Pasta deyip geçmeyin

Bizim için tatlıların en güzellerinden biridir pasta.

Oysa ki dünyanın pek çok ülkesinde pastanın değişik anlamlara geldiğini biliyoruz. Macun, püre, lapa ve makarna gibi anlamlar bunlardan bazılarıdır. Örneğin İtalyanlar tüm makarna çeşitlerini pasta adıyla anarlar. Türkçe’ye gelince; pasta kelimesi Türkçe’ye Birinci Dünya Savaşı öncesinde meyveli ve tatlı krema anlamıyla gelmiştir.

Daha sonra bizde de pastanın anlamı zenginlik kazanmış ve gastronomi literatürümüzde pastalar kuru ve yaş olmak üzere ikiye ayrılır hale gelmiştir. Pastanın kuru hali olan kurabiye ise şekerli kuru pasta anlamında kullanılır. O çok severek yediğimiz yaş pastanın temeli ise pandispanyadır ve pandispanya adı İtalyanca pandispagna kelimesinden gelir. Anlamı İspanyol ekmeğidir.

Günümüzün Türk mutfağında pastalar o kadar çeşitlendi ki, turtalar, tartlar gibi yeni tatlı çeşitlerini kabul etmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Hatta pasta kavramı o kadar genişledi ki, belki kiş-loren ve payları da dışarıda bırakmayıp, tuzlu pasta kategorisine alabiliriz.

Soyalı tavuk tepenyaki

Malzeme listesi

á 8 adet tavuk kalça şiş eti

á 3 yemek kaşığı soya sosu

á 2 tatlı kaşığı bal

á 1 çay kaşığı karabiber

á 1 çay kaşığı köri

á Varsa 2 tatlı kaşığı Worcestershire sosu veya teriyaki marinade sos

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á Ceviz büyüklüğünde 9-10 adet arpacık soğan

á 4 çay kaşığı mısır nişastası

Sebzeler için;

á 1 adet orta boy yeşil kabak

á 1 adet yeşil dolmalık biber

á 1 adet kırmızı dolmalık biber

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 yemek kaşığı soya sosu

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Tavuğun kalça kısmından etleri kuşbaşı et formunda doğrayıp derin bir cam kaseye aktarın. Üzerine karabiber ve köriyi serpip karıştırdıktan sonra soya sosu ve balı gezdirip tekrar karıştırın. Kabın ağzını kapatıp 2-3 saat buzdolabında bekletin. Kabağın sapını kesip iyice yıkadıktan sonra kibrit çöpü formunda doğrayarak derin kaba aktarın.

Dolmalık biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın. Uzunlamasına kurşun kalem formunda doğrayıp kabaklarla karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. Sıvıyağı derin ve geniş bir tavaya (wok tavası kullanmanızı öneririm) koyup yüksek ısılı ateşte kızdırın. Yağ iyice kızınca buzdolabında bekleyen etleri sosla birlikte kızgın yağa aktarın. Soğanları da hiç beklemeden üzerine ilave edin. Yüksek ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak soğanlı etleri 5 dakika kadar kavurun. Mısır nişastasını tıpkı tuz serper gibi etlerin üzerine serpin. Tekrar karıştırarak 2-3 dakika daha kavurup ocağın altını iyice kısın. Etleri kısık ateşte 10 dakika daha pişirip iyice yumuşayınca ocaktan alın. Başka bir tavada 3 yemek kaşığı sıvıyağı kızdırın. Ocağın altını iyice açıp sebzeleri tavaya aktarın. Karıştırarak 5-6 dakika kavurduktan sonra üzerine soya sosunu gezdirip sebzeleri 2-3 dakika kavurun ve ocaktan alın. Sebzelerle tavukları karıştırıp yemeği sıcak sıcak ve pilavla birlikte servise sunun.

Sebzeli tavuklu buğday salatası

Malzeme listesi

á 1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)

á 2 adet tavuk göğsü

á 2 adet kırmızı biber

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 adet orta boy kırmızı dolmalık biber

á 2 adet orta boy yeşil dolmalık biber

á 8-10 adet sarı kiraz domates

Sos için;

á 8 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 adet limonun suyu

á 1 tatlı kaşığı acısız hardal (acı da kullanabilirsiniz)

á 2 tatlı kaşığı toz fesleğen, kuru nane

Yapılışı:

Aşurelik buğdayı akşamdan yıkayıp ılık suyla ıslatın. Ertesi gün tekrar yıkayıp süzün. 5 su bardağı suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzdükten sonra bir kenarda bekletin. Tavuk göğüs etlerini kuşbaşı formunda küp küp doğrayın. 3 yemek kaşığı sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırıp tavuk etlerini yağa aktarın. Tuz ve karabiberi serpip yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 8-10 dakika kavurun. Etler iyice pişince ocaktan alın. Küp şeklinde doğradığınız kırmızı ve yeşil biberleri, kızarmış tavuk etini ve haşlanmış dövmeyi derin bir kasede karıştırın. Üzerini ortadan ikiye böldüğünüz domateslerle süsleyin. Sosu hazırlamak için; zeytinyağı ve limon suyunu derin bir kaba aktarıp çatalla iyice çırpın. Üzerine hardalı ekleyip çırpmaya devam edin. Tuz, karabiber, toz fesleğen ve kuru naneyi de ilave edip tekrar karıştırın. Hazırladığınız sosu tavuklu sebzeli buğday salatasının üzerine gezdirip karıştırarak iyice harmanlayın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları