Pippa Bacca ile yüzleşmek

PİPPA Bacca, ne gerek vardı dünyaya barış mesajı vermek için böyle gereksiz işler yapmaya?

Yok gelinlik giyip, savaş bölgelerini dolaşmak, otostopla yolculuk ederek insanların özünde iyi olduğunu kanıtlamak filan.

Neyi kanıtladın?

Bizi kendimizle yüzyüze getirmekten başka ne işe yaradı bu gezi? Utandık, üzüldük, katilinin "önceden de suç işlemiş bir adam" olduğunu durmadan kendimize tekrarlayarak rahatlamaya çalıştık .

Senin barış mesajını, annen, kardeşin ve nişanlın "barış dilinde" ısrar ederek sürdürdüler.

Bu olayın bütün Türkleri bağlamayacağını söylediler. Onların sayesinde, teselli bulur gibi olduk ama gerçekler hep gözümüzün içine bakıyor. En kalıcı sanat eserleri olarak.

Belki biz geçiştirebiliriz ama, senin yolculuğunun sergisini izlediklerinde çocuklarımız ne hissedecek?

Dijital ortamda sonsuzlaşacak olan arşivlere yolu düşen torunlarımız?

* * *

NAMUS
uğruna kadınların öldürülmeleri kadar, en namussuz tacizlerin hedefi olmalarının da normal görüldüğü bir kültürden barışın yolu pek geçmez Pippa.

Dünkü İtalyan gazeteleri, ailenin aklına "Kürtler tarafından rehin alındığı ihtimalinin" geldiğini yazıyorlardı.

Bu şiddet kültürüne karşı çıkanların "marjinal kadınlar" damgası yediği, kadın sorunlarının sadece kadınların sorunu olarak görülüp küçümsendiği, eşitliğin ne yasal ne kültürel güvencesinin bulunduğu bu yollarda otostop yaparken insanlara güvenilemeyeceği aklına hiç gelmedi mi senin?

Eşitlik kültürünün olmadığı yerde güçlüye boyun eğmek, güçle övünmek, güçle gurur duymak vardır, aynı zamanda güçsüzü ezmek de vardır. Hele kadınsan ezilmeden önce bir de tecavüze uğrarsın.

Annen, kardeşin, nişanlın ve onların insanları kırmamaya özen gösteren duruşlarına sırtımızı dayayıp bu cinayetten duyduğumuz rahatsızlığı konuşmadan geçemeyiz.

Dün elektronik postadan bir mesaj çıktı. Sanatçılar ve sivil toplum örgütlerinin imzalarını taşıyan "Pippa’yı koruyamadık" başlıklı bir mesaj.

"Türkiye’de günümüze özgü, düzeni eleştiren sanat eylemi yapmak büyük bir gerekliliktir. Çünkü insanlarımızın zihinsel ve ruhsal dünyası güncel siyasete ve siyasetçilerin kendi çıkarları doğrultusunda sürdürdükleri kısır ve kısıtlayıcı söylemlere kilitlenmiştir. Sanat eylemi insanlara düşünme, yorumlama ve eleştirme kapılarını açmakdır. Bu bağlamda günümüze özgü sanat üretiminin ve eylemlerinin devlet ve yerel yönetimler tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Pippa Bacca’nın öldürülmesi olayının gündemde tutulması gerekmektedir" diyor mesaj. Ayrıca, ilkel bir erkek egemen düzenin ülkenin üzerine çöktüğünü, senin de bu sapkınlığın son kurbanlarından olduğunu söylüyorlar.

* * *

GÜNDEMDE
tutulmalı ama nasıl? Bir iki özür, "utandık" mesajları yeter mi? Suçlunun cezalandırılması ile bu şiddet biter mi? Çünkü olayın mağduru İtalyan bir sanatçı kadın ve ailesi değil sadece. Biz de mağduruz.

O, çatışma bölgeleri toplumlarında barışın halkın içinde var olduğuna inanıyordu. Bunu kanıtlamak istiyordu. İddiası neden bu topraklarda öldü?

Pippa için çok geç, acaba insanlara iyi davranıldığında içlerindeki iyiliğin ortaya çıkartılabileceği inancını dirildiriltebilir miyiz?

Diriltebiliriz, diriltmeliyiz. Pippa’nın yolculuğu, parçalanmış gelinliğinin yer alacağı Milano’daki sergi ile noktalanmamalı.

Hepimiz, kendi küçük hayatlarımızdan şiddeti, en "masum" belirtilerinden başlayarak eleyelim. Sanatçılar barış mesajlarını serpiştirsinler her tarafa. İki yıl sonra İstanbul’u dünya kültür kenti diye nasıl tanıtırız yoksa?
Yazarın Tüm Yazıları