Okulda 'popülerlik' yarışı

Çocukların dünyasında oldukça şaşırtıcı şeyler oluyor. Son zamanlarda en çok istedikleri şey 'okulun en ünlü çocuğu' olmak. Peki, bir çocuk bunu neden ister? Psikolog Doç. Dr. Yıldız Dilek Ertürk yanıtladı.

Haberin Devamı



İşte 5 ebeveynden 5 soru ve Dilek Hoca'nın yanıtları...


Çocuğum okulda popüler olmak istiyor? Bunu istemesi normal mi?

Evet, gayet normal. Çünkü her genç popüler olmak ister. Öncelikle popüler olmanın onun için ne anlama geldiğini anlamamız gerekir. Fark edilmek, beğenilmek, takdir edilmek, örnek gösterilmek gibi anlamlar ifade edebilir. Eğer ergenin popüler olma çabası olumlu özellikleriyle gerçekleşmez ve fark edilemezse, bazı durumlarda olumsuz davranışlar ve yönelimlerle de ilgi çekmeye çalışabilir. Unutmamamız gereken bu dönemin bir kimlik kazanımı arayışı dönemi olduğu, popüler olma isteği, utanma geri çekilme ve çekingenlik gibi tam ters davranışlarla da kendini gösterebilir.

Haberin Devamı

Çocuğum okuldaki arkadaşlarını kıskandığını söylüyor. Ona ne söylemeliyim?

Öncelikle onun olumlu, başarılı ve iyi alanları öne çıkarak kendine güvenmesini sağlayın. Örneğin; “Her insan birbirinden farklıdır. Dolayısı ile hepimizin güçlü ve güçsüz yanları vardır. Önemli olan kendimizi iyi tanımamız ve fark etmemizdir. Onun için sen de güçlü olduğun yönlerini fark etmelisin ve kendine güvenmelisin. Tamam, anlıyorum arkadaşının saçları veya gözleri senin hoşuna gidiyor olabilir, derslerde senden daha iyi not alıyor olabilir. Bakalım senin başarılı olduğun alanlar neler, gel bir düşünelim. Örneğin ben senin yardımseverliğini, sıcacık kalbini çok seviyorum. Gülmek sana çok yakışıyor…” gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Ancak hiçbir şekilde başka çocuklarla kıyaslamayın ve onu rekabete zorlamayın.

Çocuğum okuluna gitmemi istemiyor. Beni okulda görmek istememesi normal mi?

Son derece normal. Özellikle buluğ çağında, çocuğun aileden kopma isteği vardır ve aile ile birlikte görünmekten kaçınır. O artık bir yetişkin olduğunu düşünür ve anne babası ile görünmesinin itibarına zarar getireceğine inanabilir. Özellikle okul gibi arkadaş çevresinin olduğu ortamlarda ailesi tarafından denetlenmek istemez. Arkadaşlarının kendisiyle bu konuda dalga geçmesinden çekinir.

Haberin Devamı

Çocuğum popüler olmak için marka giyinmek istiyor? İstediklerini yapmalı mıyım?

Ailenin çocuğa örnek olması çok önemlidir. Değerin marka ile ölçülmediğini, temiz ve özenli giyinmenin çok daha önemli olduğu çocuğa aktarılmalıdır. Gençler, pop starları, sporcuları, dönemin popüler kimliklerini kendilerine rol model olarak seçerler. Bazen bu rol modeller çevrelerindeki arkadaşları ve onların grupları da olabilir. Grup dışına çıkmamak için, akranları tarafından kabul edilmek ve hatta öne çıkmak için marka tercihleri ve bağımlılıkları olabilir. Bu noktada gençlerle zıtlaşmamak gerekir. Her ailenin bir bütçesi vardır ve alabildikleri farklıdır. Her isteğini almak değil ama mantıklı olanları arasında hedef ve sınır koyarak seçim yapabilme özgürlüğü tanınmalıdır. Kendi sınırlarını aşan durumlarda aile, bu durumu çocuğuna anlatmaktan kaçınmamalıdır.

Haberin Devamı

Çocuğum kendini beğenmiyor. Onun kendini önemsemesi için ne yapmalıyım?

Ergenlik kendini tanıma ve fark etme dönemidir. Kendini tanıması için ona fırsat tanıyın. Onu olumsuz yönde eleştirmeyin ve onunla dalga geçmeyin. Onun varlığının ne kadar önemli olduğunu hissetmesi için, onu ne kadar önemsediğinizi hissettirmeye çalışın. Başarabileceği küçük hedefler belirlemek ve onları gerçekleştirdiğinde takdir etmek, hem yetişkinlik becerilerini geliştirecek hem de işe yaradığı duygusuyla kendisini kabul etmesine fırsat tanıyacaktır.

Peki, ne yapmak gerekir?

Sakın ama sakın bir ergenle zıtlaşmayın. Unutmayın ergen olan çocuğunuz, siz değilsiniz. Ergen anne baba olmamaya çalışın. O sadece kendisiyle ilgili bir savaşın içinde. Siz düşmanı değilsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları