Müstesna bir tatlı: Güllaç

Bizim evin ufaklıkları, yani ikizler için ramazan demek “güllaç” demektir. Onlar da üç-beş kere tekne orucu ve zorlanarak da olsa birkaç gün normal oruç tutmayı başardılar.

Ramazana “hoş geldin” ve “güle güle” demek amacıyla tuttukları bu oruçların iftarında mutlaka güllaç oldu.
Baklava, kazandibi, sütlaç ve irmik helvası gibi geleneksel tatlıları da çok seven bizim ikizler için güllacın yeri apayrıdır. Ancak güllaçta gülsuyunu hiç sevmezler.
Güllacın üzerini süslemek amacıyla koyulan kırmızı, sarı, yeşil renkli kiraz şekerlemelerini ise görmeye bile tahammülleri yoktur.
Ayrıca fındıklı ve bademli güllaca da burun kıvırırlar. Onlar için cevizli ve çok sütlü güllaç makbuldür.
Sanırım çok sütlü güllacı tercih etmelerinin sebebi de benim güllacı ikram etmeden önce üzerine mutlaka soğuk süt gezdirmemdir.
Soğuk süt, güllacın renginin daha beyaz olmasını sağladığı gibi tatlıya tazelik de katar. Denemediyseniz, mutlaka deneyin derim.

CEVİZLİ SÜTLÜ KADAYIF

MALZEME LİSTESİ
* 500 gr çiğ tel kadayıf
* 2 su bardağı soğuk süt
* 150 gr tereyağı ya da bitkisel margarin (Eritilip ılıtılmış olmalı)
* 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Şurubu için;
* 4 su bardağı toz şeker
* 5 su bardağı su
* 1 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
Tel kadayıfı derin bir kaba koyup üzerine sütü aktarın ve elinizle iyice ovuşturun. Diğer taraftan yağı eritin.
Fırın tepsisini erittiğiniz yağın bir yemek kaşığı kadarıyla yağlayın. Üzerine sütle yoğurduğunuz kadayıfın yarısını bastırarak yerleştirin.
Üzerine ılık yağın yarısını gezdirin ve cevizleri serpiştirin. Kalan kadayıfı yine bastırarak yerleştirip en üste kalan yağı gezdirin.
10 dakika önceden ısıtarak 175 dereceye ayarladığınız fırında 30-40 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirip çıkarın.
Şurubu hazırlamak için toz şeker ve suyu bir tencereye aktarıp arada sırada karıştırarak, kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Sıcak şurubu soğuyan kadayıfın üzerine gezdirin. Kadayıfın şurubu çekmesi için 30 dakika kadar bekleyin. İyice soğuduktan sonra isterseniz yeşil fıstıkla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları