Ortadoğu’nun gözbebeği

Fenikeliler döneminde şimdiki Lübnan halkı ticaretle uğraşıyordu.

Ticaretle uğraşmanın avantajlarından yararlanıp malzeme çeşitliliği ve yemek yapma teknikleri bakımından diğer uygarlıkların önüne geçtiler. Çok daha sonra, Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girdiklerinde Osmanlı mutfağının o çok kültürlü ve bu yüzden de çok zengin yapısından etkilendiler. Ve en sonunda, Dünya Savaşı sırasında Fransız hakimiyeti nedeniyle onların mutfağından etkilendiler. Sonuçta Arap, Osmanlı ve Fransız mutfaklarının muhteşem birleşimi çıktı ortaya. Yani Ortadoğu yemekleri denince ilk akla gelen mutfak, Lübnan mutfağı.

Dediğimiz gibi, Osmanlı mutfağından çok etkilenmiştir Lübnan. Malzeme çeşidi bakımından hiç sıkıntı çekmeyen bir mutfak olduğundan her türlü ürünü yemeklerinde kullanırlar. Fındık fıstık, kuzu, tavuk ve güvercin eti, başta marul olmak üzere çok sayıda sebze ve meyve bu mutfağın vazgeçilmezleri arasındadır. Ortadoğu’da "meze" denince de akla Lübnan gelir. Bizim de çok iyi bildiğimiz humus, babagannuş tahinlisi ve falafel ise bu mutfağın başlıca simgeleridir.

Bizimkine çok benzeyen ama tarçınla aroma ve tat kattıkları mercimek çorbası evlerden eksik olmaz. Salata denince akla, içine domates ve bulgur kattıkları maydanoz salatası, kekikle ve diğer baharatlarla zenginleştirdikleri peynir salatası ve geleneksel nar ekşili çoban salatası gelir. Gelelim hamurişlerine, lahmacun yapımına çok önem verilir bu ülkede. E, bir yerde lahmacun yapılıyorsa pideden söz etmemek de olmaz değil mi? Çeşit çeşit pideler de Lübnan mutfağı denince akla ilk geleceklerdendir herhalde.

Yeşilliklere sararak yedikleri içliköfte, tıpkı bizdeki gibi etli ve zeytinyağlı çeşitleriyle dolmalar, köfteler ve ızgara etler, zeytinyağlı sebze yemekleri, ve kaymak yerine "aşta" adı verilen peynirle süsledikleri şerbetli tatlılar... Ve bahsedemediğimiz daha nice yemekle Lübnan mutfağı, gerçekten çok zengin ve damak tadına düşkün olan herkesin mutlaka tatması gereken bir mutfak. Meraklısına...

yoğurtlu piraziz çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı barbunya fasulye

á 2 su bardağı mısır

(Mısır yarması da olabilir.)

á 3 su bardağı yoğurt

á 2 su bardağı su

á 1 demet dereotu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Barbunya fasulyeyi kuru olarak kullanacaksınız bir gece önceden ıslatıp ertesi gün bol suyla yumuşayıncaya dek haşlamanız gerekir. Aynı şekilde, mısır tanelerini ya da mısır yarmasını da kuru olarak kullanacaksınız yine bir gece önceden ıslatıp ertesi gün haşlamanız gerekecektir. Ancak barbunya fasulyeyi ve mısırı konserve olarak da kullanabilirsiniz.

Barbunya ve mısırı süzüp tencereye aktarın. Yoğurt ve suyu başka bir kapta karıştırarak koyu ayran kıvamına getirin. Tuz, karabiber ve incecik kıydığınız dereotunu ekleyin. Bu ayranlı karışımı mısır ve barbunyanın üzerine ilave edip soğuk olarak servise sunun. İsterseniz, çorbayı ısıtıp üzerine 3 yemek kaşığı sıvıyağda pişirdiğiniz pul biber de gezdirebilirsiniz.

Zeytinyağlı mantarlı bulgur pilavı

Malzeme listesi

á 3 su bardağı pilavlık bulgur

á 4 su bardağı ılık et ya da tavuk suyu,

á 1 çay bardağı zeytinyağı

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 250-300 gr konserve mantar

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 demet dereotu

Pilavlık bulguru yıkayıp süzgeçte bekletin. Soğanları incecik doğrayın. Mantarları boylamasına ikiye bölüp kenarda bekletin. Dereotunu da ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğrayarak buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağını geniş ve kenarları yüksek bir pilav tenceresinde kızdırıp üzerine incecik kıydığınız soğanları ekledikten sonra, orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.

Yıkayıp süzdüğünüz bulguru da ilave edip yine sık sık karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Üzerine ılık et ya da tavuk suyunu ve iri iri doğradığınız mantarı aktarın. Tuz ve karabiberi de serpiştirip tekrar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatarak orta ısılı ateşte, bulgur suyunu çekinceye kadar pişirin. Üzerine kağıt havlu yerleştirip kapağını tekrar kapatarak 15 dakika dinlendirin. İncecik doğradığınız dereotunu da serpiştirip karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun. Ocağın altını iyice kısıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerine kağıt havlu yerleştirip kapağını tekrar kapatarak 15 dakika dinlendirin. İncecik doğradığınız dereotunu da serpiştirip karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

25 dakika
Yazarın Tüm Yazıları