Puerta’ya ağır fatura

ITF (Uluslararası Tenis Federasyonu) tenisçilerin bilinçli-bilinçsiz doping yapmaları konusunda büyük hassasiyet göstermekte. ITF’nin kendi bünyesinde kurduğu ve sürdürdüğü "doping karşıtı" programında iki önemli ana başlık var:

-Tenis sporunda dürüstlüğün muhafaza edilmesi.

-Tenisçilerin sağlık ve haklarının korunması.

ITF yetkilileri özellikle junior (genç) tenisçilere anabolika (doğal olmayan hormonlar) içeren maddelerden uzak durmaları, formda kalmaları için ne şekilde beslenmeleri, sakatlık riskini azaltmak için nelere dikkat edilmesi gibi sürekli bilgi aktarımı yapmakta. Yine de doping vakaları ile tenis sporuna gölge düşmekte. ITF’nin doping karşıtı mahkemesi, 27 yaşındaki Arjantinli Mariano Puerta’ya bu sene Fransa Açık’ta İspanyol raket Rafael Nadal ile oynadığı final maçı sonrasında yapılan doping testinin pozitif olduğu kanıtladı.

Tenis hayatı tehlikede

Puerta’
ya çıkartılan fatura ağır. 2003’te de doping konusunda sabıkası olan ve o zaman turnuvalardan 9 aylık men cezası ile kurtulan Puerta’nın bence tenis, hatta spor hayatı bitti. ITF, Puerta’nın teklerde finalist olarak Paris’te kazandığı 440 bin Euro’yu (yaklaşık 700 bin YTL), çiftler kategorisinde kazandığı yaklaşık 5 bin YTL tutarındaki para ödüllerini ve ikincilik kupasını geri alıyor. Ayrıca Puerta’nın dünya klasman puanları da siliniyor.

Fransız spor gazetesi L’Equipe’in Bulgarlar’ın 15 yaşındaki süratli, yetenekli bayan tenisçisi Sesil Karatantcheva ile ilgili ortaya attığı iddia da tenis dünyasını karıştırdı. Hatırlayacağınız gibi Sesil, mayıs ayında Roland Garros Turnuvası’nda sürpriz bir şekilde İstanbul Cup şampiyonu Venus Williams’ı çeyrek finalde elemişti. Dördüncü turda ise Rus Elena Likhovtseva’ya yenildikten sonra doping testine tabi tutuldu. Gazete laboratuvar sonucunun pozitif olduğunu vurguluyor.
Yazarın Tüm Yazıları