Ortadoğu haritası her şeyi anlatıyor

BUGÜN hemen karşınıza bir Ortadoğu haritası alın ve bakın.

Filistin, barış olsaydı İstanbul’dan otomobille bir günden kısa bir sürede gidilebilecek kadar yakınımızda.

Bakın neler oluyor. Yıllardır İsrail’e karşı mücadele eden bir halk, bugün birbirini katlediyor.

Gazzeliler iki ateş arasında. Ekranlarda inanılmaz sahneler görüyoruz.

Hamas’ın sağladığı üstünlüğü, eline geçirdiği gıcır gıcır Kalaşnikof’lara bağlayan yorumlar yapılıyor bugün.

Uluslararası çeşitli terör listelerinde yer alan İslamcı Hamas, Filistin devlet memurlarına aylıklarını ödeyemeyecek kadar sıkı bir ambargo altında. Nereden buluyor bu silahları?

Javier Solana, Mısır sınırına uluslararası güç konuşlandırma teklifine Avrupa Birliği’nin destek verdiğini açıklıyor.

Buradan gelen silah ve militan akışını kontrol etmek için.

* * *

MISIR
. Haziran başından beri tutuklanan Müslüman Kardeşler Örgütü üyelerinin sayısının bini bulduğu söyleniyor. 2005 seçimlerinde Meclis’te sandalyelerin beşte birini kazanan Müslüman Kardeşler’in, bu hafta yapılan şura seçiminde etkin olmaması içindi bütün bunlar.

Müslüman Kardeşler, Meclis üst kurulunun danışma organı olan Şura’ya temsilci sokamadı ama halk içinde gücünden bir şey kaybetmedi.

Müslüman Kardeşler’in gençler arasında etkisi yaygınlaşıyor. Kapı kapı dolaşıp yoksul halka yaptıkları yardımlarla siyasi temellerini derinleştiriyorlar. Amerikan karşıtlığı, yoksulluk ve mağduriyet, siyasi propagandalarının en güçlü noktaları.

Zaten bu seçimlerde örgütün esas hedefinin kazanmak değil, "Dine saygı gösterdiğini ve İslami kuralları uyguladığını iddia eden hükümetin ikiyüzlülüğünü teşhir etmek olduğu" ileri sürülüyor.

Bir hatırlatma. Hamas, 1987 yılında Müslüman kardeşlerin Filistin örgütü tarafından kuruluyor.

* * *

MISIR
sınırına uluslararası güç yerleştirme çabası sonuç verebilir mi? Gazze’de istikrar sağlanabilir mi? Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas İsrail’in kabul ettiği tek muhatap olarak barış görüşmelerine başlayabilir mi?

Hiç sanmıyorum. Uluslararası güç Lübnan’da etkili olabildi mi?

Gaziantep’ten otomobille yola çıktığınızda, Şam üzerinden beş saatte varacağınız kadar yakın bize Lübnan.

Lübnan’da savaş var. El Kaide’nin müstear isimlisi, El Fetih kamplarında Lübnan ordusuyla savaşıyor. Önceki gün Suriye karşıtı etkili bir siyasetçi öldürüldü. Kadınlı erkekli kafeleri, gece yarılarına kadar açık dükkanlarıyla yasemin kokulu Beyrut gecelerinin yeniden canlanacağı ümidini yaşatmaya çalışan çarşı Korniş’in yanı başında.

* * *

ORTADOĞU
haritasını karşınıza alın. Terör, karmaşa, çatışmalar arasındaki bağlantılar arasına çizgiler çekin. Bu çizgilerin, İran, Suriye, Irak da dahil bütün bölgeyi içine aldığını göreceksiniz.

Bu bir kara delik. Hemen yanı başında Türkiye var.

Haritaya bakıyor ve "Ne kadar şanslıyız" diyorum.

Bölgenin, kurumlara dayalı en sağlam devletine ve sivil toplum gücüne sahip, demokrasi, laiklik, insan hakları, hukuk gibi evrensel değerlere, diğerlerine göre en fazla saygılı ülkesi olmak, bu haritaya bakınca ne büyük ayrıcalık.

Ama bugün öyle bir gün ki, ya sahip olduklarımızı derinleştirip güçlendireceğiz ve şansımızı koruyacağız ya da bir çizgi de farklılıklarımızın üzerine çekilmesine seyirci kalacağız.
Yazarın Tüm Yazıları