Oda seçimleri aniden bastırdı

Haberin Devamı

İŞ dünyamızın en önemli kuruluşlarının buluştuğu platformların başında gelen meslek odaları ve borsalarda seçimler birden bastırdı. Seçimlerin ertelenmesi ile ilgili olarak yapılan varsayımların aksine; Anayasa Mahkemesi’nin iki dönemden fazla seçilmeme kuralını iptal kararı ile gündem hızla değişti. Şubat ayı başında yapılacak seçimlerde yıllardır yöneticilik yapan kişilerin değişeceği beklentisi bu kararla yerle bir oldu. Başka görevler, veya emeklilik için kendisini hazırlayan birçok oda ve borsa başkanı, meclis başkanları ve üyeler; tekrar göreve seçilmek için kolları sıvadı.
Bunu en doğal demokratik hak olarak görebilirsiniz. Fakat ilerleme ve gelişmenin anahtarının burada yattığını zannetmiyorum. Değişim bir kurum ve kuruluştaki en etkin güçtür. Tabii mevcudu korumak da bazı kişileri güçlü yapabilir, ama bunun kurumlarına ne kadar yansıdığı tartışılır.
Bugün için bütün bu tartışmalara bir nokta koyarak eski düzene dönülmenin getirdiği sonuçları göreceğiz. Beklenen birçok yenilik ve değişiklikler büyük bir ihtimalle gerçekleşmeyecek.

Haberin Devamı

NACE kodları ile listeleme
Bu seçimlerin başka bir özelliği de oda ve borsalara üye olan kuruluşların bulunduğu listelerin yeniden düzenlenmiş olması. Geçtiğimiz yıllarda Maliye Bakanlığı tarafından yenilenen ve firmaların iştigal konularını içeren yeni NACE kodlarına göre hazırlanmış listeler, seçimde önemli rol oynayacak. Avrupa Topluluğu Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırması aşamasında NACE Kod sistemini uygulamakta. Faaliyet konularına göre işyerleri ve işletmeler altı haneli bir kod ile sınıflandırılmakta. Oda ve borsaların listeleri de artık bu kod sistemi ile düzenlenmektedir. Bu listeleme Maliye Bakanlığı’ndan ilgili odalara biraz geç gönderilmiştir. Bugün için birçok oda ve borsa bu listelerin üyelerine ulaşmasında bile sıkıntı yaşamaktadır. Diğer bir değişle firmalar kendi meslek grubundaki diğer üyelerini görememektedir. Bu bazı kesimlerde haksız rekabeti de doğuracaktır.
Aylar önceden belli olan bir seçimin şartlarını son dakikada değiştirme hastalığımızın en somut örneğini yaşıyoruz. Kuralları değiştirerek yepyeni bir mücadele ortaya çıkarmanın meslek örgütlerindeki en demokratik platformlardan biri olan “Seçim Platformu”na nasıl yansıyacağını hep beraber göreceğiz.

 

Yazarın Tüm Yazıları