Oya Berberoğlu: Yahya Murat'ın hesabında 200 milyon lira bile yok

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

EGEBANK'a el konulduktan sonra ‘‘soygunun’’ izini süren, devletin alacaklarının peşine düşenlerle konuşuyoruz. Egebank'ın yeni yöneticileri, hukukçularıyla. Ve tabii Banka'nın Teftiş Kurulu'ndakilerle.

Merak ettiğimiz şeylerden biri de Egebank'ın eski sahibi Murat Demirel'in kendi bankasında şahsi hesabı var mı?

Öyle ya Yahya Murat Demirel, bize yazdığı mektupta, ‘‘Eğer bankaya el konulacağını bir vakit önceden bilseydim açık söylüyorum önce şahsi hesabımdaki 1.5 milyon doları ve grup şirketlerimin 40 milyon doları aşkın mevduat reposunu çekerdim’’ diyordu.

Demirel'in veya karısı Ayşenur Esenler'in Egebank'ta şahsi hesabı var mı?

Yetkililer, ‘‘Karısının yok. Murat Demirel'in de yok denilebilir. Demirel’in 3-4 hesap bakiyesinde, birinde 10, birinde 20 dolar gibi paralar var. Nereden baksanız 100-200 milyon lira bile yok hesaplarında.’’

Acaba diyorum geçenlerde Murat Demirel'in Azerbaycan'daki bankasına, Egebank'tan bir ABD bankası üzerinden transfer edilen 2 milyon dolar şahsi hesap diye söylediği para olmasın!

Batık şirketler üzerinden 260 milyon dolar gitmiş

AZERBAYCAN'daki banka dedik. Yahya Murat Demirel'in Azerbaycan’da satın aldığı bankasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bunu biz değil Egebank soruşturmasını yürütenler de söylüyor. (Hatırlarsınız Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı iken, bu banka, dolayısıyla yeğeni için Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e mektup yazmıştı.)

Egebank soruşturmasını yürütenler bakın neler diyorlar:

‘‘Demirel'in Azerbaycan'daki bankasıyla hukuki bir bağ kuramıyoruz. Ortakları kimdir bilemiyoruz. Ama at iziyle it izi birbirine karışmış durumda. Hatırlarsınız Azerbaycan'daki bankasının genel müdürü Meriç Pulluoğlu özel olarak bir günlüğüne buraya getirildi ve Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade verdi. Hálá o bankanın genel müdürü olarak görev yapıyor. Murat Demirel'e yakın banka müşterilerinden öğrendiğimize göre Meriç Pulluoğlu, bizzat Demirel'in Güven Air uçaklarıyla bankaya el konulmadan önce çuvallarla Azerbaycan'a para götürmüş. Bu kara para ve bankacılık soygunu operasyonunda o bankaya da dikkat edilmesi gerekiyor...’’

Bu önemli detayı Bankacılık Üst Kurulu, İçişleri Bakanlığı, Masak ve yargıya bırakalım.

Dönelim Egebank'tan batak oldukları tabii ki biline biline bu batak şirketlere aktarılan paralara.

Yetkililer yaklaşık 260 milyon doların sadece bu yolla ‘‘götürüldüğünün’’ tesbit edildiğini söylüyorlar. Bu paraların kimin veya kimlerin cebine gittiği bakalım yargıda ortaya çıkarılabilecek mi?

Batak ve paravan şirketlere açılan kredilerle yapılan ‘‘soygunu’’ bir kenara bırakalım Yahya Murat Demirel'in reel şirketlerine gelelim.

Egebank'ın yeni yönetimi Demirel'in grup şirketlerinin Egebank'tan kullandığı krediler bakımından alacak ve borçu çıkardı. Bloke edilen paralar ile onların mahsubu yapıldı. Sonuç; Yahya Murat Demirel'in şirketlerinin Egebank'a borcu 24 trilyon lira...

Ya off-shore hesapları

DEMİRELLER'in Ege off-Shore'daki paralarını da bankaya el konduktan bir gün sonra çektikleri iddia ediliyor. Bu hesaplarındaki para hareketleri de inceleniyor.

Bankalar el konulduğu günlerde bize gelen ihbar telefonları bazı hatırlıların off-shore hesaplarındaki paraları çektikleri yolundaydı. Bu iddiların doğru olduğunu şimdi görüyoruz. Mesela Egebank hesaplarına bakalım. Egebank off-shoree hesaplarında o zamanlar 4 ayda 86 milyon dolar toplanmış. 550 kişinin hesabı var. Bankaya el konulduktan sonra bu hesaplardan 9-10 milyon doların ödendiği ortaya çıktı. Banka'nın yeni yönetimi off-shore ilişkin olarak 40 milyon dolarlık bölümün ise izini buldu ve tedbiri koydu. Ama, o karışık günlerde bazılarına off-shore hesaplarından ödeme yapılmış olması bir skandal gerçekten.

Şevket Demirel ve kızları paraları son anda çekti

DEMEK Kİ biliyorlardı. Yani, bankaya el konulacağını önceden biliyorlardı. Köstebeğin kim veya kimler olduğunu ispatlayamam ama dün öğrendiğimiz şu gerçekler Egebank'a el konulacağını Demireller'in önceden haber aldığını göstermiyor mu?

Neler olmuş bakın?

Önce kısaca hatırlatalım. En son 5 bankaya (Yurtbank, Sümerbank, Esbank, Yaşarbank, Egebank) devlet el koymuştu. Egebank'ın sahibi Yahya Murat Demirel. İşadamı Şevket Demirel'in oğlu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni.

Geliyoruz dudak uçuklatıcı gelişmeye.

Şevket Demirel, kızları Neslihan ve Nihan Demirel ile şirketlerinin Egebank Isparta Şubesi ile Egebank İstanbul Merkez Şubesi'ndeki paralarını ne zaman çekmişler dersiniz?

Sıkı durun...

Egebank'ın yeni yönetiminin kuşkuları üzerine Egebank Isparta Şubesi'ndeki hesap hareketleri inceleniyor. İnceleme dün tamamlanıyor ve kuşkuları doğrulanıyor. Şevket Demirel ve kızları ile şirketlerinin Banka'nın Isparta Şubesi'ndeki paralarını 20-21 ve 22 Aralık 1999 günleri çektikleri belgeleniyor. Toplam 3.9 trilyon lira. Banka'ya ne zaman el konulmuştu, bir daha hatırlatalım; 22 Aralık 1999 sabahı.

Hesap hareketlerine göre Demireller'in Orma Ürünleri şirketinin hesabı (2.2 trilyon lira), Neslihan ve Nihan kardeşlerin ortak hesabı, Göltaş'ın hesaplarından, Şevket Demirel'in şahsi hesaplarındaki paralar (433 milyar liraymış) sözünü ettiğimiz bu üç gün içinde çekilmiş. Hem de vadeleri bozularak!

Egebank İstanbul Merkez Şubesi'ndeki hesaplarındaki paraları da aynı günlerde çekmişler. Neslihan Hanım çekmiş bu hesaptaki paranın tutarı da 58 milyar lira. (Çekilen paralardan Nail Keçili'nin Cenajansı'na da havale var.)

Demireller'e ilişkin yukarıda sözünü ettiğimiz bu hesap hareketleri Egebank dava dosyasına ‘‘mal kaçırmaya delil olarak’’ konuldu.

Yazarın Tüm Yazıları