On dört il başkanı Ankara’da oturuyor

CHP’nin internet sitesi yenileniyor. Yenilendiği anda, siteye aynı anda 120 bin başvuru geliyor. Henüz kurulmuş olan CHP sitesi dayanamıyor, çöküyor, sonra düzeltiliyor.

120 bin kişiyi hiç bir partinin miting alanında toplaması mümkün değil. Ama, internet üzerinden milyonlarca kişiye ulaşması mümkün.
CHP’nin kurumsal olarak internet işleyişi dışında, Kılıçdaroğlu’nun kişisel internet bağlantısı var. Örneğin, Facebook’ta 800 bin Kılıçdaroğlu taraftarı (fan) belirleniyor. Aynı alanda diğer parti liderlerinin, buna Tayyip Erdoğan dahil, internet taraftarı çok daha az, hatta yarısı kadar.
Seçime giderken, herhalde diğer partiler de aynı yönteme başvuracak, partiler propaganda aracı olarak interneti çok sık kullanacak.
ÜYE OLMAK ZOR
CHP’de bugün kurultay var. Bu gibi teknik ayrıntıların kurultayda yeri yok. Oysa, bugünden itibaren CHP’nin başarısı bu ayrıntılarda gizli.
Bugün varsa yoksa, blok liste ve o listeye kimlerin gireceği. Geniş halk kitlelerini hiç ilgilendirmiyor. Bununla birlikte, CHP’yi kimlerin yöneteceği elbette önemli. Çünkü, seçimde elde edilecek şu ya da bu sonuç, bugün yönetime gelecek ekibin hanesine yazılacak.
Blok listeyi bilmem, ama bildiğim bir şey var. CHP örgütü iyi çalışmıyor. Pek çok yerde aksıyor.
Bunun pratik uygulamalarından biri, kendini gelen şikayetlerde gösteriyor. Örneğin, CHP’ye üye olmak bir dert. İnsanlar CHP il ya da ilçe binalarına üye olmak için geliyor, geri dönüyor. Kendilerine olmadık güçlük çıkarıldığını öne sürüyor.
ÖRGÜT VE ÖRGÜT
Bir partinin iktidar şansı sadece lidere bağlı değil. Bir de, örgütün çalışması var. Bu gerçek liderin karizması yanında, bizde ve dünyada her parti için geçerli.
CHP örgütü uzun süredir rahata alışmış görünüyor. Genel merkezden onları yerinden oynatacak bir işaret uzun süredir gelmiyor. Onlar da, işe o kadar asılmıyor. O kadar ki;
81 il başkanından 14’ü kendi illerinde değil, Ankara’da oturuyor.
Bu garip bir durum. Başkan kendi ilinde oturmadıktan sonra, o ilde partisi adına siyasal faaliyeti nasıl yürütecek? Hayır, yürütemeyecek.
Örgüt ve çalışması, CHP’nin en temel sorunlarından biri. Liderin hırsı, perspektifi, partinin programı yanında, seçimi kazanmakta bence örgütün çalışmasının ciddi payı var.
Yeni yönetimin görevi örgütünü çalıştırmaktan geçiyor.

Fiilen Kürt Özerk Bölgesi

BU yıl sohbaharda okullar açılırken, okulları boykot ediyorlar.
İki hafta önce, Demokratik Toplum Kongresinde aldıkları kararla, öz savunma güçleri adı altında kendi milis güçlerini kurmaya yöneliyorlar.
Şimdi iki dili, Türkçe ve Kürtçeyi, yaşamın her alanında geçerli kılmak üzere harekete geçiyorlar. Bu karar üzerine, Diyarbakır’a bağlı 97 köy ve mezraya Türkçe ve Kürtçe tabelalar asıyorlar.
Belediyelerde çalışan personele Türkçe dışında, Kürtçe bilme zorunluğu getirileceğini açıklıyorlar.
Güneydoğu’da eğitimin yerel yönetimlere devredilmesini istiyorlar.
Kürtler bakıyor ki, Kürt Sorununun çözümü için Türkiye Cumhuriyeti ateş kes rehavetine kapılmış, bahtının rüzgarına gidiyor, onlar da, kendi göbeklerini kendileri kesme kararı alıyor. Düğmeye basan İmralı.
Silahlara başvurmadan, Güneydoğu’da fiilen özerk bölge oluşturma çabaları. İşin ilginç yanı, olaylar sözlerden çıkıp, fili durum yaratmaya dönüşmesine rağmen, hükümetten henüz ses yok. Sadece Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in uyarısı var. Oysa;
Türkiye’de siyasal rejim fiilen değişiyor, fiilen Kürt Özerk Bölgesi kuruluyor ama, garip bir sessizlik egemen.
Bu fiili durumu Türkiye ilk kez yaşıyor. Çok farklı, çok ayrı bir durum.

Adalet Bakanlığı spor mahkemelerine karşı

YARGI dava dosyalarından başını kaldıramaz halde. Davalar iki, üç yıl, hatta daha fazla sürüyor, adalet inanılmaz biçimde gecikiyor.
Meclis komisyonlarında şu sıralarda Spor Yasası konuşuluyor. Sporda şiddeti önlemeye yönelik ögeler tasarıda ağır basıyor. Bunlar arasında cezaların yüksek tutulması ve hemen verilmesi var. Buna ek olarak, spor davalarının yeni kurulması düşünülen Spor Mahkemelerinde görülmesi öngörülüyor.
Adalet Bakanlığı, “bunca dava varken ve davalar bu kadar uzun sürerken, bir de spor mahkemesi kurmak idari olarak mümkün değil” itirazında bulunuyor.
Bugün ve yarın Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile federasyon temsilcilerinin bir araya gelerek, tasarının ilgili maddesine çözüm bulmaları bekleniyor.
Yazarın Tüm Yazıları