Nurten Erk: Depreme dayanıklı malzeme OSB Kastamonu'da üretilecek

Nurten ERK
Haberin Devamı

ORMAN ürünleri sanayiinde 5 fabrika ile faaliyet gösteren SFC, depreme dayanıklı ahşap yapı malzemesi olan OSB üretimi için Kastamonu'da fabrika kuruyor. 7 trilyon liralık yatırımla üretilecek OSB ile evler, Lego mantığı ile numaralanarak kısa sürede üretilebilecek.

SFC Entegre Orman Ürünleri, depreme dayanıklı ahşap yapı malzemesi OSB üretimi için Kastamonu'da 7 trilyon liralık bir yatırımla fabrika kuruyor. SFC Genel Müdürü Ahmet Ceritoğlu, 2002 yılından itibaren de üreteceği OSB'leri lego mantığı ile numaralayarak maket evler hazırlayacaklarını ve projeleriyle birlikte satışa sunacaklarını söyledi. Ahmet Ceritoğlu, bugün orman ürünleri sanayiinde faaliyet gösteren 5 fabrikaya sahip olan SFC'nin Türkiye'de ilk kez üreteceği OSB yapı malzemesini, ihrac edeceklerini de belirtti. Ahmet Ceritoğlu ile SFC'nin OSB yatırımını ve bundan sonraki projelerini konuştuk.

SFC, ne zaman kuruldu?

- SFC'yi babam Fuat Ceritoğlu 1969 yılında memleketi Kastamonu'da Kastamonu Entegre Sanayii'ni kurdu. Kastamonu en geri kalmış bölgelerden biri. Aynı zamanda da Türkiye'nin en zengin ormanlarının bulunduğu bir ilimiz. Babam o dönemde yonga levha açığını gördüğü için bu tesisi kurmuş. Babam 1977'de Kastamonu Entegre'nin yönetiminden ayrılmış, ama halen ortağıyız. Sonra da Sınai Kalkınma Bankası kanalıyla Dünya Bankası'ndan kredi alarak SFC Ağaç Sanayii'ni kuruyor. O tarihte dünyada ilk kez bu incelikte yonga levha üreten bir tesis yoktu. Dünya Bankası, ilk kez 3 milimetre inceliğinde yonga levha üretileceği için bu projeye kredi açmış. Bu tesisleri Alman firmayla birlikte kurduk. Bu ürün kontraplakın yerini de tutmaya başladı. Üstelik daha ucuzdu. Daha sonra yonga levha kaplama, MDF, tutkal-reçine fabrikası ve dekor kağıt fabrikalarımız izledi.

Bu sektörde yeni yatırımlarınız var mı?

- Kastamonu'daki bu entegre tesislerimizin yanında altıncı fabrikamızı kuruyoruz. Türkiye'de ilk defa OSB (Oriented Strand Board) üreteceğiz. OSB, kontraplak ve masif ağaca rakip bir ürün. Bu ürün Amerika'da 15 yıl önce üretildi. Amerika'da geçen yıl 17 milyon metreküp OSB üretildi. Her yıl bu tüketim yüzde 16 artıyor. Amerika'daki evlerin yüzde 50'den fazlası OSB'den yapılıyor. Avrupa'ya ise 1994 yılında girebildi, ancak tüketimi her yıl yüzde 50'nin üzerinde büyüyor.

Tesislerin üretim kapasitesi ne olacak?

- SFC Entegre Orman Ürünleri Sanayi olarak yeni kuracağımız tesislerde, OSB levhalardan yılda 165 bin metreküp üretmeyi planlıyoruz. OSB üretimi için 12 milyon dolarlık (7.3 trilyon lira) teşvik belgesi alındı. Tesisleri 60 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruyoruz.

OSB üretimine ne zaman karar verdiniz?

