgili olarak televizyonlarda ve yazılı basında birçok haber yayınlandı. Haberleri izleyemeyenler için kısaca özetleyeyim: Zerrin Özer’e romatoid artritin bir tipi olan erişkin tipi ‘‘still’’ hastalığı teşhisi konulmuş ve kortizon tedavisine başlanmış. Bir süre sonra kortizonun yan etkileri görülmüş. Almanya’daki bir doktor muayene ettiğinde still hastalığına ait belirtileri göremeyip farklı bir teşhis koymuş. Bunun üzerine yanlış teşhis ve yanlış tedavi yaygaraları koparılıp, kortizon tedavisi yerden yere çalınmaya başlandı.

Karşılaştığımız hastalar ve meslektaşlarımızdan duyduklarımıza göre hastalıkları nedeniyle kortizon kullanmak zorunda olan hastaların bir kısmı bu haberlerden etkilenip tedavilerini kesmişler.

Sizlerden rica ediyorum, eğer kortizon kullanıyorsanız ya da çevrenizde kortizon kullanan varsa, bu haberlere inanıp ilacınızı sakın kesmeyin. Kortizon, bazı yan etkilerine rağmen bazen hayat kurtarıcı olabilen bir ilaçtır. Ne zaman ve hangi dozda kullanılması gerektiğine, konuyu bilen bir hekim karar vermelidir. Aynı şekilde, kortizon kullanımının sonlandırılması da belirli bir program içinde yapılmalıdır. İlaç kullanılırken, hele uzun süreli ve yüksek dozlu kullanılmışsa, böbrek üstü bezinin faaliyeti yavaşlar. Dışarıdan kortizon alımı birden kesilirse, vücüt kendi kortizonunu da yeterince üretemediği için, bazen hayati tehlikeler ortaya çıkabilir. İşte bu nedenle hekimler ilacı belirli bir program içinde azaltarak keserler ve böbreküstü bezini uyarıcı ilaç kullanabilirler.

Kortizonun, zaman zaman hayat kurtarıcı derecede önemli bir ilaç olduğundan bahsettim. Her ilaç gibi bunun da bazı yan etkileri var. İlacı kullanmakla elde edeceğiniz fayda, karşılaştığınız yan etki riskine oranla çok büyüktür. Karşınıza çıkan yan etkiler de zaman içinde bir kısmı kendiliğinden, bazıları perhizle, bir kısmı da, ek ilaçlarla ortadan kalkar. İlaç tedavisi sırasında ortaya çıkan yan etkileri, itfaiyecinin yangını söndürmek için sıktığı suyla, evin içindeki kristalleri kırmasına benzetirim. Kristalleri kırmamayım derken, evin tümden yanıp gitmesine yol açmak da var.

Son sözlerim medya yöneticilerine, bilmeden olayları abartıp hastaları ve de hekimleri ürkek hale getirirseniz bundan halkımız zarar görür ve ne yazık ki sizin haberiniz bile olmaz. Sağlıkla ilgili haberler, sağlık bilincinin gelişmesinde çok yararlı ama sağlık, kulaktan dolma bilgilerle yönlendirilemeyecek kadar ciddi bir iştir, lütfen dikkat.






 








Yazarın Tüm Yazıları