Orhan Veli ve Amerikalı narsist

New York'u anlatmaya kalkışanın işi zor. Batıda Niagara şelalesinden başlıyor, güneydoğuda Manhattan'a uzanıyor.

Haberin Devamı

Diğerleri ''Buğulu Sular'', ''Buğday Başkenti'' gibi tanımlamaları benimserken New York'un kent bazında ''Big Apple', tümünde '' Empire State'' lakapları var. ''Büyük Elma'' zenci müzisyenlerin taktığı lakap, ''İmparator Eyaleti'' ise üretim ve nüfustan tarih, siyaset, ticaret, finansman, turizm, ve kültürel alanlarda liderliği nedeniyle layık görülmesinden kaynaklanıyor. Üstelik New York Amerika'nın ilk başkenti.

New York'un bence en önemli özelliÄŸi, insanları. New York'lular mitolojik tabirle kendisine 'aşık', asgarisinden hayran,'narsist' kiÅŸiler. Weill SaÄŸlık Merkezi'nden Frank Yeomans ''Ãœlkede yüzde itibarıyla düzensiz, özel kiÅŸilikli olduÄŸuna inanmış narsistlerin çoÄŸunluÄŸu New York'ta yaşıyor. DeÄŸiÅŸik kimlikli oldukları için buraya geliyorlar. Â

Haberin Devamı

New York farklı bir kent. Sporcusu Madison Square, müzisyeni Carnegie Hall'da yeteneğini gösterdiği takdirde zirveye ulaşacağını biliyor. Sinatra bile ünlü şarkısı New York, New York'ta ''Orada başarırsan, her yerde başarırsın.'' diyor. Narsistlerin ortak özelliği güç sahibi, mesleğinde aşırı başarılı ve fiziki görünüşü cezbedici olması.

Tanıdık var mı New York'lu narsistlerde diye sağa, sola soruyorum. Her kafadan bir ses çıkıyor: ''Aradığından fazlasıyla, dolandırıcılıkla Guinness Rekor Kitabı'na geçen Bernie Madoff, emlak kralı Donald Trump, Belediye Başkanı Michael Bloomberg, son iki yılın en şöhretli pop şarkıcısı Lady Gaga, yüksek sosyeteden Paris Hilton, yeni TV dizisi Jersey Shore'un yıldızı Snooki.''

Özelliği ne bu insanların? Madoff matematik zekasıyla 70 milyar dolar dolandırdı. Lady Gaga şov kraliçesi, kısa konserlerinde dahi hayranları dört sokak kuyruğa giriyor. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da 10 milyon, Facebook'da 32 milyon izleyicisi var. Oprah kadar popüler oldu.  Bir yılda 90 milyon dolar kazandı, gençliğin gözdesi şimdi. Trump uçaklarından otellerine her yere adını yazdırıyor. ABD başkanlığına seçileceğine inanıyor. Trump önemli bir marka oldu. Bloomberg hatalı kararlarını eleştirenleri ''Ben yaptım, oldu.'' diye tersliyor. Adam hem belediye başkanı hem de 15 milyarlık servete sahipse yapacak bir şey yok. Paris, Hilton oteller zincirinin varisi, Snooki 1.45 cm. boylu, göğüsleri havan topu büyüklüğünde avam gençliğin yeni aşkı. Karşılaştıklarına ''En güzel, en seksi benim.'' diyor.

Haberin Devamı

Türk-Amerikalılar arasında 'narsist' kim denildiğinde akla ilk gelen Dr. Mehmet Öz. Öz adı artık hekimlik yerine tıp kökenli TV programlarıyla özdeşleşti.

Mehmet Öz atletik yapılı, yakışıklı, bilgili, multimilyoner bir tıp adamı. Son iki yıldır izlenme rekorları kıran programlar hazırlıyor. Amerika'da en fazla tanınan hekim olduğuna eminim. Bu ülkede Dr. Öz adını duymamış olanın bir gece önce Ay'dan dünyaya paraşütle inmiş olması lazım. Ekranlarda narsist davranışını görmedik bugüne kadar. Bu kısa listedekilerin hepsi New York'lu.

Amerikan Psikiyatri Cemiyeti'nin 'narsist' teşhisi için hazırladığı 9 sorunun 5'ine 'Evet' dediğinizde düzensiz kişilik bozukluğu içindesiniz. Kişisel hayranlık derecelerini teşhis testinde ''Kendinizi muhteşem görme duygunuz var mı? Siz benzeri olmayan özel bir kişiliğe sahip olduğunuza inanıyormusunuz? Aşırı hayranlık görme ihtiyacı duyuyormusunuz?  Başkalarına gıpta ediyormusunuz? Sınırsız başarı, güç, kudret, güzellik ve ideal aşk fantezilerine çok zaman ayırıyormusunuz?'' gibi sorular var.

Haberin Devamı

New York cimnastikhanelerinde vücut çalıştırmaya giden genç erkekler duvar boyu aynalar karşısında bıkmadan usanmadan hayranlıkla kaslarını inceliyorlar. Orhan Veli'nin ''Bir elinde cımbız, bir elinde ayna...'' diye başlayan şiiri Amerika'lı narsistlere de hitap ediyor dersek yanlış laf etmiş olmayız.

Yazarın Tüm Yazıları