- OSB üretimi için yatırım kararını 1999'da aldık, ama ben dört yıldır bu tesisleri kurmayı düşünüyordum. Bu süre içinde Avrupa'daki bütün OSB üreten fabrikaları gezdim. Bu ürünün kullanım alanlarını araştırdım. Türkiye'de nerelerde kullanılabileceği konusunda pazar araştırması yaptım. Aslında başlangıçta bu ürünü ithal etmek istedik. Ama başvurduğumuz bütün firmalar en az 6 ay beklemek gerektiğini söyleyip talebimizi karşılayamadılar. İthalatında başarılı olamayınca biz de üretim kararı aldık. Bu ürün ağırlıklı olarak İngiltere, Fransa, Polonya, Lüksemburg ve Belçika'da üretiliyor. Sadece iç piyasa değil, inşaat malzemesi ithal eden komşularımız da bizim için en büyük pazar. Özellikle İsrail ve Mısır'da orman olmadığı için iyi bir kontraplak ithalatçısı.

Bu ürünle inşa edilen konutların avantajları neler?

- OSB ile üretilen bina ahşap olması nedeniyle daha sağlıklı oluyor, rutubet olmuyor. İzolasyonu çok iyi. Özellikle Türkiye gibi deprem kuşağında olan ülkeler için çok uygun bir yapı malzemesi. Esnek bir ürün ve bu ürünle yapılan binalar da çok hafif oluyor. Bir deprem olduğunda insanlar beton altında kalmıyor. Son iki yıldır Türkiye'ye de OSB ithal ediliyor. Silivri'de 350 konutluk bir site tamamen OSB'den yapılıyor. Ankara, Eskişehir ve İzmir'de de bu malzemeyle konut inşa edilmesini planlayan firmalar var.

Peki OSB ile konut üretecek misiniz?

- Türkiye özellikle deprem kuşağı olduğu için bu tür malzemeden yapılan hafif konutlara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Üstelik iki oda bir salon evi bu malzemeyle 3 ayın altında yapmak mümkün. Bizim OSB'yi ürettikten sonra yapmak istediğimiz ikinci aşama OSB ile yapılan evler inşa etmek. Evleri biz kurmayacağız, ama 60 metrekareden tripleks villaya kadar konutları projesi hazır 'ev maketleri' halinde tüketiciye sunacağız. Arsası hazır olanlar lego mantığıyla numaralı olarak üreteceğimiz OSB ürünlerini projedeki gibi kullanarak evlerini kurdurabilecekler. Biz bu ürünle konut yapımını ekonomik hale getirmek istiyoruz. 2002 yılında böyle bir projemiz olacak. Bu konutların projelerinde elektrikten su tesisatına kadar herşey en ince detayına kadar yer alacak.

AHMET CERİTOĞLU

ÊSFC Entegre Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Müdürü Ahmet Ceritoğlu, 1965 İstanbul doğumlu. İngiltere'de Bell Colledge'den sonra Amerika Boston Chamberlane J. College'da işletme eğitimi aldı. 1989 yılından itibaren ailesinin büyük hissedarı olduğu SFC Entegre Orman Ürünleri'nde üretim, satınalma, ithalat, satış, pazarlama ve finansman bölümlerinde çalıştı. 1996 yılında Kastamonu'da MDF üretim tesislerini ve kurdu. 1999 yılında SFC Genel Müdürlüğü'nü üstlendi.

Depreme, yangına ve

suya dayanıklı ahşap

OSB'nin özelliği nedir?

- OSB, dünyada kullanımı hızla artan bir ürün. Yanmayan ve su geçirmez bir yapı malzemesi olan OSB, ABD ve Japonya'da ‘depreme dayanıklı özel malzeme’ olarak tescil edildi. Ayrıca çevreci, ekonomik ve sağlamlığı nedeniyle de her iki ülkede üretimi ve kullanımı teşvik ediliyor. OSB'nin en önemli özelliği kontraplak üretiminde kullanılamayan küçük çaptaki ağaçları değerlendirme imkanı sağlayan bir ürün olması. Böylece ithalata bağımlılık ortadan kalkıyor, ithal tomruk yerine yerli kütük kullanılabilecek. OSB, kontraplak yerine de ikame ediyor. Kontraplak 50-100 yıl arasında büyüyen tomruklardan elde ediliyor. O yüzden de çok pahalı. Oysa OSB, ormanın sağlıklı büyümesi için yapılan seyretme işlemi sırasında ağaçların dallarının budanmasıyla elde edilen ağaçtan yapılıyor. Yonga levhalık ve yakacak odun altında satılan odunlardan da OSB üretiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları