Paskalya çöreği

Hıristiyanlar her yıl İsa’nın dirilişini kutlarlar ve bu kutlama Hıristiyan inancına göre bir bayramdır. Mart ayının on dördüncü gününü izleyen ilk Pazar kutlanan Paskalya aynı zamanda Musevilerin de bayramıdır.

Nasıl bizim kandil günlerimizde kandil simidi yemek adetse Hıristiyan ve Musevilerde de paskalya çöreği denen bir çöreğin yapılıp yenmesi adettir. Bu çörek fırında pişen ve çeşitli şekillerde olan hafif tatlı bir çörektir. Aslında hiç bilmediğiniz bir şeyden bahsediyormuşum gibi yapmama bakmayın. Çünkü paskalya çöreğini hemen her pastanede bulabilirsiniz. Hazır paskalya adetlerinden bahsetmişken, kabukları renk renk boyanıp satılan yumurtalardan söz etmemek olmaz sanırım. Bana kalırsa renkli yumurta yapmak çok eğlenceli bir iş olmalı. Hatta siz de çocuklarınızla birlikte yumurtaları soğan kabuklarıyla haşlayarak hoşça vakit geçirebilirsiniz.

Makarnalı İtalyan tavuğu

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 40 dakika

Malzeme listesi

4 adet tavuk budu

1 paket papardella makarna (herhangi bir makarna türünü kullanabilirsiniz)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

1 adet kırmızı dolmalık biber

2 adet orta boy domates

15-20 adet çekirdeksiz siyah zeytin

2 tatlı kaşığı toz fesleğen

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Soğanları soyup küp küp doğrayın. Dolmalık biberin sapını ayırıp tohumlarını ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda dilimleyip domatesleri rendeleyin. Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Aynı tencereye aktarıp yapışmaması için birkaç kaşık sıvıyağ gezdirin. Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırıp üzerine soğanı ekleyin. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine tavuk butlarını ve doğranmış kırmızı biberi ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirin. Tavuk etini, sık sık karıştırarak 10 dakika kadar kızartın. Üzerine domatesi aktarıp, kuru fesleğeni serpiştirin. Çekirdeksiz zeytinleri ve 1 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu ilave edip orta ısılı ateşte, 15-20 dakika daha, tavuk eti iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tavuklu sosu ocaktan alıp haşlanmış makarnanın üzerine aktardıktan sonra karıştırarak sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerini rendelenmiş parmesan peyniri ve taze fesleğen yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.

Bisküvili şıngırdak pasta

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

250 gr bitkisel margarin

1 çay bardağı un

2 çay bardağı toz şeker (büyük boy çay bardağı)

4 su bardağı süt

4 yemek kaşığı kakao

1 paket vanilya

2 paket pötübör bisküvi

1 paket hazır süt kreması

2 yemek kaşığı ince çekilmiş yeşil fıstık içi

Margarini orta boy bir tencerede eritip üzerine unu ekledikten sonra, orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak un sararıncaya kadar, 4-5 dakika kavurun. Ocaktan alıp süt ve toz şekeri aktardıktan sonra hızla karıştırın. Kakao ve vanilyayı da ilave edip tel çırpacakla karıştırarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın.

Muhallebiden 1 su bardağı kadarını ayırıp kalan kısmın ılınmasını bekleyin. Üzerinin kabuk bağlamaması için sık sık karıştırmanız gerektiğini unutmayın.

Diğer taraftan, bisküvileri, ister mutfak robotunu kullanarak, isterseniz elinizle parçalayarak ufalayın. Orta boy kelepçeli bir kek kalıbına alüminyum folyo ya da buzdolabı poşetini, uçları dışarıya sarkacak şekilde yayın. Ufaladığınız bisküviyi ılık haldeki kakaolu sosa aktarıp karıştırın. Karışımı kek kalıbına boşaltıp üzerini kaşıkla düzeltin. Buzdolabında en az 3-4 saat beklettiğiniz kalıbı servis tabağına ters çevirip üzerindeki alüminyum folyoyu sıyırın. Ayırdığınız kakaolu sosu ve hazır süt kremasını mikserle 2-3 dakika kadar çırpıp pastanın her tarafına sürün. Pastayı iri çekilmiş fıstık, ceviz ya da fındıkla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları