Pilates yeniden kliniklerde

Egzersiz salonlarında yapılan pilates, ilk doğduğu yıllardaki gibi yeniden kliniklere girmeye başladı. Alman John Pilates tarafından 1918’de geliştirilen ve önce hastanelere yerleşen bu egzersiz disiplini, sonradan spor salonlarında yaygınlaştı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Işık Akgöl, pilatesi hem tedavilerinde uyguluyor hem de reçete ediyor

Haberin Devamı

Dr. Işık Akgöl, pilates makinesini 2001’de, ABD Pittsburgh’daki bir klinikte gördü ilk kez. Klinikte sporcularla balet ve balerinlerin yaralanma tedavisinde kullanılıyor ve çok iyi sonuçlar veriyordu. Makine Türkiye’ye gelince Dr. Akgöl pilates eğitimi almakla yetinmedi, ekibine de aldırdı ve kliniğinde hastaları için kullanmaya başladı.

Akgöl, “Pilatesin bedende daralma ve postür düzeltici etkileri görüldükçe egzersiz salonlarında yaygınlaştı. Pilates aynı zamanda tedavi edici ve destekleyici. Omuz, kalça sorunları, bel ağrısına neden olan hastalıklar (bel fıtığı, kayma, kireçlenme), skolyoz, kifoz, ayak bileği sakatlanmaları, osteoporoz, duruş bozuklukları, idrar kaçırma, spor yaralanmaları ve ortopedik operasyonlar sonrası güçlendirme, spora veya gündelik hayata dönüş içi rahatlıkla kullanılabilir” diyor.

Haberin Devamı

Kişiye özel yazıldığı için hareket edebilen ve akli dengesi yerinde olan, yedi yaşın üzerindeki herkes pilates yapabiliyor. Dr. Akgöl, şunları söylüyor:
“Pilatesi tedaviyi destekleyici olarak kullanıyorum. Klinikte pilates makinesinde yaptırıyoruz. Ama hastalarımıza evde uygulayabileceği egzersizleri de öğretiyoruz. Özellikle ağır egzersizin sakıncalı olduğu, kalp ve kas hastalıkları bulunan, osteoporoz ve romatizmalı hastalarda kas gücünü korumak ve kazanmak için ideal bir egzersiz. Burada önemli olan yeterli eğitim, donanım ve deneyime sahip bir eğitmen. Pilates yapmak isteyen ve bir hastalığı olan kişinin bu hassas noktayı iyi araştırmasını öneriyorum” diyor.

SEKS HAYATINA KATKISI

Pilates bir yandan kasları güçlendirirken bir yandan da germe yoluyla esnek olmalarını sağlar. Pilateste ‘core’ denilen merkezin stabilizasyonu ‘pilates nefesi’ kadar önemli. Core, önde derin karın kasları, arkada derin sırt-bel kasları, üstte diyafram, altta pelvik taban kaslarından oluşur. Dolayısıyla pelvik taban kaslarını güçlendirir. İleri yaşlarda görülen idrar kaçırmayı da önler. Bu kasların iyi kullanılması seksten alınan zevki artırır. Ayrıca gebelik öncesi pilatese başlamış anne adayları gebelik süresince devam edebilir. Bu egzersizler anne ve bebek için doğum ve doğum sonrası için yararlı.

Esnek olmayan kas sakatlanıyor

Haberin Devamı

Spora özel pilates, sporcunun başarısını artırıyor.  Kasın güçlü olması kadar esnek olması da çok önemli. Pek çok spor yaralanmasının altında yatan ilk neden ‘güçlü ama esnek olmayan kas’. Uzmanlar egzersizin başında ve sonunda germe yapılmasını öneriyor. Pilates baştan sona germe ve güçlendirmeye dayanıyor. Pilatesin tedavi edici değeri bu iki kıymetli ikiliyle oluşuyor. Peki pilates sakatlar mı? Dr. Akgöl, “Core stabilizasyonu ve pilates nefesini iyi öğrenmeden pilates yapanlar sakatlanabilir” diyor.

Makineyi tercih ediyor

Pilates iki şekilde yapılabiliyor. Mat denilen egzersiz minderi üzerinde basit top, çember ve bant kullanarak veya reformer, trapez, cadillac, chair, barrel gibi isimler de verilen pilates makinesiyle. Dr. Akgöl, ağırlıklı olarak makineyi kullandığını söylüyor: “Mat egzersizleri genellikle makinenin gölgesinde kalır. Çünkü pilates yapmak isteyen herkes makinede çalışmayı tercih eder. Oysa iyi planlanmış bir pilates çalışması için, temel egzersizler ve pilates nefesi öncelikle mat üzerinde yeterince çalışılmalı.”

Yüze 24 ayar gençleştirme

Haberin Devamı

Altının cilt üzerindeki etkileri eskiden beri biliniyor. Antik Romalılar altın içeren merhemlerle cilt hastalıklarını tedavi ederdi. Antik Çin tıbbında da, altın gençliğin anahtarı olarak görülürdü. Güzelliğine düşkün Kleopatra’nın her gece altın bir maskeyle uyuduğu öne sürülür. Günümüzde de birçok SPA ve estetik merkezinde altın maskeleriyle bakım yapılıyor.
Altın bakımıyla ilgili bilgi veren medikal estetik sorumlusu Rezzan Çeşnigil; altının cildi gerginleştirme ve sıkıştırma etkisi bulunduğunu anlatıyor: “Altın, kolajen azalmalarını ve elastin bozulmalarını yavaşlatarak cilt sarkmalarını önler. Hücre gelişimini tetikleyerek sağlıklı, sıkı cilt hücrelerinin oluşmasını sağlar ve gerginleştirici bir etki yaratır. Nemi cilde depolayarak daha yumuşak ve elastik bir cilt sağlar. Çizgi ve kırışıklıkların oluşumunu engeller. Güneşin verdiği zararların ve yaşlılık lekelerinin görünümünü azaltır. Ayrıca cilt enflamasyonuna ve yaşlılık lekelerine de iyi geliyor. Altın, cilde zarar veren serbest radikallerle savaşarak erken yaşlanmasını önlüyor. Cilde ışıltı ve pırıl pırıl bir görünüm veriyor.”
Japonya’dan ithal edilen sıkıştırılmış altın tozları uygulanmadan önce cilt özel bir işlemle neme doyuruluyor ve gözenekler açılıyor. Böylece altının cilt altına nüfuz etmesi için yol açılıyor. Nüfuz eden altın, nemi de tutuyor. Alerjiye neden olmuyor. Altınlı bakım her yaşta uygulanabiliyor. Ama özellikle 35 yaş üstüne öneriliyor. ‘Altınla gençleşeyim’ diyorsanız bir
seans için 300 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

UZUN LAFIN KISASI

Haberin Devamı

YANLIŞ: Cinsellik kalp ve damar hastaları için riskli bir davranış. Seks çok efor ister. Seks sırasında kalp krizi geçirilebilir.

DOĞRU: Kalp hastalığı cinselliğe engel değil. Hatta kalp performansını yükseltir. Ancak aldatma gibi stres yaratan durumlardan kaçının.


SAĞLIĞIM İÇİN
Cihan Ünal (Sanatçı)


MUTLAKA YAPARIM: 6-12 ayda bir kan testleriyle check-up yaptırıyorum ve kontrolden geçiyorum. Spor sürekli yapıyorum. Beslenmeme dikkat ederim. Meyve, sebze ve balık
ağırlıklı besleniyorum.

ASLA YAPMAM: Yaklaşık 30 senedir sigara içmiyorum. Sadece iyi bir yemekten sonra kaliteli tek bir puro içmek hoşuma giriyor. Gece hayatıma dikkat ederim, uzun süre uykusuz kalmamaya çalışırım. Tatlıyı seviyorum ama ağır tatlılar yerine sütlüleri tercih ediyorum. Kahve ve çayı şekersiz içiyorum.

Haberin Devamı


MUTLAKA YAPACAĞIM: Yüzmek en çok sevdiğim şey. Kışın yüzemiyorum. Ama yazın yaptığım sporlara yüzmeyi ilave ediyorum. Kayak yapmak da hoşuma gider. Fırsat bulabilirsem yapıyorum.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ
33 yıllık doktor
bebeklerin ağzından yazdı


Halen kendi kurduğu ‘0-18 Klinik Büyüme ve İştah Bozuklukları Merkezi’nde hizmet veren Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, yeni çıkan kitabı ‘Dilleri Olsaydı’da ‘İştahsız çocuklar neden yemiyor?’ sorusunu yanıtlıyor. Büyükgebiz, kitabında farklı bir yöntem kullanıyor.
Bebek ve çocukların neden yemediklerini kendi ağızlarından anlatıyor. 47 Numara Yayıncılık’dan çıktı, 12.90 lira.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları