NATO Genel Sekreteri’nin uyarısını dinledi, ICC yönetimine kadar uzandı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ilk 2001 yılı haziran ayında üstlenen Rifat Hisarcıklıoğlu, 2002 yılında Brüksel’de katıldığı bir zirvede dönemin NATO Genel Sekreteri George Robertson’un şu sözlerini beynine kazıdı:

Haberin Devamı

- Türkiye bazı uluslararası platformlarda ya hiç yer almıyor ya da kendini anlatamıyor. Bizim Türkiye’nin haklarını savunmamız çok mekanik kalıyor. Bu platformlarda bulunun, kendi hislerinizle ülkenizi anlatın.
Hisarcıklıoğlu, öncelikle TOBB genel merkezini ve bağlı 365 odayı soruşturdu. TOBB genel merkezinde dış ilişkiler masasında İngilizce bilen bir kişi olduğunu öğrendi. 365 oda arasında sadece 5 odadan, “İngilizce bilen bir elemanımız var” yanıtı aldı.
Bunun üzerine şu kararı aldı:
- TOBB’da dünyayı daha iyi izleyebilmek için en azından İngilizce’yi çok iyi bilen elemanlarımızın olması gerekiyor. Emekliliği gelenlerin yerine üniversite sınavlarında ilk 5 bine girip, öğrenimini tamamlamış gençlerden seçim yapıp alalım.
TOBB’u dış dünyaya açmak için de yönetim kurulundaki ekibiyle birlikte şu karara vardı:
- TOBB ve bağlı odalarımız tüm uluslararası platformlarda yönetimlere girmeyi hedeflemeli.
Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye adına yönetim kurulu üyeliğine seçildiği Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) genel kuruluna katılmak üzere TOBB Başkan Yardımcıları Tanıl Küçük ve Murat Yalçıntaş’la birlikte Paris’e giderken uçakta geçen 10 yılda geldikleri noktayı şu örneklerle anlattı:
- TOBB’un genel merkezindeki 320 personelden 160’ı çok iyi İngilizce biliyor. Bunu kadroyu aşırı artırarak yapmış değiliz. 2001 yılında 300 kişi olan kadromuzda sadece 20 kişik artış var.
- Ya bağlı odalarda durum nasıl?
- 365 odamızın 355’inde artık İngilizce bilen personel var. Bingöl Ticaret ve Sanayi Odamız bile İngiltere’den bir odayla ortak proje yapar hale geldi.
TOBB’un kendi alanında ulaştığı düzeye bir de şu pencereden baktı:
- İslam Ticaret ve Sanayi Odası, Avrupa Odalar Birliği, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin odaları artık TOBB’dan eğitim alıyor. Bu eğitimlerin bir bölümü OECD tarafından örgütleniyor.
Sonra sözü ICC yönetim kurulu üyeliğine taşıdı:
- ICC yönetim kuruluna girmek aslında seçim yarışıyla değil, onların ön önerisiyle gerçekleşiyor. Bana da, “Sizin ICC yönetim kurulunda olmanızı istiyoruz, genel kurulumuza bu yönde öneri yapacağız” şeklinde mevcut yönetim kurulundan bir teklif yapıldı. Onlar, “TOBB Başkanı’nın ICC yönetim kuruluna girmesi bize onur verir” deyince, ben de aynı şekilde olumlu yanıt verdim.
Hisarcıklıoğlu, halen ICC yönetim kurulunda Rona Yırcalı’nın da yerini koruduğunu vurguladı:
- Rona Bey, TOBB adına bulunduğu Dünya Odalar Federasyonu’nda (WCF) iki dönemdir başkanlık görevini yürütüyor. WCF adına ICC’de de yönetim kurulunda yer alıyor. Rona Bey’in iki görevi de 2012 sonuna kadar sürecek.
- Sizin ICC yönetim kurulu üyeliğiniz ne kadar sürecek?
- TOBB adına 3 yıl süreyle görev yapacağım. İkinci kez de seçilmek söz konusu olabiliyor.
Ardından TOBB adına bulunduğu bazı uluslararası görevlerden örnekler sıraladı:
- Avrupa Odalar Birliği (Eurochambres) Başkan Yardımcılığı, İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Başkan Yardımcılığı, ICC Türkiye Milli Komitesi Başkanlığı, ICC G-20 Danışma Grubu üyeliği, Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Kofederasyonu (CACCI) yönetim kurulu üyeliği, Balkan Odalar Birliği (ABC) yönetim kurulu üyeliği, Türk-Afrika Odası Eş Başkanlığı.
Rahmi Koç, 1995-1996 döneminde başkanlık yapmış olsa da Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ICC yönetimine girmesi, hem TOBB, hem de ülkemiz adına önem taşıyor.

