Nazmi Kal’ın ’Başkent Ankara’ belgeseli önerisi

24 Aralık Çarşamba günü yayınlanan "Hey Gidi TRT!" yazım üzerine eski ve yeni TRT televizyonu çalışanlarından epeyce e-posta mesajı geldi.

Yazımın konusu, TRT Genel Müdür Müşavirlikleri ile uzmanlık kadrolarına bakanlıklardan ve kamu kuruluşlarından yapılan 41 atama ile ilgiliydi. Yazım şu cümle ile bitiyordu: "Bu 41 vatandaş hiçbir iş yapmayacaklar, oturacak masa ve sandalyeleri olmayacak, ama birinci ve ikinci dereceden ek göstergeli avanta maaşlar alacaklar. Buna partizanlık denir!"

Mesaj sahipleri, bu atamaların ilk adım olup, yakında ikinci ve üçüncü bir operasyonla bu 41 kişinin TRT içinde aktif bölümlere yönetici olarak atanacaklarını tahmin ediyorlar. Böylece TRT de tepeden tırnağa İslamileştirilmiş olacak.

SPONSOR BULAMIYOR

Mesaj gönderenlerden biri, 50 yıllık arkadaşım Nazmi Kal idi. Nazmi bu konuya değinmiyor, kendi yaşadığı bir olayı anlatıyordu. Nazmi önce okuldan (G.E.E. Fransız Dili Bölümü), sonra TRT Televizyonu’ndan iş arkadaşımdır.

1970 ya da 1971’de TRT Televizyonu’na sınavla girmişti. O sırada Redaksiyon Müdürü idim. Sınava girdiğinde Fransızca öğretmeni idi. Hiçbir yönetici görev almadan 35 yıl program yapımcısı ve yönetmeni olarak çalıştı. Kültür ve belgesel programlarında uzmanlaştı. Son zamanlarda ekrana da çıkarak uzmanca ekonomi programları yapıyordu.

Nazmi Kal şu anda TRT’den emekli ama meslekten emekli değil. Bir "Ankara" filmi yapmak istiyor. Fakat TRT tarafından reddediliyor, ayrıca Ankara’da yapımı destekleyecek bir sponsor da bulamıyor. Nazmi’yi dinleyelim:

CUMHURİYET’İN SİMGESİ

"Cumhuriyet’in yarattığı Başkent Ankara. Atatürk’ün Ankara’yı neden başkent yaptığı; oteli dahi olmayan, Alman elçisinin vagon kiralayıp istasyonda yattığı Ankara’nın kısa sürede nasıl modern yapılara kavuştuğu o günün mimarları Holzemesiter ve Arif Hikmet Koyuncuoğlu’nun canlı tanıklıklarıyla anlatılıyor.

Ankara’nın neden başkent yapıldığı konusunda Cemal Kutay’ın anısı şöyle: ’Konya’dan bir heyet gelmiş başkent olalım diye. Cemal Kutay Hakimiyet-i Milliye muhabiri ve bir Konyalı olarak yanlarında. Buna layığız, bizi başkent yapın diyorlar. Atatürk’ün cevabı: Selçuklu Kayseri’yi, Konya’yı başkent yaptı, oraları mamur etti. Osmanlı Bursa, Edirne ve İstanbul’u başkent yaptı oraları imar etti. Bırakın Cumhuriyet de yeni bir başkent yapsın ve Ankara’yı mamur hale getirsin, Cumhuriyet’in simgesi olsun’ diyor."

UYGUN GÖRÜLMEMİŞTİR

Nazmi Kal, başta TRT olmak üzere birçok yere başvuruyor. TRT’den "Uygun görülmemiştir" yanıtı alıyor. Öteki yerler cevap vermek zahmetine bile katlanmıyorlar. Bunlardan biri Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz.

Bir dükalık olarak "İstanbul" Ankara’yı sevmez. İstanbul Dükalığı, milli mücadeleye karşı çıkmış ve aşağılamıştır. Zafer kazanıldıktan sonra Cumhuriyet’e karşı çıkmıştır. Bu ayrı bir yazının konusu. Ama İstanbul’un yeniden başkent yapılması hayalleri sona ermiş değil, aksine giderek canlanıyor. Böyle bir ortamda bir "Başkent Ankara" belgeseline destek olmamak, en azından gaflet ve dalalettir. TRT’den umudum yok. Sözüm devrimci (?) Türkiye’ye!
Yazarın Tüm Yazıları