Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Perdenizi nasıl alırdınız

Katlamalı, balon, panel mekanizmalı, pano, stor, brizli, yanlara toplamalı?

Evler yaratıcı stillerle özgürleştikçe, mekanlarda hacim olarak çok geniş bir alan kaplayan perdeler için tasarlanan çözümler de artıyor. Bu yılın sloganını ‘yeni boyutlar hayal edin’ olarak belirleyen tekstil otoriteleri, rengin başrolü aldığı perdelerde yardımcı oyuncu ödülünü büyük desenlere veriyorlar. Peki perde seçerken nelere dikkat etmek gerek?

Perdelik kumaş seçerken gözünüz biraz korkabilir. İlk olarak pencerenizin şeklini ve ölçüsünü tam olarak belirlemelisiniz. Bu ölçüyü aldıktan sonra, seçtiğiniz perdenin eni ve istediğiniz perde tasarımı doğrultusunda almanız gereken kumaşın metrajı ortaya çıkacaktır. Ancak sanmayın ki, bu metraj konusunda her perdeci fikir birliğinde olacaktır.

Kendi evime perde yaptırırken, beş farklı yerden ölçü aldırmış ve hiçbirinin diğerine uymadığına şahit olmuştum. Bu nedenle, size en çok güven veren perdeciye inanmaktan başka çare yok!

Perdede bir diğer zorluk da, orantısız pencereleri saklayacak bir yol bulmak. Odanın boyutlarıyla orantılı olmayan pencereler için küçük hilelere başvurabilirsiniz. Çok alçak veya kare pencerelerde, kornişi pencere çerçevesinin hemen üzerine değil, biraz yukarı asmak gibi.

Pencereniz çok darsa, kornişin boyunu ölçüden biraz daha uzun tutup perdeyi iki kanat halinde büzdürerek sorunu çözebilirsiniz.

Pencereniz tavana çok yakınsa, perde uzunluğunu yere kadar tutarak orantısızlığı düzeltebilirsiniz.

TÜLLERİ DİKTİRMEDEN ÖNCE BİR KEZ YIKAYIN

İstediğiniz perde tasarımına uygun perde seçmek de çok önemli. Örneğin doğal drapelerde kumaşın ağır ve sert olması gerektiği söyleniyor. (Böylece pliler düzgün duruyor.)

Kumaş, perde askısının üzerine serbest biçimde atılabilir. Pamuklu kumaşların duruşu, drapelere şişkin bir görünüm veriyor; perdenin kenarlarına bant yaparak perde askısının desteklerine püsküllü perde atkılarıyla tutturabilirsiniz.

Tül kullanımında en çok tercih edilenlerse keten, organza ve doğal dokulu olanlar. Çekme payını göz önünde bulundurup, tülleri diktirmeden önce bir kez yıkamakta fayda var.

Güneşliklere gelince... Perdeler gibi uygunsuz ölçülere sahip pencerelerinize doğru orantılar vermenize yardımcı olacaktır.

Güneşlikleri kullanılmadıkları zaman maksimum güneş ışığı almak için çerçevenin iki yanına, camı tamamen açıkta bırakacak şekilde genişleterek, yetersiz büyüklükteki pencerenize doğru bir ölçü verebilirsiniz.

2005 perdelerinde bunlar çok moda

Yarı saydam kumaşlar

Neo-romantik bir stil

Yeniden yorumlanan klasik desenler Sıcak renklerin birlikte kullanımı Parlak dokular, metalle dokunan kumaşlar 60’ların yuvarlak, kare ve spiral desenleri

Stilize çiçek ve yaprak motifleri Japon tekstil sanatından esinlenen baskılar Renkli boncuklardan perde dekorları Chenille yerine kadife kumaş

Farklı denemeler için: Bobbin

Kumaş tasarımcısı Dilek Aksu ve moda tasarımcısı Aslı Misoğlu, Gümüşsuyu’ndaki Bobbin isimli mağazalarında çok özel perde koleksiyonlarını sergiliyorlar. Kendi üretimleri olan dokumalara el boyamasıyla desen de yapan Bobbin, tarzını koruyor. Tel: (0212) 292 32 93

Mavi başrole oynuyor

Mavi bu sezon evlerimizde baş köşeye oturmaya aday. Homteks’te satılan Rubelli, Arte, Lisio gibi dünyaca ünlü markaların koleksiyonlarında perdeleriniz, koltuklarınız ve duvar kağıtlarınız için bolca mavi var. Bilgi için: www.homtek

Katlamalı perdeler

İtalyanlar tarafından keşfedilen ve geliştirilen, bu nedenle orijinal ismi ‘roman blinds’ olan katlamalı perdeler, mekanizmayla çalışıyor ve kademeli olarak katlanarak toplanıyor, açılıyor. Katlamalı perdelerin toplama payları, 35 cm ile 25 cm arasında değişiyor. Çok farklı kumaşlara uygulanabilen katlamalı perdelerde, tavsiye edilen temizleme şekli ise kuru temizleme.
Yazarın Tüm Yazıları