Pirinç, çiğ balık ve yosun

Yemeği dışarıda yemeye karar verdiniz. Damağınızın oku nereyi gösteriyor?

Hamburger, patates kızartması ve koladan oluşan mönüsüyle fastfood dükkanlarını mı, lahmacun ve çiğköfte merkezi olan kebapçıları mı? Yoksa siz, "Hazır dışarıya çıkyorken daha önce tadına bakmadığım bir mutfağı tatmanın tam zamanı" diyenlerden misiniz? Eğer bu üçüncü gruptaysanız, suşiyi zaten tatmış olmalısınız.

Bir Japon yemeğidir suşi. Haşlanıp soğutulan pirinç özel bir sirke, şeker ve tuz karışımında bekletiliyor. Aslında suşi adı da pirincin hazırlanış şeklinden geliyor. Çiğ balık ya da deniz mahsüllerinden biri dilimlenerek, hazırlanmış olan pirince ve yine Japonlara özgü bir yosuna sarılıyor. Yanında özel olarak yapılmış çok acı hardalla, vasabiyle birlikte servise sunuluyor.

Tarifi okuyan bazılarınızın yüzü buruştu değil mi? İşin içinde çiğ balık ve yosun olunca, hele hele bir de soğuk pirinç katılınca bu ikiliye, biz Türkler birazcık burun kıvırıyoruz ve birazcık önyargılı davranıyoruz gibi geliyor bana. Suşiyi hiç tatmayıp "Aman canım bizim kurufasulye pilavımız varken ne gerek var elalemin yemeklerine" diyenler bile var. Tadına bakıp sevmeyenlere bir itirazımız yok elbet. Çünkü yemek işi zevk işidir ve birilerinin sırf moda ya da yeni olduğu için sevmediği şeyleri yemeyi sürdürmesi de saçma. Ama sırf önyargılar yüzünden yeniye sırt çevirmek de bir o kadar saçma.

Peki, son on yıl içinde ülkemiz de dahil pek çok ülkede popüler olan suşi ilk olarak nasıl çıkmış ortaya? İki ayrı teori var konuyla ilgili. Bunlardan biri bizi 18. yüzyıla götürüyor. Japonya’da meydana gelen büyük bir deprem sonrası tsunami oluşur ve halkın elinde yalnızca çiğ balık ve pirinç kalır. Çaresiz kalan saray da çiğ balığı pirince ve yosuna sararak yemelerini emreder. Diğer bir teoriyse suşinin 1824 yılında Japon işçi sınıfı tarafından bulunduğunu söyler.

Nasıl bulunmuş olursa olsun, suşi tüm dünyaya büyük bir hızla yayılmış ve sağlıklı beslenme trendinin de etkisiyle çok popüler olmuştur. Ancak çiğ balığın bekledikçe bakteri ürettiğini ve bu yüzden suşinin pek de sağlıklı olmayabileceğini söyleyenler de yok değil.

Sebze garnitürlü kuzu pirzola

Malzeme listesi

8 adet kuzu pirzola

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 tatlı kaşığı kekik

2 adet orta boy patates

250-300 gr brokoli

Kızartmak için;

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı galeta unu

2 adet yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

Sebze sosu için;

4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

2 çay kaşığı kuru nane

3-4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

1/2 limonun suyu

Pirzolaların üzerine tuz, karabiber ve kuru kekiği serpiştirip kenarda bekletin. Diğer taraftan, unu bir tabağa serpip, bir başka tabağa da galeta ununu aktarın. Yumurtaları çukur bir kapta çatalla, 2-3 dakika kadar çırpın. Patatesleri soyup, üzerine çıkacak kadar suyla haşlanmaya bırakın. Yumuşayan patatesleri ocaktan alıp süzdükten sonra 1 santim kalınlığında iri halkalar halinde dilimleyin.

Brokolileri küçük bir tencereye aktarıp üzerine 4 su bardağı su ve 2 çay kaşığı tuz ekleyerek sap kısımları iyice yumuşayıncaya dek haşladıktan sonra süzün. Sosu hazırlamak için; zeytinyağı, kuru nane, limon suyu ve rendelenmiş kaşar peynirini derin bir kasede karıştırın. Bu sosu haşlanmış sebzelerin üzerinde gezdirip bir kenarda bekletin. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Pirzolaları önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve son olarak da galeta ununa bulayın. Kızgın yağda önlü arkalı kızartın.

Taze baklalı pirinç pilavı

Malzeme listesi

2 su bardağı pirinç

500 gr taze iç bakla

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

1 adet kesme şeker

1 yemek kaşığı limon suyu

1 demet dereotu

Pirinci ılık tuzlu suda bekletin. Taze iç baklanın kabuklarını (zarlarını) soyup bıçakla üzerlerini çizdikten sonra yıkayarak süzün. Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırıp baklayı ekledikten sonra, karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Üzerine, 2,5 su bardağı sıcak su, tuz, kesme şeker ve limon suyunu ilave edin. Kaynamaya başlayınca, sudaki pirinci süzüp tencereye aktararak pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Son olarak, ince kıyılmış dereotunu da ekleyip pilavı en az 20 dakika dinlendirin. Demlenen pilavın kapağını açıp tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya hafifçe karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

Pirzolaları servis tabağına dizin. Yanına patates ve brokolileri yerleştirip, sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları