Piyasa Merkez’in istisnai güne dönmesini beklemiyordu

MERKEZ Bankası dün “istisnai gün” uygulamasına geri dönerek piyasadaki parayı ciddi biçimde kıstı. Piyasalara göre istisnai güne dönmek için önemli bir gerekçe yoktu ama Merkez Bankası böyle uygun gördü.

İstisnai günün ardından kurlar 1.80’e kadar aşağı gelirken faizler 9.44’e kadar yükseldi.
Piyasa oyuncuları Merkez Bankası’nın niye böyle bir uygulamaya geçtiğini bilemediklerini, “halbuki piyasalar iyi gidiyordu” diyerek açıklamaya çalıştılar. Piyasa analistleri ve dealar’lar dünkü bu sürprizin ardından, bugün de istisnai gün uygulamasının devam edip etmeyeceğini merak ediyorlar.
Çünkü bugün de istisnai gün uygulaması devam ederse, “Merkez Bankası’nın TL’nin değerlenmesini istediği” algısı pekişecek. Böyle bir eğilimin olması, piyasaları bundan sonrası için yakından ilgilendiriyor çünkü hesaplarını ona göre yapmaları gerekecek.
“Merkez Bankası’nın kaygısının sadece dolar kurunun 1.80’i geçmesi olup olamayacağını” sorduğumda ise bir piyasa analisti, böyle bir kaygının gereksiz, hatta tehlikeli olacağını söyledi. Kurları bu kadar dar bir bantta hedeflemenin bir tür sabit kur anlamına geleceğini, bunun da piyasalar tarafından böyle algılanması halinde, Merkez Bankası’nın bu dar bantı tutmakta çok zorlanacağını kaydeden aynı analist, “Merkez’in bu kadar tehlikeli bir oyuna gireceğini sanmıyorum” dedi.
Bu konuda daha kesin bir şey söylemek için ise bugünden başlayarak Merkez Bankası’nın bundan sonraki tavrının dikkatle izlenmesi gerektiği söyleniyor.
Piyasaların Avrupa kaynaklı son hareketlerden fazla tedirgin olmadığı gözleniyor. Avrupa’daki yatırımcıların bir tür kâr realizasyonu yaptığını, o nedenle sadece kötü haberlerin satın alındığı bir dönem yaşandığını kaydeden bankacılar, “Yakında, bu kâr realizasyonunun ardından, yeniden bir yukarı yönlü gidişin başlayabileceğini” tahmin ediyorlar.
İşte bu nedenle içeride de Avrupa’ya bağlı son hareketlerin fazla ciddiye alınmaması görüşünde olan piyasa oyuncuları, “Merkez Bankası’nın neden bu kadar  telaşlanıp istisnai gün uygulamasına geçtiğini” anlayamadıklarını tekrarlıyorlar.
Bu arada “Merkez Bankası’nın ne yapmak istediği”ni sorduğumuzda bazı piyasa oyuncuları espriyle karşılık, “Merkez Bankası’nın ne yaptığını tartışmak artık çok zor. Kendisi her gün farklı politika uygulayabilirim dediği için, neyi ne için yaptığını da artık fazla sorgulayamıyoruz” yanıtını veriyorlar.
CARİ AÇIK BEKLENDİĞİ GİBİ
Dün açıklanan ödemeler dengesi verileri ise piyasaların beklentisi doğrultusunda geldi.. Şubat ayı cari işlemler açığı, ortalama beklentinin 400 milyon dolar altında, 4.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık kümülatif cari açık ise Ocak ayındaki 77.1 milyar dolarlık düzeyden Şubat ayı sonunda 75.3 milyar dolara indi. Bu arada Şubat’ta altın ihracatının cari dengeye 500 milyon dolar katkı yaptığı da görüldü.
İçeride büyümenin yumuşak inişiyle birlikte, piyasalarda cari açığın bu seviyelerde düşmesi de bekleniyordu. Enerji fiyatlarındaki yüksekliğin, cari açığın daha da düşmesini engellediği ise zaten rakamlarla açıkca gözüküyor.
Buna rağmen piyasaların 2012 yılı cari açık tahminlerinde yukarı yönlü revizyon yaptıkları gözleniyor. Hükümetin hedefleri doğrultusunda daha iyimser bir cari açık tahmini yapılmışken, son rakamların cari açığın beklendiği kadar düşmeyeceğini ortaya çıkarması bu revizyonun gerekçesi oluyor.
Piyasalar bu yıl büyüme oranının yüzde 4’e düşmesi halinde bile, 2012 yılında milli gelirin yaklaşık yüzde 9’una ulaşacak bir cari açık rakamı tahmin ediyorlar.
Konuştuğunuz zaman, bunun hâlâ çok yüksek bir oran olduğu konusunda, ekonomik dengeler için ciddi risk unsuru olmaya devam ettiği konusunda herkesin hemfikir olduğu gözleniyor.
Yazarın Tüm Yazıları