Örnek First Lady: Emel Korutürk

DEVLETİN resmi arabasıyla değil, ailenin özel Renault arabasıyla dolaşıyor 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün eşi Emel Korutürk.

Haberin Devamı

Nefis Fransızca ve İngilizcesi, edebiyata hâkimiyeti yanında resme olan düşkünlüğü ön planda. Lozan’daki eğitimi İbrahim Çallı ekolü ile sürdürüyor. Hem kendi resim yapıyor, hem pek çok resim ve başka eşyalar armağan ediliyor. Armağanların tamamını Korutürk ailesi devlete bırakıyor, görev süresi bitince, Çankaya’dan ayrılırken tek birini bile almıyor.
Emel Hanım 98 yaşında hayata veda ediyor. O dönemde Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcülüğü görevini yürüten Ali Baransel dünkü sohbetimizde “Tevazu sahibi, halkla kaynaşmış biriydi. Köşk’te herkesin derdiyle ilgilenir, bunların basına yansımasına izin vermezdi. İyi bir aileden gelmişti, eşine çok saygılıydı. Sohbetlerinde herhangi bir olay karşısında, politik görüş belirtmekten özellikle kaçınırdı” diyor.
Emel Hanım’ın ruhu şad olsun.

Haberin Devamı

CHP’de 25 belge

CHP Parti Meclisi üyesi, bir zamanlar Bakan Ercan Karakaş dün hatırlatıyor:
“CHP ve SHP olarak biz bugüne kadar Kürt sorunu için tam yirmi beş belge hazırladık. Parti programlarında ya da özel çalışmalarda sorunu inceledik. O belgeler arşive kalktı, oysa pek çok öneri içeren metinlerdi. Şimdi o belgeleri değişen koşullar karşısında güncellemek gerek. Partide ciddi birikim var, onu değerlendirmek gerekiyor”.
Karakaş doğru söylüyor.

Oligarkların Kıbrıs macerası

MOSKOVA hapishanesinde Sergey Magnizki feci bir işkence sonucu öldürülüyor. Devlet hapishanesindeki işkencenin nedeni 37 yaşındaki dedektif Magnizki’nin 230 milyon dolar tutarında paranın Güney Kıbrıs’a kaçırıldığını tespit etmesi.
Neden resmi hapishane, neden işkence? Yakalamış işte, daha ne? Öyle değil, para Rus rejimini rahatsız edecek adreslere uzanıyor.
Rejimle bağlantılı ya da değil, Güney Kıbrıs Rus oligarkları için tam cennet. Karapara aklamak, vergi kaçırmak için okyanustaki bazı adaları çoktan geride bırakıyor.

EN ZENGİNLER

Rusya’daki para babaları şöyle sıralanıyor.
Alişar Osmanov: Özbek asıllı Osmanov maden ve yayınevi sahibi. En zengin Rus, serveti 18.1 milyar dolar.
Vladimir Lissin: Eski Rus Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı. Medya grubu sahibi, serveti 15.9 milyar dolar.
Aleksi Mordaşov: Çelik baronu, Avrupa’da turizm yatırımları sahibi, serveti 15.3 milyar dolar.
Vladimir Potanin: Dünyanın en büyük nikel madenlerinin sahibi, serveti 14.5 milyar dolar.
Vagit Alekperov: Sovyet döneminde enerji bakan yardımcısı, şimdi Rusya’daki en büyük petrol zinciri sahibi. Serveti 13.5 milyar dolar.
Roman Abramoviç: İngiliz Chelsea takımının sahibi, serveti 12.1 milyar dolar.
Dimitri Ribolovlev: Gübre sanayisinde bir dev, serveti 9 milyar dolar.
Yelena Baturina: Listeye giren tek kadın. Eşi eski Moskova belediye başkanı. Kremlin, adamı görevden alıyor. Yelena Londra’ya taşınıyor, serveti 1.1 milyar dolar.
Pek çok Rus zengini Güney Kıbrıs’a geçen yıl 60 milyar dolar kaçırıyor. Para aklanıyor, sonra 13.5 milyar doları Rusya’ya yatırım olarak dönüyor. Emmebasma tulumba. (Der Spiegel, 14 Ocak 2013, sayfa, 80-84)

Haberin Devamı

AB DİKEN ÜSTÜNDE

Rusya-Güney Kıbrıs trafiği AB’yi telaşlandırıyor. Avrupa ülkelerinin başbakanları Güney Kıbrıs’a sadece Rum aşkına gitmiyor.
Çökmüş Güney Kıbrıs ekonomisinde bankalar batıyor, Avrupa’daki krize tehdit oluşturuyor.
AB liderleri Güney Kıbrıs’ı sıkıştırıyor, ama Rumlar “Biz 2004’te AB’ye girdik, AB’nin para aklama ve vergi kaçırmayı önleyen bütün kurallarını uyguladık” yalanını hâlâ sürdürüyor. Madem öyle, Rusların o paraları ne?
Güney Kıbrıs’ı zamanında öve öve bitiremeyen AB bugün kara kara düşünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları