Penis eğrilikleri ikiye ayrılır: Doğuştan(konjenital) ve Edinsel olanlar.
1) Doğuştan olan penis eğrilikleri genellikle erkeğin cinsel aktif sürece girdiği ve penis boyutlarının geliştiği ergenlik çağında belirginleşir.
Tanıyı genelde bu çağdaki erkekler kendi gözleriyle eğriliği fark ederek kendileri koyar. Ancak birçok penis eğriliği hastasının utanma duygusu nedeniyle böyle bir sorunları olduğu halde doktora gitmediğini biliyoruz.
Hastaların özel ortamlarında penislerinin sertleşmesi ve bunu kendi çektikleri fotoğraflarla doktorlarına göstermeleri, tanıdaki önemli basamaklardan biridir. Doğumsal penis eğriliklerinin tedavisi mümkündür ve ameliyattır. Bu durum aslında biraz da penis estetik ameliyatı gibi de değerlendirilebilir.
2) Edinsel penis eğriliklerinin en yaygın olanı Peyronie hastalığıdır. Penisteki ereksiyonu sağlayan yapıları çevreleyen kılıfsı dokuda kollajen denilen bir maddenin birikimi ile bu dokuda plak tarzında sert alanlar oluşmasıyla karakterize bir hastalıktır.
Genellikle 40 yaşından sonra görülür. Bazı genetik etkenler, zorlamalı cinsel ilişki sonrası küçük damarlarda meydana gelen kanama odaklarının iyileşme sürecindeki hücre ve doku yenilenmesi veya E vitamini yetersizliğinin, bazen de şeker hastalığının neden olduğu gibi hipotezler vardır.
Hastalığın ilk döneminde sertleşme sırasında ağrılar ve peniste eğrilik meydana gelir.
Bu dönemde uygulanan ilaç tedavileri genelde %30-40 arası başarılı olur.
12-18 ayı kapsayan birinci dönem tamamlandıktan sonra Peyronie hastalığının kronik dönemi başlar. Bu dönemde eğrilik iyice artar. Eğriliğin derecesi bazen 150 derecenin bile üstüne çıkabilir. Bu dönemde sertleşme sırasındaki ağrılar azalır veya kaybolur.
Hastalar eğriliğin şiddetine bağlı olarak cinsel ilişki sırasında neredeyse akrobasi yapmak zorunda kalırlar.
Hastanın ereksiyon sorunu yoksa, eğriliği düzeltmek için gene bazı cerrahi teknikler uygulanır ve genelde de bu ameliyatlar başarılı sonuç verir.
Bazı cerrahi tekniklerin uygulanmasından sonra bazen peniste 1-2 cm lik kısalmalar olabilir. Bu yüzden penisin boyutlarına göre cerrahi tekniğin seçilmesi uygun olacaktır.
Peyronie’nin ileri dönemlerinde ciddi anlamda ereksiyon sorunu da ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda uygulanacak tedavi, penil protezlerdir (Mutluluk çubuğu) ve kesin tedavi çözümüdür.
Sağlıkla...
Eğriliklerin çözümü estetik penis ameliyatı
YUKARI DOĞRU EĞRİ PENİS DÜZELEBİLİR Mİ
Soru: Sayın Hocam, 52 yaşında, hafif Behçet Hastalığı bulguları dışında hiçbir sorunu olmayan, madalyası olan bir kan bağışçısıyım. Peyroni sorunum var, yukarıya doğru eğri, tedavi olabilir miyim? Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Yandaki sütunda da ayrıntılı belirttiğim gibi öncelikle hastalığınızın hangi dönemde olduğunu belirlemek gerekir. Eğer birinci dönemdeyse ilaç tedavileri denenebilir.
Ancak ikinci döneme girilmişse yani 1.5 yılı aşan bir hastalığınız söz konusuysa, tedavi cerrahi olacaktır. Özellikle de bu konuyla ilgilenen üroloji uzmanlarına başvurursanız kesinlikle başarılı bir tedavi şansınız olacaktır.
