Muz, üzeri lekelenince tüketilir

Kalbinizin sesini dinleyin ve günde en az bir adet muz yiyin!

Özellikle kan basıncı üzerinde çok olumlu etkisi olan muzun, ayrıca düzenli olarak yendiğinde bir hafta içinde tansiyonu yüzde on oranında düşürdüğüne dair bulgular var. Muzun mucizevi bir meyve olarak kabul edilmesinin tek nedeni bu değil elbette. Muz ayrıca önemli oranda potasyum barındırma ve vücuttaki zararlı tuzu dışarı atabilme özelliğine de sahip. Peki muz ne zaman yenmeli? Sapsarı bir muz satın alındıktan sonra oda sıcaklığında 2-3 gün bekletilmeli ve kabuğu üzerinde kahverengi lekeler oluştuğunda tüketilmeli. Yani, sanılanın aksine, muzun esas yeme zamanı, sapsarı olduğu dönem değil, üzerinde kahverengi lekeler oluşmaya başladığı dönemdir. Olgunlaşmış yeşil muzu ise buzdolabınızın en alt gözünde en az bir hafta bekletebilirsiniz. Son bir şey daha söylemeden edemeyeceğim; yerli muzumuz olan Anamur muzunun Çikita’dan daha lezzetli olduğunu sakın unutmayın.

Yoğurtlu nohut yahnisi

Malzeme listesi

á 1/2 kg kemikli parça kuzu eti

(Kuş başı kuzu eti de kullanabilirsiniz.)

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 2 su bardağı nohut

(Konserve nohut da kullanabilirsiniz.)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 yemek kaşığı kuru nane

Sosu için;

á
500 gr yoğurt (Katı kısmından alın.)

á 1 adet yumurta

á 1 yemek kaşığı dolusu un

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

65 dakika


Zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte hafifçe kızdırın. Ufak parçalara ayrılmış kuzu etini veya kuş başı eti tencereye koyun ve tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 7-8 dakika kadar kavurun. Üzerine incecik doğranmış soğanları ekleyip karıştırarak 5 dakika daha kavurun. Bir gece önceden ıslattığınız nohudu yıkayıp süzün. (Konserve nohut kullanacaksanız nohutları birbirine sürterek kabuklarını çıkarın.) Nohudu etin üzerine aktarın. Yaklaşık 8 su bardağı sıcak suyu da tencereye boşaltıp tuz ve karabiberi serpin.

Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan, yoğurdu derin bir kaba aktarıp yumurta ve unu ekleyin. Tel çırpacak ya da çatal yardımıyla çırparak pürüzsüz hale getirin. Tenceredeki et suyundan 1 kepçe kadar alıp yoğurtlu sosun içine katın ve sosu ılık hale gelinceye kadar çırpın. Ilık hale gelen sosu karıştırarak kaynamakta olan nohutlu etin üzerine aktarın. Ocağın altını hafifçe kısıp yemeği 15-20 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp üzerine kuru nane serpin. İsterseniz Gaziantep geleneğinde olduğu gibi yemeğin üzerine haspir serpip servise sunabilirsiniz.

Diyet karnabahar salatası

Malzeme listesi

á 1 adet orta boy karnabahar

á 1 kahve fincanı çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin

Sos İçin;

á
1 demet maydanoz

á 3 diş sarmısak

á 1 adet limon kabuğunun rendesi

á 1 adet limonun suyu

á 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

6 kişilik

Hazırlama süresi 5 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Karnabaharı yıkadıktan sonra çiçek buketleri şeklinde parçalara ayırın. Büyük bir tencereye koyduğunuz tuzlu su kaynamaya başlayınca, karnabahar parçalarını suya aktarıp yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün. Tuz, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, zeytinyağı ve incecik kıydığınız maydanozu küçük bir kaseye koyup karıştırın. Karnabaharı salata kasesine aktarıp üzerine hazırladığınız sosu gezdirdikten sonra zeytinlerle süsleyerek ılık halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları