"Pilsen"in öyküsü

16’ncı yüzyılın başlarında Bavyera’da yazın üretilen biralarda büyük fireler çıkmaya başladı.

İlk önlem nisan-eylül ayları arasında üretimi sınırlamak oldu. Ancak bu çözüm değildi. Bavyeralı rahipler, ilkbahar ürünü biraları yaz boyunca mahzenlerde tuttular. Bu beklemede bira mayaları karakter değiştirdi, bir kısmı şişerek fıçının altına indi. Böylece fermantasyon çok yavaşladı. O güne dek sadece üstten mayalanan ale tipi biraya arkadaş gelmişti, üstelik sonradan onu tahtından edecek lager adı verilen bir arkadaş. Ama lagerin biraz daha değişime ihtiyacı vardı. O değişimin gerçekleşmesi için de 1838 yılı beklenecekti. O yıl Bohemya’da Plzen kentinde bir bira fabrikası açıldı. Bu fabrikada 4 yıl sonra, Jozef Groll, bir rastlantı sonucu altın sarısı renkli birayı imal etti. İnsanların bu birayı seyrede seyrede içmeleri için de Bohemya’nın dünyaca ünlü cam teknolojisi imdada yetişti. O zamana dek seramik, ahşap ya da metal bardaklarda bira içmeye alışmış olan biracılar, cam bardağa geçiş yaptılar. Plzen, Almanca söylenişi "pilsen" olarak kabul gördü ve modern biranın adı oldu. Bugün dünyada İngiltere, Belçika ve ABD dışındaki ülkeler bira imalinde üstten mayalama tekniğini uygulamaktadır.

Bezelyeli Çin tavuğu

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet tavuk şinitzel

á 2 adet yeşil çarliston biber ya da sivri biber

á 1 adet kırmızı sivri biber

(Tarhana ya da salçalık biber de denir.)

á 1 su bardağı konserve bezelye

á 2 adet yeşil taze soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 6 yemek kaşığı sıvıyağ

Sos için;

á 1 yemek kaşığı soya sosu

á 2 tepeleme çay kaşığı nişasta

á 1/2 su bardağı süt

á 2 çay kaşığı bal

á 3 diş sarmısak

á 1 adet limonun suyu

á 1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber

Şinitzeller parmak boyunda ve kalınlığında uzun şeritler oluşturacak şekilde kesilerek derin bir kaba koyulur. Sosun hazırlanması için; soya sosu, nişasta ve süt derin bir kaba aktarılıp çatalla iyice çırpılır. Bal, limon suyu ve dövülmüş sarmısaklar eklenir. Tuz ve kırmızı biber de serpildikten sonra malzemeler çatal yardımıyla iyice çırpılır. Hazırlanan sos tavukların üzerine gezdirilip karıştırılır. Üzeri sıkıca kapatılıp buzdolabında en az 2-3 saat ya da bir gece bekletilir. Diğer taraftan, biberlerin sapları kapak gibi kesilip atılır.

Tohumları ayıklandıktan sonra yıkanıp ince halkalar halinde doğranır. Yeşil soğan ayıklanıp incecik dilimlenir. Sıvıyağ geniş bir teflon tencere ya da wok tavasında (derin ve geniş Çin tavası) kızdırılır. Soslu tavuk etleri yüksek ısılı ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Ocağın altı biraz kısılıp biber ve soğanlar ilave edilir. Malzemeler orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 5 dakika kavrulur. Tuz ve karabiber serpilip konserve bezelye de katılır. Ocağın altı kısılıp etler iyice yumuşayıncaya kadar, 15 dakika daha pişirilir. Ocaktan alınıp sıcak sıcak servise sunulır.

Meyveli kup laledan

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı dondurulmuş vişne

á 2 yemek kaşığı pudraşekeri

á 2 su bardağı tatlı yoğurt

(kaymaksız ve susuz olmalı)

á 1 su bardağı hazır süt kreması

(küçük paket, 200 ml)

á 1 su bardağı tozşeker

á 1 yemek kaşığı limon suyu

ı varsa 3-4 top vanilyalı dondurma

á 1 su bardağı çırpılmış kremşanti

Dondurulmuş vişneler derin bir kaba aktarılıp üzerine pudraşekeri serpiştirilir ve oda sıcaklığında en az yarım saat bekletilir. Böylece vişneler çözülüp şekerle lezzetlenecektir. Diğer taraftan, yoğurt mutfak robotuna ya da blendere koyulup üzerine hazır süt kreması eklenir. Tozşeker ve limon suyu da ilave edildikten sonra varsa vanilyalı dondurma da katılır. Malzemeler aralıklı olarak (robotu ya da blenderi bir durdurup bir çalıştırarak) çekilip püre haline getirilir. Diğer taraftan buzu çözülen şekerli vişneler kup bardaklarına ya da muhallebi kaselerine eşit miktarda paylaştırılır. Üzerlerine püre haline gelmiş olan koyu boza kıvamındaki sos aktarılır. Sonra da kuplar buzdolabına koyulup 20-30 dakika kadar bekletilir. Üzerleri çekilmiş kremşantiyle süslenir. Varsa taze mevsim meyveleri eklenip taze nane yapraklarıyla renklendirilerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları