Peyinirin diğer faydaları

Dün peynirden ve yararlarından bahsetmeye başlamış ama bitirememiştik yazacaklarımızı. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim ve sıralayalım bu muhteşem beyazın diğer faydalarını.

Peynirin içerdiği kalsiyum ve fosfor sert ya da yumuşak oluşuna göre değişir ancak 100 gram peynir, ortalama olarak vücudun günlük kalsiyum ihtiyacının yarısını, fosfor ihtiyacının da üçte birini karşılamaya yetecektir. Peynir ne kadar sertse, içerdiği kalsiyum ve fosfor oranı da o kadar artar. Kalsiyumun kemik ve diş gelişimi için ne kadar önemli olduğu düşünülürse, peynirde bulunan ve insan vücudu tarafından kolay kullanılabilen kalsiyumun önemi daha da iyi anlaşılır. Fosfor ise ancak kalsiyumla birlikte alındığında vücuda faydalı hale gelen bir mineral olduğundan, hem kalsiyum hem de fosfor içermesi nedeniyle de peynir, vücut için vazgeçilmez bir besindir. Peynirin vitamin yönünden değerli olmasını sağlayan B grubu vitaminleridir. Ki bu vitaminler suda çözünme özelliğine sahiptir. Diş sağlığının korunmasında da peynirin payı vardır. Yapısındaki kalsiyum fosfat sayesinde ağızdaki asit oluşumunu azaltır ve bu da dişlerin güçlenmesini sağlayıp diş çürümelerini engellemekte önemli bir rol oynar.

Bilmiyorum, her gün yediğimiz ya da içtiğimiz şeylerin yararlarını alt alta sıralayınca, hepsi bu kadar uzun listeler oluşur mu ama vücudumuzda bu kadar çok iş yapan peyniri yeterli derecede tüketip tüketmediğimize ve tükettiğimiz peynirin kalitesine daha çok dikkat etmemiz gerekiyor gibi geliyor bana.

Tavuklu sebzeli tart

Malzeme listesi

Hamuru için;

á 8 su bardağı un

á 1 paket kabartma tozu

á 250 gr bitkisel margarin

á 1/2 su bardağı sıvıyağ

á 1 su bardağı yoğurt

á 1/2 adet limonun suyu

á 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;

á 3 adet yumurta

á 1 su bardağı süt

á 1 su bardağı tavuk suyu

á 1 tepeleme yemek kaşığı un

á 1/2 tatlı kaşığı karabiber

á 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 1-2 adet haşlanmış tavuk göğüs eti

á 1 su bardağı konserve bezelye

á 1 su bardağı konserve mısır

Üzeri için;

á 1 adet yumurtanın sarısı

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Un ve kabartma tozunu tel bir süzgeçten geçirerek yoğurma kabına aktarıp, üzerine, oda sıcaklığında yumuşamış margarin, sıvıyağ, yoğurt, limon suyu ve tuzu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 20 dakika kadar dinlendirin. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine süt ve unu ekleyip iyice çırpın. Tuz ve karabiberi serpip tekrar çırpın.

Rendelenmiş kaşar peyniri, haşlanıp tavla zarı formunda doğranmış tavuk etleri, konserve bezelye ve konserve mısırı da ekleyerek karıştırın. Dinlenmiş olan hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Parçalardan birini yaklaşık 30 santim çapındaki tart kalıbına, kenarlarını yükselterek yaydıktan sonra, hazırladığınız iç harcını tartın üzerine aktarın. Hamurun diğer parçasını da merdane yardımıyla kalıp büyüklüğünde açıp tartın üzerini kapatın. Üzerine fırçayla yumurta sarısı sürüp, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında, üzeri altın sarısı oluncaya kadar, en az 40-50 dakika pişirip çıkarın. Biraz ılık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun.

Vişneli çikolatalı peynir keki

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

1 saat


Malzeme listesi

á 40 adet kakaolu bisküvi (200-220 gr)

á (2 paket eti burçak bisküvi de kullanabilirsiniz)

á 100-150 gr oda sıcaklığında yumuşamış margarin

İç harcı için;

á 1 su bardağı vişne (hazır vişne kompostosu veya dondurulmuş vişne)

á 2 paket labne peyniri (2 adet x 200gr’lık paket) kullanılmamış

á 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 1 su bardağı tozşeker

á 1 su bardağı hazır süt kreması (küçük paket, 200 ml)

á 3 tepeleme yemek kaşığı kakao

á 1 paket vanilya

á 1 tepeleme yemek kaşığı un

á 1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası

Yaklaşık 200-220 gr ağırlığındaki 40 adet kakaolu bisküviyi elinizle parçaladıktan sonra mutfak robotuna aktarıp un haline gelinceye kadar çekerek derin bir kaba aktarın. Üzerine yumuşamış margarini koyup hamur elde edinceye kadar yoğurun. (Hamur biraz dağınık olabilir önemsemeyin. Zaten pişerken toparlanacaktır.) İsterseniz üzerine 2 çay kaşığı toz tarçın da ekleyebilirsiniz. Tarçın lezzet katacaktır. Yaklaşık 25-30 santim çapındaki kelepçeli kalıbı yumuşak margarinle iyice yağlayın. Hamuru elinizle bastırarak kenarları 2 santim yüksekte olacak şekilde kalıba yayın. Ortadaki çukura kompostodan çıkardığınız vişne tanelerini sıra sıra yerleştirin. Ortasında vişneler bulunan hamuru buzdolabında 1 saat kadar bekletin. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları, tozşekeri ve hazır süt kremasını derin bir kaba aktarın. Bir taraftan mikserin yüksek devriyle köpük köpük oluncaya kadar 2-3 dakika, çırpmaya devam ederken, bir taraftan da kakao, vanilya ve unu da ekleyin. Pürüzsüz boza kıvamındaki kakaolu harcı, buzdolabından çıkardığınız hamurun ortasındaki boşluğa aktarın. Peynir kekini (cheese keki) 5 dakika önceden 150 dereceye ayarladığınız fırında en az 60 dakika pişirin. Fırının kapağını hiç açmadan keki fırının içinde 1 saat kadar bekletin. Fırından çıkarıp en az 1 gece buzdolabında tutun. Çünkü cheese kek soğuk ortamda ne kadar beklerse kreması da o kadar sertleşir ve lezzeti artar. Servise sunmadan önce vişne taneleri, kremşanti ya da kremayla süsleyip dilimleyin. Eğer cheese kekin üzeri piştikten sonra çatlarsa, hiç dert etmeyin. Bu tip aksilikler olabilir. 80 gramlık bitter çikolatayı kısık ateşte 4 çorba kaşığı suyla eritip hemen kekin üzerine aktarın. Çatlak kapatma işlemini hazır kakaolu pudingle de yapabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları