O dinlemiyor biz duyuyoruz

"BUNU mu dinleyeceğim yani?" Böyle dedi Başbakan. Öyle tuhaf bir soğukkanlık içindeydi ki. En çok ona alındım.

Hadi işçilerin derdini dinlemek istemedi, yoksulluk yakınmaları da sinirini oynattı, ama bir şehit ailesinin isyanına böyle mi yaklaşmalıydı?

İnsanları değerlendirme kıstasları arasında benim için en sağlamı olgunluktur.

"Ateş düştüğü yeri yakar. Onların her türlü tepkilerinin başımızın üstünde yeri var" diyen Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın yanıtındaki gibi.

* * *

DÜN
Şehit ailelerinden gelen mesajlarda Başbakan Erdoğan’a sitem vardı. "Bizi en fazla üzen şey, Başbakan’ın çocuklarımızın ölümünü normal karşılaması" diyorlardı.

Gençler savaş makinesinin yakıtı değildir.

Askerlerin siyasete müdahalesi ne kadar kabul edilemezse siyasetçinin de sorumluluklarını askere havale etmesi o kadar kabul edilemez.

Siyasetçi güven, barış ve istikrarı sağlayacak alternatif çözümler üretmekle yükümlüdür çünkü.

Cephede cesaret talep ederken, siyasetin zorluklarını cesaretle göğüslemeye hazır olmadığını düşündüm başbakanı dinlerken.

* * *

ŞİDDET
öyle bir sarmal ki, yanına yaklaşanı içine çekiyor ve ölümü bile normalleştiriyor. Oysa normal ve kutsal olan yaşamdır.

Annelerin feryadı, babaların göz yaşlarını ciddiye almak, önlemler üzerinde güvenlik de dahil her açıdan yeniden düşünmek gerekmez mi?

Hiç merak etmeyin, bu yaklaşım teröristlerin ekmeğine yağ sürmez.

Çünkü esas teröristler için insan yaşamı önemsizdir. Onlar gençleri ateşe sürebilir, masum insanları gözlerini kırpmadan öldürmeyi kutsallaştırabilirler.

Onların iğrenç yüzlerini meydana çıkartacak ve yalnızlaştıracak olan da işte anaların babaların bu isyanlarıdır.

Başbakan bu isyan sesini dinlemek istemedi ama biz duyduk.

Çıkan ve çıkmayan diğerlerini de duymaya da devam edeceğiz.

Aynı başbakanın soğukkanlılığındaki tuhaflığı gördüğümüz gibi.

GENERALİN İTİRAFI

AFGANİSTAN’daki NATO Komutanı James Jones’un dünkü açıklaması çok önemliydi. Taliban direnişi karşısında şaşkınlığa uğradıklarını söyledi ve daha fazla kuvvet gönderilmesini istedi. Sadece bu kadarla da kalmadı, İSAF’a asker veren ülkelerin orada bulunmak için koydukları koşullardan vazgeçmelerini de istedi. Bugün yapılacak olan NATO toplantısında bu konular konuşulacak. Bizim için de sürprizler çıkabilir.

Ama General Jones çok önemli bir başka şey daha söyledi. "Özellikle uyuşturucu trafiğine karşı mücadelede uluslararası katkı yetersiz" dedi "Bugünkü durumda bu konu çok etkili olmaktadır ve biz bu soruna henüz bir çözüm bulamadık."

Taliban’ın ve terörün gücü işte bundan kaynaklanıyor ve bu sorunun kökünü kazımadan sadece daha fazla asker göndererek ve daha çok çarpışarak sonuç almak mümkün değil. Gelecek talepleri bu açıdan da değerlendirmekte yarar var bundan sonra.
Yazarın Tüm Yazıları