Önemsiz bir konu

BUGÜN size bir mahalli gazetenin, günlerden beri yaptığı haberlerle gündeme taşımaya çalıştığı ama sesini bir türlü duyuramadığı bir konuyu aktaracağım.

Bana ne mahalli bir gazetenin haberinden diyebilir aşağıdaki satıra geçmeden benimle vedalaşabilirsiniz.

Kalmaya karar verdiyseniz anlatayım.

Çanakkale Olay Gazetesi bir haftadan beri Kazdağları’yla ilgili çok önemli haberleri sayfalarına taşıyor.

Kazdağları altın uğruna talan edilecek.

Gazete uyarıyor, hatta "Kazdağları vatan parçası değil mi" diyor.

Homeros’un İda dediği, 1200’lerden itibaren bölgeye yerleşmeye başlayan Alevi Türkmenlerin ise kutsal saydıkları kazlara ithaf ederek Kaz Dağları adını verdikleri bu bölge değerli su kaynaklarına sahip. Zaten İda "bin pınarlar" anlamına geliyor.

Kazdağları’nın bir başka zenginliği de maden. Altın madeni açısından Türkiye’nin en zengin bölgelerinden biri.

Çanakkale Olay Gazetesi, 10 Ağustos tarihli haberinde, "Kazdağları’nın doğu yakasında yapılan sondaj çalışmaları yetmezmiş gibi İda’nın batı yakasındaki Ayvacık-Kısacık altın rezervinin Ekim’de ihale edileceği bildirildi" diyor. Haberde MTA Bursa Bölge Müdürü’nün "bu bölgede altın aramak için şimdiden üç firmanın talip olduğu" açıklaması yer alıyor.

***

ASLINDA
burada altın arama çalışmaları üç yıl önceye dayanıyor. 2004 yılında maden yasasında yapılan değişiklik altın çıkartma işini son derece cazip hale getirdi.

Bu değişikliğe göre maden şirketleri istedikleri yerde arama yapma hakkı ile çevre etki değerlendirme raporu ÇED olmaksızın yüzde 10 işletme hakkına sahip oldular.

Kazdağları’na ilgi bu yasadan sonra arttı.

Kirazlı ve Çan’a bağlı Etili’de sondaj çalışmalarına başlayan Kanada şirketinin, 3 yılda 15 arama çalışması yapmışken altı aydan bu yana sondaj sayısının 385’e yükseldiği söyleniyor. Bölge halkı tedirgin. Bir ay önce 23 köyün yararlandığı su havzasında sondaj çalışmaları yapılınca sular kirleniyor.

Sağlık İl Müdürlüğü, "Kesinlikle içilemez" raporu verdi.

Çan Belediye Başkanı Ali Sarıbaş, "2008 yılına kadar ilgili su havzalarının da içinde bulunduğu bölgede altın rezervi tespit çalışması yapılmasına yönelik izin alınmış. Su ile birlikte ağaçlar da katlediliyor. Belediye olarak müdahale şansımız yok. Su havzalarını değiştirme şansımız da yok, ağaçların kesilmesinin engellenmesinin de. Tepkinin tabandan oluşması lazım" diyor.

***

ÇANAKKALE
Sivil Toplum Örgütleri ayakta. Çanakkale Olay Gazetesi, Çanakkale Evrensel gazetesi olayı dikkatle izleyip gündemde tutuyorlar.

Çanakkale Akademik Odalar Birliği Sözcüsü Cengiz Demirel, Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Kazdağları’nda altın madeni arama çalışmaları olanca hızıyla sürmektedir. Maden sahaları ekonomik ömrünü tamamlayıp terk edildiğinde ilimizin birçok yerinde başta siyanür olmak üzere zehirli atıklar ve ağır metallerle dolu atık barajları yöre halkı ve tüm canlılar için risk oluşturacaktır. Çanakkale yaşanmaz hale gelecektir" diyor.

***

KAZDAĞLARI
, zengin altın rezervlerini bağrında ne zamana kadar saklayacak? Bu altın çıkartılmasın mı? Doğru ama "Çanakkale Çevre Gönüllüleri"nden Şerafettin Kalfa’nın da bir sorusu var. "Önce kalkınma mı, yoksa önce yaşam mı?"

Böyle konular da var gündemde. Kimilerine göre önemsiz, kimilerine göre yaşamsal.
Yazarın Tüm Yazıları