Pazar günü sıcaklık artıyor

Pazar günü artmaya başlayan sıcaklıklar devam edecek. Ay sonuna kadar hatta haziran ayının ilk günlerinde de sıcaklıklar yüksek olacak.

Panik yok, sıcaklıklar yalnızca 5-6 derece dalgalanıyor. Havanın kuzey bölgelerde bulanmasının nedeni bu. Dalgalanma pazar günü terse dönüyor ve sıcaklıklar tekrar artıyor. Ay sonuna kadar, hatta haziranın ilk günlerinde de sıcaklıklar yüksek olacak. Bu haftasonunda yağışlar yalnızca yer yer İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da olacak.

BİR KOMPLO TEORİSİ

Size enteresan bir şey anlatacağım. Belki bir komplo teorisi gibi gelebilir ama okuyun, siz de "olabilir yaa" diyeceksiniz.

Küresel ısınmanın önüne geçme amaçlı bir protokol hazırlandı, biliyorsunuz. Kyoto protokolü, küresel iklim değişimine neden olan, sera gazları olarak bilinen (karbondioksit, su buharı, metan...) gazların atmosfere salınmasına kısıtlama getiren bir protokol. Birçok ülkenin taraf olduğu bu protokolün karşısında bir engel var. Protokole engel ülkelerin başında, küresel ısınmaya neden olan bu gazları atmosfere en fazla salan ABD geliyor. O kadar meteorolojik olaylar yaşayan, tayfunlarla, hortumlarla yılda yüzlerce insan kaybeden bir ülkenin protokole karşı çıkmasının sizce tek nedeni ekonomik midir?

Hadi bir soru daha, küresel ısınma dendiğinde aklınıza ilk ne geliyor? Evet, benim de aklıma aynı şekilde, buzulların erimesi geliyor! Buzullar eriyince ne olacak? O bölgeye gemi ile ulaşım kolaylaşacak ve altındaki zengin petrol ve doğalgaz yataklarına kolaylıkla ulaşılabilecek. Buzulların bu denli erimeye başlamasının ardından bazı ülkeler bölgedeki doğalgaz ve petrol rezervleri üzerinde hak iddia etmeye başladı. Bilin bakalım bu ülkelerin başında hangi ülke var, evet sizin de tahmin ettiğiniz gibi ABD geliyor. Hatta Kanada, ABD’nin Kuzey Kutbu’na askeri üs kurmaya çabaladığını iddia ediyor ve tepki gösteriyor. ABD’yi takiben Kanada, Rusya ve İskandinav ülkeleri de petrol ve doğalgaz rezervlerinde hak iddia ediyor.

Dünya devlerinin atmosferi kontrol etmeye çalıştıkları dedikoduları kafaları iyice karıştırıyor zaten, bir de bunun üzerine petrol için, buzulların erimesine izin verecek kadar gözler döndüyse, işte o zaman hiç kaçışımız yok, iklim senaryolarından filmler çekip, geleceğimizi şimdiden izleyebiliriz!!!

AYININ RENGİ BEYAZ

İki hafta önce bir soru sormuştum, cevabını vermeden soruyu tekrarlayayım. Bir ayı 5 metre yükseklikten, tam 1 saniyede yere düşüyor, bu ayı ne renk? Cevap: Beyaz. Açıklaması: Fizik ya da matematikten anlayanlar bilirler, bir yükseklik formülü vardır; h=(1/2)xgxt2 . Burada h: yükseklik, g: yerçekimi ivmesi, t: zamanı ifade ediyor. Ayı 5 metre yükseklikte, h yerine 5 yazıyoruz, ayının yere 1 saniyede düştüğü söyleniyor, t yerine de 1 koyuyoruz ve aradan g’nin kaç olduğunu buluyoruz. Burada g (yerçekimi ivmesi) 10 çıkar. Yer çekimi ivmesi de yalnızca kutuplarda tam 10’dur. Yani ayı kutup ayısı, dolayısıyla ayı beyaz renklidir. Yerçekimi ivmesi kutuplar dışında her noktada 10’dan düşüktür, ekvatora doğru indikçe 9, 8 değerine doğru düşer, bu durumda ayı tam 1 saniyede yere düşemez.
Yazarın Tüm Yazıları