.
PENİS EĞRİLİĞİM FARK EDİLİR DİYE UTANIYORUM
Soru: 22 yaşındayım. Kendimi bileli beri penisim aşağı doğru eğridir. Bu nedenle yaşadığım sıkıntıyı anlatamam. Bu sorun nedeniyle henüz hiç cinsel ilişki kurmadım. Kurmaya cesaretim yok.
Eğrilik nedeniyle ilişki kurmamın mümkün olmayacağını düşünüyorum, ayrıca bu durumun karşımdaki kadın tarafından fark edileceği endişesiyle de utanıyorum. Bu sorunumun tedavisi var mı?
Doğumsal penis eğriliği tanımlıyorsunuz.
Tedavi gerekip gerekmediğini belirlemek için eğriliğin derecesini bilmek çok önemli. Bu sorununuz kesinlikle tedavi edilebilir, hiç kuşkunuz olmasın.
EREKSİYON SORUNUM ZAMANLA GEÇER Mİ
Soru: Merhaba doktor bey, ben 1985 doğumluyum. Ereksiyonun devamını sağlayamıyorum. Birkaç ilişkimde sorunlarım oldu ve bu beni çok endişelendiriyor. Çünkü daha yaşım çok genç. Bu bir hastalık mıdır, geçer mi?
20 yaşında olan böyle bir durumun daha çok psikolojik nedenlerden kaynaklanabileceğini söyleyebilirim.
Hele de başarısız ilişki yaşanmışsa, erkekler daha sonraki ilişki denemelerinde bu başarısızlığı hatırlarlar ve o zamanda gene başarısızlık endişesi yaşarlar ve böyle olunca da gene başarısız olurlar. Yani tam bir kısır döngüye girebilirler.
Ancak bazen de karmaşık bir damar sistemi veya sertleşmeyi sağlayan dokuların yetersizliği organik bir problem olarak da kendisini gösterebilir. Bazı tanı yöntemleriyle böyle bir durum araştırıldığında, venöz kaçak denilen durumla karşılaşılabilir.
Bu durumun derecesine bağlı olarak da değişik tedavi seçenekleri ugulanabilir. Ağızdan alınan ilaçlar, penise yapılan enjeksiyonlar bazen işe yarayabilir. Eğer sonuç alınamazsa ameliyatla tedavi gerekebilir.
MASTÜRBASYON YAPARKEN YARIŞMAYIN
Soru: 14 yaşında bir erkeğim. Her gün mastürbasyon yapmanın zararlı mı zararsız mı olduğunu merak ediyorum. Yan etkileri var mı?
Türkçe’de bir söz vardır, ‘’Her şeyin aşırısı zarardır’’ diye... Mastürbasyon özellikle ergenlik çağından başlayarak birçok erkeğin uyguladığı bir cinsel tatmin yöntemidir.
Normalde yan etkisi veya zararı yoktur, ancak mastürbasyonu aşırı yapmak hem kişinin genel performansını etkiler, hem de psikolojik bazı sorunların oluşmasına neden olur. Bu yüzden ihtiyaç hisedildiğinde yapılması daha akılcıdır.
Hele de bu yaşlarda mastürbasyon sayısıyla arkadaşların birbirleriyle yarıştığını sanmaları, tamamen gereksiz ve anlamsız bir yaklaşımdır. Her şeyi kararında uygulamak en doğrusudur.
Doktora gitmekten utanmayın çözüme kavuşun
Penis estetikleri ya doğuştandır ya da edinseldir. Ama her ikisinde de çözüm mümkündür. Hastanın ereksiyon sorunu yoksa, penis eğriliğini düzeltmek için bazı cerrahi teknikler uygulanabilir ve genelde de bu ameliyatlar başarılı sonuç verir.