Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kanamalarda ilk yardım-2


Dün kılcal, toplar ve atardamar kanamalarını tanıtmış ve bu tür kanamalarda ilk yardım olarak neler yapılması gerektiğini anlatmıştım. Bunlar, deride kesik ve yaralanma ile ortaya çıkar. Bunun dışında da kanama türleri vardır.

Vücut deliklerinden kan gelmesi: Her ay olan adet kanamalarının dışında, bir vücut deliğinden kan gelmesi normal bir olay değildir. Örneğin, kusma ile kan gelmesi, sindirim sistemindeki bir kanamayı düşündürür. Bu gibi hallerde hastayı başı ayaklarından ve gövdesinden aşağıda olacak şekilde yan yatırmak ve en kısa zamanda bir hastaneye kaldırmak gerekir. Makattan kan gelirse, kan dışkı ile birlikte az miktarda, kırmızı rengini korur bir şekildeyse bağırsağın alt kısmından geliyor demektir. Bu kadar kan, hayatı tehdit etmezse de çoğu zaman kabızlığa bağlı makat çatlağı ya da hemoroid gibi tehlikeli olmayan hastalıklara bağlı olabileceği gibi, bağırsak kanserine varıncaya bazı ciddi hastalıkların da habercisi olabileceği göz önünde tutularak, ilk fırsatta bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Makattan kırmızı değil de, katran görünümünde bir dışkı çıkıyorsa, sindirim sisteminin üst kısımlarına, örneğin mideye ait bir kanama düşünülecektir. Bu durumda, yukarıda anlattığım, kusma ile kan gelmesi halindeki kurallar geçerlidir.Öksürükle birlikte kan gelmesi halinde, gelen kan hastayı boğarcasına çoksa, en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gidilmeli. Eğer kan balgama bulaşık ya da az miktarda ise acil bir müdahaleye gerek olmaz ama altında yatan ciddi bir hastalığın bulunabileceği ihtimali nedeniyle tetkik için bir hastaneye başvurulmalı.Burun kanamalarında, başı arkaya değil, öne eğerek, burun kanatlarının yanından basınç uygulayarak beklemelidir. Bu yöntemle kontrol altına alınamazsa, bir sağlık kuruluşunda tampone edilmesi gerekir.

Vajinadan kan gelmesi: Adet kanamalarının dışında vajinadan bol miktarda kan gelmesi, özellikle hamileler için önemli bir durumdur. Bir düşük ihtimalini gösterdiği için hastanın acilen bir hastaneye kaldırılması gerekir. Hamile olmayanlarda da adet kanaması dışında vajinadan kan gelmesi, altında yatan ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Vücut deliklerinden az miktarda kan gelmesinin çoğu zaman acil bir girişimi gerektirmemesine rağmen, altında ciddi bir hastalık bulunabileceğini düşündürdüğü için mutlaka tetkik edilmesi gerektiğini bir kez daha, altını çizerek hatırlatır, hepinize sağlıklı günler dilerim.






 








Yazarın Tüm Yazıları