O haberi cebinde unutacak

İNGİLİZ asker Afganistan’da bir çocuğu öldürüyor. Terör örgütü Taliban ile savaşırken.

İngiliz yargıç çocuğun ölümüne yol açan o asker, askerin komutanı ve Savunma Bakanı hakkında soruşturma açıyor. Çocuğun ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle. Kullanılan silahtan, verilen emirden, askeri taktiğe kadar uzanan bir soruşturma zinciri.

Hukukun üstünlüğüne ilişkin çarpıcı bir haber.

Mehmet Altan bu haberin bir kopyasını geçen akşam yenilen özel yemekte Tayyip Erdoğan’a veriyor. Başka ülkelerde demokrasinin nasıl işlemekte olduğunu gösteren örnek olmak üzere.

Erdoğan haberle ilgileniyor ve kopyayı cebine koyuyor. Mehmet Altan’ın uyarısı yerinde ama, bence Erdoğan o kopyayı cebinde unutacak. Çünkü:

Erdoğan yorgun ve bitkin ve bu saatten sonra yeni bir şey yaratması çok güç.

YALNIZ BİR ADAM


Türkiye’nin toplumsal bir rüyası yok. Erdoğan, Türkiye’ye böyle bir rüya sunmaktan çok uzak. Tersine, kabus sunmakla meşgul. Tayyip Erdoğan:

- Sadece doğal destekçilerinin değil, farklı sebeplerle destek verenlerin de umutlarını boşa çıkartıyor. Belli bir görüşe mahkum oluyor. O görüş katı bir ideolojinin ürünü.

- Erdoğan kendisini eleştirenleri tümüyle dışlıyor. Karşı fikre tahammülü kalmıyor. Yakın çevresinde hiç kimse farklı bir düşünce dile getiremiyor.

- Sinirli üslup herkesle ilişkilerini bozuyor. Hızla yalnızlaşıyor.

- İç ve dış politikada ciddi hatalar birbirini izliyor. İçerde örneğin, Güneydoğu’da milliyetçi politikaya dönüyor. Kürt sorununda çözüm için, dönüp dolaşıp Barzani’ye bel bağlıyor.

- Ekonomik krizi kötü yönetiyor.

BERBAT BİR ÇEVRE

Daha farklı alanlarda, daha başka şeyler söylemek mümkün. Ama, bu kötü gidişte önemli bir etken var:

Yakın çevresi berbat. Cahil, yeteneksiz, kompleksli, dünyayı anlamaktan uzak, kendine güvensiz. O çevre, onu yanlış bilgilendiriyor.

Artık bürokratik bir iktidar var. Nefesi Türkiye’yi yönetmeye yetmeyen yalnız adamın dramı, gerçekte ve ne yazık ki, hepimizin dramı.

NTV’de ölüm yıldönümü

DÜN 10 Kasım. Atatürk’ün ölümünün 70. yılı.

Atatürk’ü anma törenlerini verirken, bazı TV’ler ölüm yıldönümü deyimini kullanıyor. Yanlış. Yıldönümü mutlu bir anmayı vurgulamak için kullanılan bir deyim. Oysa, ölümü anmak mutlu bir olay değil.

Dilbilgisi hatası. Özellikle NTV’ye hatırlatmakta yarar var.

Konuşmak yerine piyano çalmak

PİYANONUN tuşlarında parmaklarını gezdiren heyecanlı adamı dışardan görenler, onun politikadan geçen biri olduğuna güç inanır.

Geçen cuma akşamı. Antalya 9. Piyano Festivali açılışı. Piyanodaki genç adam Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel. Festivalde klasik açış konuşması yapmak yerine, 27 yıllık amatör uğraşını sahneye taşıyor. Şef Gürer Aykal yönetiminde Bach’ın fa minör piyano konçertosunu çalıyor. Türk politikacısı için çok farklı bir festival açılışı.

Menderes Türel belediye başkanı olsa bile, sanatçı kimliği ağır basıyor. Kendi deyimiyle, "hayatı, sanatın, estetiğin ve üretimin güzel kıldığına" inanıyor.

Kusursuz organizasyon eşliğinde, festival açılışı tam şölen. Fazıl Say resitali ile. Her zamanki gibi, Fazıl Say’ın büyüleyen konseri insanı sihirli dünyalara taşıyor. Aşkla bütünleşen bir aleme.

Teşekkürler Menderes Türel.
Yazarın Tüm Yazıları