Haberin Devamı

‘Barışın tüccarları’ 1919’da yola koyuldu

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Milletlerarası Ticaret Odası’nın (ICC) 1919 yılında kurulduğunu anımsattı:
- ICC’nin kuruluşuna Belçika, İngiltere, Fransa, İtalya ve ABD’nin iş dünyası öncülük etmişti. Birinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra kurulduğu için de kendilerine “barışın tüccarları” sloganını seçmişlerdi.
- Kaç üyesi var?
- Türkiye’nin de aralarında yer aldığı 89 ülkede milli komite var. 124 ülkeden de ayrıca üyelik söz konusu.
- Şirketler de doğrudan üye olabiliyor mu?
- Coca-Cola’dan IBM’e, Unilever’den Procter&Gamble’a, Shell’den Toyota’ya kadar dünyanın çeşitli ülkelerinden 8 bini aşkın şirket ICC’ye doğrudan üye.

Türkiye ICC’ye 1934’te girdi, Koç şimdi ‘Onur Kurulu’nda

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Milletlerarası Ticaret Odası’na (ICC) 1934 yılında Türkiye’den ilk İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) girdiğini belirtti:
- 1953’te TOBB çatı örgüt olarak ICC’ye girmiş. ICC’nin TOBB Kanunu’nda da yeri var. Ayrıca TOBB Başkanı her zaman ICC Milli Komitesi Başkanı oluyor.
Türkiye’nin ICC’de en aktif üyelerden biri olduğunu kaydetti:
- 2007’de ICC’nin 5. Dünya Odalar Kongresi’ne İstanbul’da ev sahipliği yaptık. Rekor katılım sağlandı.
- Rahmi Koç’un 1995-1996’da başkanlık yapması da önemli değil mi?
- Hem de çok önemli. Rahmi Bey’in ICC’de çok büyük ağırlığı, saygın bir konumu var. Zaten kendisi şu anda ICC Onur Kurulu’nda.

Haberin Devamı

ICC Tahkim Divanı’nın anayasada bile yeri var

RİFAT Hisarcıklıoğlu, ICC’nin dünyadaki iş hayatında etkisini anlatırken tahkim konusuna dikkat çekti:
- Dünyada şirketlerin çeşitli ülkelerde karşılaştığı sorunları çözüme kavuşturma konusunda hakemlik yapan iki önemli tahkim kurulu var. Birisi Dünya Bankası nezdinedir. Diğeri ICC Tahkim Divanı’dır.
ICC Tahkim Divanı’nın ülke anayasalarında da yer aldığını vurguladı:
- Uluslararası şirketler, anayasal tahkim güvencesini görünce ülkelere yatırıma biraz daha rahat gidebiliyor. Sadece gittiği ülkenin mahkemeleriyla sınırlı kalmayacağından, uluslararası bir kurumda hakkını arayabileceğini görüyor ve rahatlıyor.
Hisarcıklıoğlu, ICC Tahkim Kuralları’nın bu yıl güncellendiğini kaydetti:
- ICC Tahkim Divanı’nda Türk üye olarak Prof. Ziya Akıncı var. Türk hakemlerin etkisi giderek artıyor.
Türkler’in taraf olduğu dava sayısının altını çizdi:
- 2011’de ICC Tahkim Divanı’nda Türkler’in taraf olduğu tahkim davası sayısı 46, Türk hakem sayısı da 16’ydı.

Haberin Devamı

Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu da çalışıyor

RİFAT Hisarcıklıoğlu, ICC’de aralarında “Yolsuzlukla Mücadele”nin de yer aldığı 16 teknik komisyonunun görev yaptığını vurgulayıp, ekledi:
- Dijital Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Fikri Mülkiyet Hakları, Vergi, Çevre ve Enerji, Ticaret Hukuku Uygulamaları, Rekabet, Bankacılık, Yatırım Politikası, Taşıma ve Lojistik sözünü ettiğim komisyonlararasında bulunuyor.
Türkiye’nin güçlü olduğu komisyonların altını çizdi:
- Bankacılık ve Tahkim.

ICC yönetimindeki önemli şirketler

RİFAT Hisarcıklıoğlu, ICC yönetim kurulunda bulunan bazı şirketler ve yöneticilerini şöyle sıraladı:
- Harold McGraw III (McGraw Hill-ABD), Manfred Gentz (Zurich Financial Services-Almanya), Andreas Schmid (Oettinger Davidoff Group-İsviçre), Victor Fung (Li&Fung Companies-Hong Kong), Gerard Worms (Rotschild-Fransa), Andrea Tomat (Lotto Sport-İtalya), Mikio Sasaki (Mitsubishi Corporation-Japonya), Sebastian Escarrer Jaume (Melia Hotels-İspanya), Kees van der Waaj (Unilever-Hollanda), John Buchanan (Vodafone-İngiltere).
Hisarcıklıoğlu, ICC Başkanlığını Gerard Worms’un yürüttüğünü vurguladı...

Yazarın Tüm Yazıları