Probiyotiklerin yeni marifeti!

Ünlü tıp dergisi JAMA Pediatrics’de yayınlanan yeni bir çalışmaya göre; kolik sancısı çeken bebekler probiyotik desteği ile rahatlıyorlar.

Haberin Devamı

Bağırsağında yeteri kadar probiyotik bakteri bulunan bebeklerde şiddetli ağlamalara yol açan bağırsak spazmları, kolik sancıları daha az görülüyor.

Her birimizin bedeninde yüz trilyona yakın probiyotik bakteri var. Bunların bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği, alerji eğilimini baskıladığı, kolesterolü, şekeri, kan basıncını dengelediği, hatta kilo sorununu engellediği net ve açık olarak gösterildi.
Şimdi de yeni bir çalışma probiyotik bakterilerin bebeklerde de işe yarayabileceğini gösteriyor. Probiyotiklerin bebekler için de önemli olduklarını zaten biliyorduk. Bağırsağında yeteri kadar probiyotik barındıran bebeklerin bağışıklıklarının daha güçlü olduğunu, gribe, nezleye, sinüzite daha az yakalandığının zaten farkındaydık.
Ünlü tıp dergisi JAMA Pediatrics’de yayınlanan yeni bir çalışma ise sürece farklı bir hayat kattı: Kolik sancısı çeken bebekler probiyotik desteği ile rahatlıyorlar. Bağırsağında yeteri kadar probiyotik bakteri bulunan bebeklerde şiddetli ağlamalara yol açan bağırsak spazmları, kolik sancıları daha az görülüyor. Kısacası “yaşasın probiyotik/dost bakteriler!”.
Onlar hepimize, her yaşta ve ömür boyu lazım. Probiyotik gücümüz ne kadar fazla ise sağlığımız o kadar sağlam ellere emanet.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ

Direnç egzersizlerini unutmayın


Egzersiz planınızı yaparken, egzersiz programınızda direnç egzersizlerine de yer vermelisiniz. Direnç egzersizleri ile kaslar daha çok güçlenirler. Şınav, ağırlık kaldırma, barfiks ve benzeri egzersizler direnç egzersizlerinin en sık kullanılanlarıdır.
Direnç egzersizleri sadece yağ azaltmanın değil, kas gerginliğini artırmanın da anahtarlarıdır. Eğer sadece yağları yakmayı amaçlarsanız, görünümünüz incelir, bedeniniz küçülür. Ancak siz gerginliği olmayan sarkmış kaslarınızla zayıf ama olduğunuzdan daha yaşlı biri izlenimi verirsiniz.
Kaslara gerginlik kazandırmanın yolu, direnç egzersizleri ile kas kitlesini artırmaktan geçmektedir. Direnç egzersizlerini hangi yoğunlukta ve sıra ile yapacağınızı mutlaka tecrübeli bir uzman ile planlamalısınız.

Haberin Devamı

DİKKAT EDİN!

Aşırı hijyen zararlı olabilir

Hijyen veya genel adıyla “temizlik” günümüzün en çok ilgi çeken alanlarından biri. Zaten böyle olduğu için de yeni bir endüstri doğdu: Hijyen endüstrisi! Kimyasal üreten firmaların çoğu bazen tuvaletlerimizin, bazen çamaşırlarımızın, bazen lavabo, tabak, çanak, bardaklarımızın, bazen de ellerimiz, saçlarımız ya da banyoda bedenimizin temizlenmesine talip oldular. Ne var ki mikrobik hastalıklarla ilgilenen uzmanlar bağışıklık birimiyle alakalı hocalar bu aşırı hijyen tutkusunun başımıza iş açabileceği yönünde de bizi uyarıyorlar.
Uzmanlara göre mikroorganizmalarla -bakteriler ve virüslerle- erken yaşta tanışmamız bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için vazgeçilmez bir zorunluluk. Eğer bu süreç doğal gelişimin dışına çıkarılırsa ileride başımıza ciddi işler açabilecek astım ve benzeri alerjik hastalıklar, son derece tehlikeli olabilen bazı otoimmun hastalıklar -haşimato hastalığı-, bazı romatizmal sorunlar- ile karşılaşma ihtimalimiz artıyor.
Kısacası yeteri kadar güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmemiz için erken yaşlarda mikroplarla tanışmamız doğal bir zorunluluk, hatta bir doğa kanunu gibi görünüyor. Kısacası mikropsuz ortamda yetişip büyüyen çocuklarınızı ileride astımdan kolite, egzamadan nefrite kadar pek çok bağışıklık hastalığı bekleyebiliyor.
Hijyen konusunu fazla abartmayın, takıntı yapmayın. Ellerinizi mutlaka ama mutlaka “antibakteriyal sabunlarla temizleme” gibi bir yanlışlığa ise sakın düşmeyin. Tabiî ki pis ortamlarda yaşamayın, temizlik konusunda duyarlı kalın ama temizlik takıntılı biri de olmayın.

Haberin Devamı

Bir not
Aerobik egzersiz nedir?

Kilo denetiminizi ömür boyu sürdürmek ama aynı zamanda fazla yağlarınızdan da kurtulmak arzusunda iseniz, aerobik egzersizlerin süresini biraz uzatın. Aerobik egzersizler fazla yağların yakılabilmesinin anahtarıdır.
Bir fiziksel aktivitenin aerobik yarar sağlayabilmesi için büyük kas gruplarını çalıştırması, soluk soluğa kalmadan rahat bir solunum ritmiyle yapılabilmesi ve en az 30 dakika sürdürülmesi gerekir.
Aerobik egzersizler süresince burnunuzdan rahat nefes alıp verebilmeli, egzersiz arkadaşınızla soluk soluğa kalmadan rahatça konuşabilmelisiniz. Yürümek, aerobik egzersizlerin en kolay ve en sık yapılanıdır. Bisiklete binmek, kayak yapmak, hafif hızla koşmak, ip atlamak, yüzme gibi sporlar da aerobik egzersizler grubuna dâhildir.

Yazarın Tüm Yazıları