Olağanüstü Para Kurulu radikal kararlar demek

PİYASALARDA, son dönemdeki dalgalı seyri değiştirebilecek, "dönüm noktası" potansiyeli taşıyan bir haftaya başlıyoruz.

Merkez Bankası’nın dün, Çarşamba günü olağanüstü Para Kurulu’nu toplama kararını açıklaması bile tek başına, bu haftanın, piyasalarda radikal kararların alınacağı, trendi değiştirebilecek önemde bir hafta olacağını gösteriyor.

Merkez Bankası Para Kurulu’nun olağanüstü toplanması, adı üstünde, ancak olağanüstü durumlarda başvurulacak bir yöntem. Yani olağanüstü toplantı, bizce mutlaka faiz artışının alınacağı, bu kadar kesin olmasa da büyük ihtimalle aynı zamanda dövize müdahale kararının alınacağını şimdiden gösteriyor.

Bu olağanüstü duruma yol açan gelişme ise Cuma günü açıklanan Mayıs ayı enflasyon verileri oldu. Bu veriler tüm piyasaları olduğu gibi, Merkez Bankası’nı da korkuttu.

Bankacılar, geçtiğimiz Cuma günü enflasyon verileri açıklanana kadar güzel bir piyasa yaşadıklarını söylediler. Özellikle saat 15.30-16.30 arası, sanki satış trendinin geriye döndüğünü gösteren işaretleri almaya başladıklarını hissettiklerini kaydeden bankacılar, "Ancak 16.30’da enflasyon verileri açıklanınca seyir yeniden tersine döndü" dediler.

Cuma günkü iyileşmenin ABD’nin istihdam verilerinin açıklanmasıyla, tüm gelişmekte olan ülkelerde aynen yaşandığını kaydeden bankacılar, "Bizdeki enflasyon verileri sadece bizim piyasayı değil tüm dünya piyasalarını etkiledi, tüm gelişmekte olan ülke piyasaları bizim enflasyon rakamından sonra yeniden geriye gitmeye başladı" dediler.

Merkez Bankası’nın 10 gün önce yaptığı olağan para kurulu toplantısında, radikal karar alarak önemli oranda bir faiz artırımına gitmesinin piyasaları değiştirebileceğini söylemiştik ama Para Kurulu buna cesaret edemedi. Yine "orta vadeli bakış" bozulmadı gerekçesiyle faiz artırımına gitmedi, faizlerin aynen korunması kararı aldı. Elbette onların tercihiydi; ama o zaman faiz artırım kararı alınsaydı, belki Cuma günkü enflasyon verisi piyasaları bu kadar korkutmayacaktı. Gerçi kesin konuşmamak gerekir; belki de o zaman artırım yapsa bile, yine de yeni bir artırım gereği doğabilirdi.

Neyse, yanlışın neresinden dönülürse kardır deyip, Olağanüstü Para Kurulu Toplantısı kararını desteklemek gerekiyor. Aynı şekilde, bu olağanüstü toplantıda faiz artırım kararını, bununla birlikte artık dövize müdahale kararının alınmasını da bizce desteklemek gerekiyor.

2-2,5 PUANLIK ARTIRIM ZATEN FİYATLARIN İÇİNDE

Olağanüstü Para Kurulu Kararı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın dün İstanbul’da gazetecilerle yaptığı toplantıdan kulağımıza gelenler, zaten bugün piyasalarda kesin bir faiz artırım kararı beklentisi doğuracağını ortaya koyuyor.

Konuyla ilgili görüş sorduğumuz bankacılar, bu kararın olumlu olduğunu, piyasalardaki havanın bugün biraz yumuşayabileceğini söylediler. "Ne kadarlık bir faiz artırımı bekliyorsunuz?" dediğimde ise bir Fon yönetici, "Zaten Merkez’in yapacağı 2-2,5 puanlık bir artırım, şu anda piyasadaki fiyatların içinde var" dedi. Cuma kapanışta faizlerin yüzde 17.5’a ulaştığını hatırlatan aynı bankacı, Para Kurulu’ndan 2-2,5 puanlık bir artırım kararı çıkmasının sürpriz olmayacağını söyledi.

Aynı bankacı, "Ancak bu yetmez, mutlaka dövize müdahale kararının da alınması gerekir" yorumunda bulundu. Bugünden itibaren piyasaların bu beklentilerle yumuşayacağını, dışarıda kötü bir şey olmazsa bir miktar düzelme yaşanabileceğini kaydeden bankacı, "Ancak sadece faiz artırım kararı çıkarsa, piyasalar birkaç güne yeniden kötüleşebilir" dedi. Piyasaların Merkez Bankası’nın yapacağı bir döviz müdahalesi için geç kaldığı görüşünde olduğunu, daha doğrusu genelde böyle düşünen geniş bir bankacı kesimi olduğunu biliyoruz.

Ancak Başkan Durmuş Yılmaz da özel sohbetlerimizde "Biz bu rezervi müdahale için biriktirdik" diyerek müdahale yapacağını ama bunun için doğru zamanı beklediğini söyleyip duruyor. Yani dışarıdaki piyasalar gözlenerek, bu hafta döviz müdahalesi de gelebilir.

Bizce Başkan Yılmaz doğru yolda, umarız Hükümet bu doğru yola destek verir.
Yazarın Tüm Yazıları