Nuri İyem Ödülü Hakan Cingöz’ün

TÜRK resminin büyük ustalarından Nuri İyem’in anısına Evin Sanat Galerisi’nin düzenlediği Nuri İyem Resim Yarışması’nın sonuçları belli oldu ve salı günü saat 18.30’da Bebek Evin Sanat Galerisi’nde düzenlenen törenle kazananlar ödüllerini aldı.

Nuri İyem Resim Ödülü’nü Hakan Cingöz kazandı.

Seçici Kurul Özel Ödülleri de; Halil Yavuz Ertürk, Hale Işık, Evren Sungur, Gülin Hayat Topdemir, Canan Ünal’a verildi.

Seçiciler kurulu; Rahmi Aksungur, Resul Aytemur, Yunus Büyükkuşoğlu, Mehmet Ergüven, Adem Genç, Zeynep İnankur, Ümit İyem, Erhan Karaesmen, Temür Köran, Ali İsmail Türemen, Feyyaz Yaman’dan oluşmuştu.

Sayılarla yazarsam, sanırım ödüle gösterilen ilginin derecesini anlatabilirim.

Yarışmaya 231 ressam, 350 adet resimle katıldı.

Toplam 30 şehirden resimler gönderildi.

88 tanesi İstanbul dışından.

Seçilenlerin 9’u başka şehirlerden.

Ödül alanların 11’i kadın.

Katılanların yaş ortalaması 35.

Şehir adlarını vermeliyim ki, Türkiye çapında ilginin oranını gösterebileyim.

İstanbul, İzmir, Ankara, Aydın, Eskişehir, Zonguldak, Kocaeli, Bursa, Tekirdağ, Balıkesir, Muğla, Malatya, Adana, Bolu, İzmit, Erzurum, Konya, Trabzon, Diyarbakır, Adıyaman, Edirne, Şanlıurfa, Van, Çankırı, Çorum, Niğde, Samsun, Sivas, Denizli, Hannover (Almanya).

* * *

RESİM, sanat, edebiyat ödüllerinin yararına inanırım. İşlevlerini iki farklı gerekçede özetleyebilirim.

Birincisi; ustaların emeğini değerlendirmek, ikincisi genç kuşağın çabalarını yüreklendirmek. İleriye dönük çalışmalarına maddi ve manevi destek sağlamak.

Açılan sergi 17 Temmuz akşamına kadar sürecek.

Sergide toplam 26 resim var, Nuri İyem Resim Ödülü’nü alan resim ve özel ödül kazananların yanı sıra jürinin sergilenmeye değer bulduğu 20 resmi de ziyaretçiler görebilecekler.

Erhan Karaesmen sergi kataloğunun başındaki "Bir Ödülün Düşündürdükleri" başlıklı yazısında yarışmanın önemli bir özelliğini belirtiyor:

"Ayrıca genç insanları eğitmek ve onlara özendirerek yol göstermek Nuri Bey’in aydın ve unsancıl karakterinin doğal bir parçasıydı.

Dolayısıyla büyük çoğunluğu genç katılımcılardan oluşan bir resim yarışmasının Nuri Bey’in ezeli yönlendiricilik ve özendiricilik özelliğini sürdürmesi çok anlamlı ve alkışlanacak bir olaydır."

* * *

SANATÇILARI
destekleyen bu tür ödüllerin artmasını diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları